Dynia – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Aktualizacja: 26 marca, 2024
Sezon na dynie można uznać za otwarty, a Halloween zbliża się wielkimi krokami. Jednak zanim zaczniemy wycinać dyniowe lampiony warto nacieszyć się jej smakiem i walorami odżywczymi!
Dynia to roślina, której w sezonie jesiennym jest dosłownie do wyboru do koloru! Każda ma inną barwę (pomarańczowa, zielona, żółta, wielobarwna) i każda ma swój specyficzny kształt – podłużny, owalny, okrągły. Do najpopularniejszych gatunków należą: dynia zwyczajna, olbrzymia i piżmowa.
Dynia – warzywo czy owoc?
W tej kwestii zdania są podzielone, ale szybko można rozwiązać spór, ponieważ według systematyki dynia (Cucurbita pepo) tak samo, jak ogórek czy melon zaliczana jest do warzyw z rodziny dyniowatych i tego powinniśmy się trzymać.
Wartości odżywcze dyni
Dynia jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Przede wszystkim zawiera takie pierwiastki jak potas (278mg/100g), wapń (66mg/100g), fosfor (43mg/100g), magnez (14mg/100g) i żelazo (0,8mg/100g). Występują także śladowe ilości selenu, miedzi, manganu czy cynku. Oczywiście dynie charakteryzuje wysoka zawartość karotenów – głównie α i β, co jest uzależnione od intensywności barwy miąższu. Im bardziej pomarańczowa barwa dyni, tym większa ilość karotenów. Warto wspomnieć, że dynia zawiera znikome ilości tłuszczów i białek, nieco więcej jest węglowodanów. Istotna jest zawartość substancji balastowych, czyli błonnika, który wspomaga trawienie. Pestki dyni to znakomite źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i związków z grupy fitosteroli.
Ile kalorii ma dynia?
Każdy może jeść dynie w takich ilościach na jakie ma ochotę i nie muszą nikogo gnębić wyrzuty sumienia, ponieważ w 100 g dyni jest tylko 30 kcal.
Jakie witaminy ma dynia?
Miąższ dyni zawiera całą gamę witamin, zaczynając od witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, E i K, przez rozpuszczalne w wodzie, takie jak witamina C czy witaminy z grupy B.
Dokładną zawartość witamin w „największej jagodzie świata” przedstawia poniższa tabela.
Witamina | Zawartość [mg/100g] |
A | 2 |
B1 | 0,5 |
B2 | 0,11 |
B6 | 0,06 |
C | 8 |
E | 1,06 |
K | 1,1 µg |
PP (niacyna) | 0,3 |
Oprócz witamin zestawionych w tabeli w dyni możemy również znaleźć kwas foliowy i pantotenowy.
Dynia – właściwości zdrowotne
Obecne w dyni substancje balastowe przeciwdziałają zaparciom i obniżają poziom cholesterolu. Spożywanie świeżego soku z dyni działa moczopędnie, dzięki czemu jest stosowany w leczeniu schorzeń nerek. Duża ilość potasu pomaga regulować gospodarkę wodną organizmu i wspomaga funkcjonowanie nerek. Spożywanie dyni może obniżyć poziom glukozy we krwi, zapobiegając cukrzycy. Ponadto obecność witamin C i E oraz cynku i selenu działa wspomagająco na układ immunologiczny. Pestki dyni są bogate w fitosterole i cynk, a co za tym idzie przypisuje się im funkcję ochronną przed powiększeniem gruczołu prostaty. Nasiona znajdują również zastosowanie w leczeniu stanów zapalnych błony śluzowej i skóry. Jednym słowem dynia to skarbnica zdrowia, dlatego warto korzystać z jej cennych walorów.
Warto docenić walory smakowe oraz zdrowotne dyni. Jest to lekkostrawne i niskokaloryczne warzywo, które z powodzeniem możemy użyć do przyrządzenia pysznego obiadu czy deseru oraz zimowych przetworów. Dużym plusem dyni jest to, że można ją dostarczać organizmowi pod każdą postacią: miąższ, pestki. Wykorzystując w pełni dyniowy sezon na pewno wzbogacimy nasz organizm w szereg cennych składników odżywczych, co wyjdzie nam na zdrowie.
Uwielbiam pieczoną, np. na ostro. wyciskam sok z dyni, jabłka i marchwi, w proporcji 3:1:1, dziennie można schudnąć 1,5 kg, pod warunkiem, że pije się tylko sok. od 1 do 1,5 litra dziennie,
DynIa jest tak niezwykla, w kazda sobote gotuje moim maluchom z niej pozywna zupke.