bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kukurydza – amerykańskie ziarno opanowało świat

Kukurydza – amerykańskie ziarno opanowało świat

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 5 marca, 2025

Indianie znali ją już 3000 lat p.n.e., Europejczycy dzięki Krzysztofowi Kolumbowi zasmakowali jej słodyczy dopiero kilkaset lat temu – mowa o kukurydzy, która obok pszenicy i ryżu jest najpopularniejszą rośliną uprawną. Po dzień dzisiejszy cieszy się ogromną popularnością na całym świecie, warto więc odkryć jej sekrety.

Rodzajów kukurydzy jest kilka. Najbardziej rozpowszechniona jest jednak kukurydza biała oraz żółta. Mimo, iż jest rośliną podzwrotnikową, obfite plony daje również hodowana w klimacie umiarkowanym. Po dziś dzień zagadką pozostaje pochodzenie kukurydzy, bowiem nigdy nie odnaleziono jej dzikiej formy. Być może została ona stworzona przez człowieka, poprzez krzyżowanie innych dziko rosnących roślin.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Właściwości kukurydzy
  • Niezastąpione ziarno w diecie bezglutenowej
  • Którą wybrać?
  •  Kukurydza na arenie międzynarodowej
  •  Uwaga na GMO

Właściwości kukurydzy

Ziarna kukurydzy zawierają około 10% białka, 60-70% węglowodanów oraz sporo błonnika. Ilość cukru jest zdecydowanie większa niż w innych zbożach, dlatego kukurydzę cechuje słodkawy smak.  Jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę D oraz E, składniki mineralne takie jak potas, fosfor, magnez, selen i żelazo.

Żółty kolor zawdzięcza występowaniu karotenoidów: luteiny i zeaksantyny. Obecność tych naturalnych barwników wpływa korzystnie na siatkówkę oka, zachowanie dobrego wzroku.  Ze względu na sporą zawartość substancji balastowych kukurydza korzystnie wpływa na pracę jelit, oraz oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji.

Dowiedz się więcej na temat kukurydzy!

Niezastąpione ziarno w diecie bezglutenowej

Bezglutenowa kukurydza jest świetną alternatywą dla osób które nie tolerują glutenu, lub reagują na niego alergią. W przeciwieństwie do innych zbóż może być spożywana również w stanie surowym. Często jest gotowana z dodatkiem masła, grillowana lub prażona – chyba każdy kojarzy kino ze specyficznym zapachem popcornu. Ziarno kukurydzy znalazło zastosowanie również w produkcji mąki, kaszy, wafli czy chrupek. Na całym świecie często dzień zaczyna się od miseczki z płatkami kukurydzianymi. Bardzo cenionym źródłem przeciwutleniaczy chroniących komórki przed szkodliwymi wolnymi rodnikami jest olej kukurydziany wytwarzany z zarodków. Z kukurydzy uzyskuje się dekstrynę, cukier, syrop kukurydziany wykorzystywany w przemyśle do słodzenia produktów. Ziarno znalazło zastosowanie nawet w produkcji napoju będącego namiastką kawy. Julius Maggi ponad 130 lat temu wykorzystał wyizolowane białko kukurydzy do stworzenia znanej i cieszącej się ogromną popularnością przyprawy Maggi.

Popcorn.

Popcorn.

Którą wybrać?

Kukurydza na rynku jest wszechobecna, jednak nie wszystkie produkty są dobrym wyborem. Dobrze jest zainteresować się ich składem i jakością, aby wykorzystać tylko te najlepsze. Wybierając przekąskę warto zwrócić uwagę na składniki odżywcze prażonej kukurydzy: 100 gram dostarcza około 380kcal, 4,5g tłuszczu i 14,5g błonnika, natomiast taka sama ilość chipsów ma ponad 500kcal, aż 35g tłuszczu i tylko 4g błonnika! Płatki śniadaniowe są produktem wysoko przetworzonym, słodzonym oraz często wzbogacanym witaminami i składnikami mineralnymi. Lepszym wyborem na poranny posiłek jest własna kompozycja płatków na przykład owsianych i żytnich z dodatkiem świeżych i suszonych owoców.  Mąka i kasza kukurydziana są dobrą alternatywą produktów pszennych ponieważ przy tej samej wartości energetycznej zawierają prawie dwa razy więcej cennego błonnika. Najlepszym sposobem wykorzystania kukurydzy w kuchni jest zastosowanie świeżych ziaren, jeżeli nie mamy takiej możliwości i wybieramy produkt z puszki zwróćmy uwagę na skład – producenci często dodają do zalewy sporo cukru.

 Kukurydza na arenie międzynarodowej

Ziarno kukurydzy bardzo popularne jest w kuchni meksykańskiej. Charakterystyczne tacos z mięsem i warzywami, tortilla będąca bazą wielu potraw, nachos o różnych smakach cieszą się popularnością na całym świecie. Włosi korzystają z kukurydzy przygotowując polentę, w Rumunii zajadają się mamałygą z serem, cukrem, natomiast Węgrzy łączą ją z paprykarzem. Ziarna kukurydzy świeże, gotowane, a nawet marynowane często pojawiają się w mieszankach warzywnych, sałatkach. Amerykanie uwielbiają wyjątkowo kaloryczne Corn dogi – parówki w cieście kukurydzianym smażone w głębokim oleju, krem kukurydziany, czy popcorn, który swego czasu podawany był nawet jako dodatek do zup.

 Uwaga na GMO

Kukurydza jest jedną z najczęściej modyfikowanych genetycznie roślin. Ingerencja w genom budzi wiele kontrowersji i obaw o bezpieczeństwo konsumentów oraz środowiska naturalnego. Chcąc uniknąć spożywania produktów zawierających organizmy genetycznie modyfikowane należy sprawdzać oznaczenia na etykietach i wystrzegać się produktów z zaznaczoną informacją „Ten produkt zawiera organizmy zmodyfikowane genetycznie” lub „Ten produkt zawiera zmodyfikowaną genetycznie kukurydzę”.

Kukurydza jest produktem, który ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Jest zbożem cennym pod względem składników odżywczych, może urozmaicić każde menu. Wprowadzając ją do jadłospisu należy dokonać świadomego wyboru produktów najmniej przetworzonych, które będą najsmaczniejsze i pozwolą wykorzystać wszystko co najlepsze z amerykańskiego ziarna.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
1/5 - (1 głosów)
Autor artykułu:
Aleksandra Langner
Aleksandra Langner ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
gluten

Celiakia, czyli choroba nietolerująca glutenu.…

Prowadzi do różnorodnych objawów klinicznych, które często mylone są z alergią. Pamiętajmy jednak, że celiakia z alergią nie ma nic wspólnego. Celiakia trwa przez całe życie a jedynym sposobem leczenia… Czytaj dalej...
Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
warzywa

Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile…

Jemy je na co dzień. Gotowane, pieczone, smażone, w mundurkach czy bez, królują na polskich stołach. Jaka jest prawda na temat ziemniaków, tuczą czy może wręcz przeciwnie? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > warzywa

    warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.