Rabarbar. Właściwości, witaminy, zastosowanie i przepis na wyśmienite ciasto
Aktualizacja: 25 kwietnia, 2024
Rabarbar nie tylko zasługuje na uwagę ze względu na swój smak, ale przede wszystkim z powodu wielu dobroczynnych składników, które posiada i pozytywnych właściwości dla naszego organizmu. Co zyskujemy zajadając się rabarbarem?
Rabarbar
Rabarbar, inaczej nazywany rzewieniem (Rheum L.), jest rośliną, która należy do rodziny rdestowatych. Większość z nas nazywa go owocem, gdyż kojarzy się głównie ze słodkim smakiem deserów i napoi. Jednak wbrew pozorom rabarbar to warzywo, które pochodzi z rejonów Azji, ale u nas także znalazło wielu zwolenników.
Rabarbar to roślina, która uprawiana jest dla bardzo smacznych ogonków liściowych, z których powstaje wiele pysznych przepisów na ciasta, kompoty, wina czy przetwory. Ogonki liściowe mogą przybierać różne barwy: od zielonej do różowej i mocno bordowej. Zawierają liczne witaminy i składniki wzmacniające organizm.
Rabarbar – właściwości
Rabarbar jest warzywem, które idealnie wpasowuje się w zdrową i zbilansowaną dietę. Posiada niski indeks glikemiczny (15) i zaledwie 9 kcal w 100 g. Warzywo pomaga szybko uporać się z zalegającymi w organizmie toksynami, a także dzięki zawartości błonnika pokarmowego, usprawnia pracę jelit i wspomaga perystaltykę. Ponadto rabarbar zawiera substancje, które skutecznie łagodzą skutki stresu i zapobiegają jego powikłaniom. Zawartość minerałów i witamin wzmacnia odporność organizmu, a związki przeciwutleniające tworzą barierę dla wolnych rodników.
Bogaty skład rabarbaru nadaje warzywu właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, a dodatkowo działa oczyszczająco nie tylko od wewnątrz, ale pomaga w walce z trądzikiem. Ponadto rabarbar działa odkwaszająco na organizm, niwelując skutki złego samopoczucia.
Rabarbar – witaminy
Rabarbar to skarbnica cennych witamin. Czerwono-zielone warzywo to przede wszystkim witamina C, ale nie tylko. W skład rabarbaru wchodzi również witamina E, β-karoten oraz liczne witaminy z grupy B. Znajdziemy w nim także kwas foliowy, nie mówiąc o licznych składnikach mineralnych oraz substancjach o właściwościach przeciwutleniających.
Rabarbar – zastosowanie
Nie będzie zaskoczeniem zastosowanie rabarbaru w sztuce kulinarnej. Najbardziej podstawowym i popularnym sposobem na jego spożycie jest posypanie ogonka liściowego cukrem i rozkoszowanie się kwaskowatym smakiem. Jednak istnieją inne, pyszne sposoby na delektowanie się smakiem rabarbaru. Wielu z nas nie wyobraża sobie lepszego środka na gaszenie pragnienia w upalne dni jak kompot z rabarbaru, inni zachwycają się smakiem ciasta drożdżowego z kruszonką i lekko kwaskowym warzywem, jeszcze inni uwielbiają wszelkie konfitury przyrządzone z rabarbaru. Można go wykorzystać także do produkcji wina, jako smakowy dodatek.
Rabarbar – przepis na ciasto
Składniki:
Kruche ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 150 g masła
- 1 jajko
Nadzienie:
- 500 g rabarbaru
- 3 łyżki miodu
- 1 cukier wanilinowy
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 125 g masła
Przygotowanie: blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać obie mąki, jajko, masło oraz cukier. Szybko zagnieść ciasto. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć dno i brzegi blachy. Ciasto podpiec w piekarniku nastawionym na 160°C przez 25 minut. Pokrojony rabarbar wymieszać z miodem, cukrem i cukrem wanilinowym. Do osobnej miski dodać składniki na kruszonkę i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika na 180°C na około 45 minut i piec na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Rabarbar to świetne rozwiązanie na smakowite i zdrowe desery w postaci kompotu czy ciasta. Bardzo dobrze smakuje, a do tego jest zdrowy. Niskokaloryczna przekąska w postaci rabarbaru, poprawia odporność i oczyszcza organizm z toksyn. Warto korzystać z jego dobrodziejstw.