Kukurydza – amerykańskie ziarno opanowało świat
Aktualizacja: 26 marca, 2024
Indianie znali ją już 3000 lat p.n.e., Europejczycy dzięki Krzysztofowi Kolumbowi zasmakowali jej słodyczy dopiero kilkaset lat temu – mowa o kukurydzy, która obok pszenicy i ryżu jest najpopularniejszą rośliną uprawną. Po dzień dzisiejszy cieszy się ogromną popularnością na całym świecie, warto więc odkryć jej sekrety.
Rodzajów kukurydzy jest kilka. Najbardziej rozpowszechniona jest jednak kukurydza biała oraz żółta. Mimo, iż jest rośliną podzwrotnikową, obfite plony daje również hodowana w klimacie umiarkowanym. Po dziś dzień zagadką pozostaje pochodzenie kukurydzy, bowiem nigdy nie odnaleziono jej dzikiej formy. Być może została ona stworzona przez człowieka, poprzez krzyżowanie innych dziko rosnących roślin.
Właściwości kukurydzy
Ziarna kukurydzy zawierają około 10% białka, 60-70% węglowodanów oraz sporo błonnika. Ilość cukru jest zdecydowanie większa niż w innych zbożach, dlatego kukurydzę cechuje słodkawy smak. Jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę D oraz E, składniki mineralne takie jak potas, fosfor, magnez, selen i żelazo.
Żółty kolor zawdzięcza występowaniu karotenoidów: luteiny i zeaksantyny. Obecność tych naturalnych barwników wpływa korzystnie na siatkówkę oka, zachowanie dobrego wzroku. Ze względu na sporą zawartość substancji balastowych kukurydza korzystnie wpływa na pracę jelit, oraz oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji.
Dowiedz się więcej na temat kukurydzy!
Niezastąpione ziarno w diecie bezglutenowej
Bezglutenowa kukurydza jest świetną alternatywą dla osób które nie tolerują glutenu, lub reagują na niego alergią. W przeciwieństwie do innych zbóż może być spożywana również w stanie surowym. Często jest gotowana z dodatkiem masła, grillowana lub prażona – chyba każdy kojarzy kino ze specyficznym zapachem popcornu. Ziarno kukurydzy znalazło zastosowanie również w produkcji mąki, kaszy, wafli czy chrupek. Na całym świecie często dzień zaczyna się od miseczki z płatkami kukurydzianymi. Bardzo cenionym źródłem przeciwutleniaczy chroniących komórki przed szkodliwymi wolnymi rodnikami jest olej kukurydziany wytwarzany z zarodków. Z kukurydzy uzyskuje się dekstrynę, cukier, syrop kukurydziany wykorzystywany w przemyśle do słodzenia produktów. Ziarno znalazło zastosowanie nawet w produkcji napoju będącego namiastką kawy. Julius Maggi ponad 130 lat temu wykorzystał wyizolowane białko kukurydzy do stworzenia znanej i cieszącej się ogromną popularnością przyprawy Maggi.
Którą wybrać?
Kukurydza na rynku jest wszechobecna, jednak nie wszystkie produkty są dobrym wyborem. Dobrze jest zainteresować się ich składem i jakością, aby wykorzystać tylko te najlepsze. Wybierając przekąskę warto zwrócić uwagę na składniki odżywcze prażonej kukurydzy: 100 gram dostarcza około 380kcal, 4,5g tłuszczu i 14,5g błonnika, natomiast taka sama ilość chipsów ma ponad 500kcal, aż 35g tłuszczu i tylko 4g błonnika! Płatki śniadaniowe są produktem wysoko przetworzonym, słodzonym oraz często wzbogacanym witaminami i składnikami mineralnymi. Lepszym wyborem na poranny posiłek jest własna kompozycja płatków na przykład owsianych i żytnich z dodatkiem świeżych i suszonych owoców. Mąka i kasza kukurydziana są dobrą alternatywą produktów pszennych ponieważ przy tej samej wartości energetycznej zawierają prawie dwa razy więcej cennego błonnika. Najlepszym sposobem wykorzystania kukurydzy w kuchni jest zastosowanie świeżych ziaren, jeżeli nie mamy takiej możliwości i wybieramy produkt z puszki zwróćmy uwagę na skład – producenci często dodają do zalewy sporo cukru.
Kukurydza na arenie międzynarodowej
Ziarno kukurydzy bardzo popularne jest w kuchni meksykańskiej. Charakterystyczne tacos z mięsem i warzywami, tortilla będąca bazą wielu potraw, nachos o różnych smakach cieszą się popularnością na całym świecie. Włosi korzystają z kukurydzy przygotowując polentę, w Rumunii zajadają się mamałygą z serem, cukrem, natomiast Węgrzy łączą ją z paprykarzem. Ziarna kukurydzy świeże, gotowane, a nawet marynowane często pojawiają się w mieszankach warzywnych, sałatkach. Amerykanie uwielbiają wyjątkowo kaloryczne Corn dogi – parówki w cieście kukurydzianym smażone w głębokim oleju, krem kukurydziany, czy popcorn, który swego czasu podawany był nawet jako dodatek do zup.
Uwaga na GMO
Kukurydza jest jedną z najczęściej modyfikowanych genetycznie roślin. Ingerencja w genom budzi wiele kontrowersji i obaw o bezpieczeństwo konsumentów oraz środowiska naturalnego. Chcąc uniknąć spożywania produktów zawierających organizmy genetycznie modyfikowane należy sprawdzać oznaczenia na etykietach i wystrzegać się produktów z zaznaczoną informacją „Ten produkt zawiera organizmy zmodyfikowane genetycznie” lub „Ten produkt zawiera zmodyfikowaną genetycznie kukurydzę”.
Kukurydza jest produktem, który ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Jest zbożem cennym pod względem składników odżywczych, może urozmaicić każde menu. Wprowadzając ją do jadłospisu należy dokonać świadomego wyboru produktów najmniej przetworzonych, które będą najsmaczniejsze i pozwolą wykorzystać wszystko co najlepsze z amerykańskiego ziarna.