bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Botwinka. Właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie i przepisy

Botwinka. Właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie i przepisy

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 20 maja, 2024

Można przyrządzić ją na wiele sposobów, ale najbardziej popularna jest zupa-botwinka, która często gości na naszych stołach. Lubiana jest nie tylko przez swój smak, ale również cenne składniki odżywcze, które uzupełniają braki powstałe podczas zimy.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Botwinka
  • Botwinka – właściwości
  • Botwinka – wartości odżywcze
  • Botwinka – zastosowanie
  • Botwinka – przepisy

Botwinka

Botwinka to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Niektórzy przez cały rok czekają, aż pojawi się ich ulubiony przysmak pełen witamin i minerałów. Botwinką często nazywana jest także zupa, która powstaje na bazie młodych liści buraka ćwikłowego i podawana jest ze śmietaną i koperkiem.

Młode listki botwinki wyrastające z buraka są dość drobne. Kiedyś wykorzystywane głównie do sporządzania zup, natomiast teraz młode listki buraków często są blanszowane jak szpinak i dodawane do sałatek i wielu potraw.

Botwinka – właściwości

Botwinka wykazuje bardzo niską wartość energetyczną, jedynie 20 kcal/100 g. Zatem polecana jest osobom, które dbają o sylwetkę. Ponadto zawiera spore ilości żelaza, dlatego też wspomaga procesy krwiotwórcze i zapobiega anemii. Zawartość licznych przeciwutleniaczy nie tylko chroni przed wieloma chorobami, w tym nowotworowymi i układu krążenia, ale skutecznie zwalcza wolne rodniki, których skutki działania mogą być bardzo negatywne dla zdrowia. Zestaw witamin, jakie zawiera botwinka łagodzi stany napięcia, pomaga zwalczać stres oraz wspomaga koncentrację.

Co ciekawe, udowodniono dobroczynny wpływ botwinki na pracę wątroby, wykazuje właściwości odtruwające i odkwaszające organizm. Natomiast zawartość włókna pokarmowego usprawnia pracę jelit i korzystnie wpływa na trawienie oraz poziom cholesterolu we krwi. Nie tylko pozytywnie działa na układ pokarmowy, ale także cerę likwidując wszelkie niedoskonałości.

Botwinka – wartości odżywcze

Botwinka to bardzo cenne źródło witamin. Znajdziemy w niej witaminę C (unikaj jej strat podczas przyrządzania posiłków), witaminy z grupy B oraz ważny w prawidłowym rozwoju układu nerwowego kwas foliowy. Ponadto zawiera mnóstwo składników mineralnych, w tym bardzo ważne żelazo, magnez, sód, mangan oraz fluor. Poza tym, zawarta w botwince siarka bardzo korzystnie wpływa na wygląd cery. Jest produktem o niskiej zawartości kalorii. Najwięcej pożytecznych składników znajdziemy w surowej formie warzyw.

Botwinka – zastosowanie

Botwinka najczęściej kojarzona jest z zupą, która powstaje na bazie młodych listków buraka ćwikłowego. Ale obecnie ten stereotyp jest przełamywany. Botwinkę można jeść na surowo w formie sałatek, dodatku do dań głównych czy w formie chłodników. Idealnie pasuje do serów czy różnego rodzaju tart. Botwinkę można nie tylko jeść, ale i pić, robiąc z niej soki czy pożywne koktajle.

Botwinka – przepisy

Przepis na tradycyjną botwinkę

Składniki:

  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • botwinka (liście z buraczkami)
  • śmietana
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: z umytej i wcześniej obranej marchewki, pietruszki i selera należy ugotować wywar warzywny. Następnie wyciągnąć warzywa i wrzucić pokrojoną botwinkę (liście wraz z buraczkami). Aby kolor był bardziej intensywny, można zetrzeć połowę buraka i dodać do wywaru. Gotować przez kilkanaście minut, a następnie odstawić z ognia. Zupę zabielić śmietaną i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać posiekany koperek i podawać z ugotowanym jajkiem.

rozwiń
Przepis na orientalną botwinkę

Składniki:

  • imbir
  • mała papryczka chili
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • botwinka z buraczkami
  • pietruszka
  • marchewka
  • kolendra
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól

Przygotowanie: imbir, czosnek i papryczkę chili posiekać (z papryczki usunąć pestki). Na rozgrzaną patelnię z olejem dodać wcześniej posiekane składniki i podsmażyć przez około 2 minuty. Liście botwinki i buraczki pokroić, tak samo postąpić z marchewką i pietruszką. Warzywa wrzucić na patelnię, dodać sól i kolendrę. Następnie wszystko razem dusić około 15 minut. Kolejno wlać do warzyw bulion, mleko kokosowe i gotować kolejne 15 minut. Doprawić sokiem z cytryną i podawać ze świeżą kolendrą.

rozwiń

Botwinka to jedno z warzyw, na które długo czekamy całą zimę. Gdy się pojawia, wykorzystać można ją na wiele sposobów. A warto, gdyż zawartość składników odżywczych wzbogaca organizm, a właściwości wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
5/5 - (1 głosów)
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Por – właściwości, wartości odżywcze…

To warzywo bardzo popularne. Nie wszyscy jednak wiedzą, ile to warzywo posiada witamin i składników mineralnych. Poznaj cenne własciowści pora i wprowadź go do swojej diety. Czytaj dalej...

Cukinia. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy…

Cukinia to bardzo popularne warzywo. Warto włączyć je do swojej diety nie z tyle ze względu na małą ilość kalorii, ale także na cenne składniki i smak, który sprawdza się… Czytaj dalej...

Jarmuż, cudowne warzywo o niezwykłych…

Witamina A, C, K, wapń i potas, niskokaloryczny, przeciwutleniacz o właściwościach antynowotworowych – od dziś właśnie z tym powinien kojarzyć ci się jarmuż! Warto znać jego zalety i wiedzieć jak… Czytaj dalej...

Dieta ujemnych kalorii – jemy…

Nie istnieją produkty o ujemnej wartości energetycznej. Pojęcie ujemnych kalorii odnosi się jednak do żywności, której spożywanie może prowadzić do powstawania deficytu kalorycznego w organizmie. Na czym to polega? I… Czytaj dalej...

Superfoods. Szczęśliwa trzynastka, która pomoże…

Superfoods to prawdziwe bomby zdrowia, które kryją w sobie wiele witamin i cennych składników odżywczych. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.