bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Czerwona, brązowa, czarna, zielona i żółta, czyli rodzaje mało popularnej soczewicy

Czerwona, brązowa, czarna, zielona i żółta, czyli rodzaje mało popularnej soczewicy

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 5 sierpnia, 2024

Soczewica jadalna jest rośliną należącą do rodziny motylkowatych, jednak z uwagi na jej duże strąki jest zaliczana do grupy roślin strączkowych. Prawdopodobnie pochodzi ona z Azji Środkowej i Bliskiego Wschodu. W starożytności była jednym z podstawowych pokarmów w Rzymie, Grecji czy Egipcie. Na dzień dzisiejszy największym producentem soczewicy jest Kanada oraz Indie.

Soczewica dzięki dużej zawartości potasu, wapnia oraz cynku zyskuje coraz większą popularność. Jest składnikiem wielu potraw wegetariańskich, a dzięki dużej ilości błonnika jest coraz częściej używana przez osoby z nadwagą.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Soczewica – rodzaje
  • Soczewica czerwona
  • Soczewica brązowa
  • Soczewica czarna
  • Soczewica zielona
  • Soczewica żółta

Soczewica – rodzaje

W Polsce najbardziej popularnym i łatwo dostępnym rodzajem soczewicy jest zielona i czerwona. Na świecie jednak występuje dużo więcej jej odmian. W zależności od wielkości nasion oraz koloru i pochodzenia możemy wymienić np. zieloną (w tym francuską), czerwoną, żółtą, brązową (hiszpańską, indyjską i niemiecką) czy czarną (beluga).

Soczewica czerwona

Soczewica czerwona jest pozbawioną łupinki soczewicą brązową. W przeciwieństwie do większości roślin strączkowych, gotujemy ją szybko, ponieważ jej wnętrze jest stosunkowo miękkie i niewielkie. Soczewica zawiera znaczne ilości składników odżywczych i jest idealnym dodatkiem do prawie każdej diety.

Soczewica brązowa

Soczewica brązowa to nasiona soczewicy czerwonej, która nie została oczyszczona z powłoki. Nasiona są czerwone w środku, a ich pokrywa jest koloru od khaki do ciemnego brązu. Charakteryzuje się intensywnym smakiem. Ten rodzaj soczewicy gotuje się nawet godzinę, ale podczas obróbki cieplnej nie traci swojego kształtu, dlatego często używany jest do wyrobu pasztetów, kotletów lub gulaszu.

Soczewica czarna

Soczewica czarna zawdzięcza swoją głęboką, ciemną barwę tym samym przeciwutleniaczom, które są zawarte m.in. w jagodach, śliwkach, wiśniach czy czereśniach. Nasiona są bogate w białko oraz błonnik. Mają intensywnie ziemisto-orzechowy smak. Dzięki pięknej barwie świetnie komponuje się z kolorowymi warzywami lub ryżem.

Dowiedz się więcej na temat soczewicy czarnej

Soczewica zielona

Soczewica zielona w zależności od odmiany ma barwę od jasnej zieleni do koloru zielono-brązowego. Ma wyrazisty, ostry smak. Po ugotowaniu (około 45 min.) zachowuje swój kształt, dlatego nadaje się do sałatek czy pasztetów.

Soczewica żółta

Najdelikatniejsza i najdrobniejsza z odmian soczewicy. Bardzo szybko się ją gotuje, dlatego jest idealną bazą dla zup, sosów oraz puree.

Nasiona soczewicy to świetny pomysł na przyrządzenie klasycznych pasztetów, gołąbków, krokietów, zup, kremów, sosów w nowy i oryginalny sposób. Wniesie do naszej kuchni nieco urozmaicenia. Soczewica jest również niezwykle cennym składnikiem diety. Wysoka zawartość białka, magnezu, cynku, potasu oraz błonnika sprawia, że jest jedną z najzdrowszych roślin strączkowych. Łatwość jej przygotowania oraz paleta pięknych kolorów i smaków powinny zachęcić do jej spożycia nie tylko wegetarian, ale wszystkie osoby chcące się zdrowo odżywiać.

Literatura:

Izabela Piróg, Henryk Piróg: „Potrawy z soczewicy”, Instytut Danone; Warszawa 1998
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Kinga Gąsienica - Roj ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
warzywa

Rośliny strączkowe w diecie

Rośliny strączkowe mają wiele cennych wartości odżywczych i wcale nie muszą być zmorą naszych jelit. Jak je odpowiednio przygotowywać i co dobrego zawierają? Czytaj dalej...
przechowywanie żywności

7 najczęściej popełnianych błędów w…

Co należy wiedzieć, aby ich nie popełniać? Oto kilka praktycznych porad przydatnych w codziennym gotowaniu Czytaj dalej...
zaparcia

Przyczyny zaparć i jak się…

Często zmagamy się z tą kłopotliwą dolegliwością. Ale mamy na to radę. Pomoc w zaparciach może przynieść nam wprowadzenie diety bogatoresztkowej. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > warzywa

    rośliny strączkowe warzywa
    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.