Przepis na warzywną zupę krem z mleczkiem kokosowym

16 18 20

Chcesz przemycić swojemu maluchowi porcję niezbędnych witamin i minerałów ? Warzywna zupa krem to idealny sposób, ponieważ jest to pełnowartościowe, smaczne i szybkie w przygotowaniu dnie, które zachwyci podniebienie każdego niejadka.

Składniki

Przepis na 6 porcji

Kalafior (400g) – 1/2 sztuki

Marchew (100g) – 2 sztuki

Ziemniaki (150g) – 2 sztuki

Seler (150g) – 1/2 sztuki

Pietruszka korzeń (50g) – 1 sztuka

Mleczko kokosowe (200g)

Bulion warzywny/woda – 1 litr

Pietruszka liście 4 łyżeczki

Gałka muszkatołowa

Pieprz czarny

Sól

P1090850

Sposób przygotowania: 

Wszystkie warzywa dokładnie umyć, kalafior podzielić na różyczki, marchew i pietruszkę pokroić w plastry, seler oraz ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa zalać bulionem lub wodą. Gotować około 20 minut. Zdjąć z płyty, dodać mleczko kokosowe, a następnie całość zmiksować na jednolitą masę. Doprawić pieprzem, szczyptą soli i gałką muszkatołową. Zupę podawać posypaną drobno posiekaną pietruszką.

P1090850

 

Smacznego !

Oceń mnie
3.6/5. Oddano 44 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Opinie

  • Ola 28.04.2017, 9:42

    Jaka jest mniej więcej kaloryczność tej zupy??

    Odpowiedz
    • Magda Borowiec 28.04.2017, 10:41

      Jedna porcja takiej zupy to około 110 kcal. Powyższe składniki są na około 6 porcji zupy. 🙂

      Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Zobacz również: