bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Rabarbar. Właściwości, witaminy, zastosowanie i przepis na wyśmienite ciasto

Rabarbar. Właściwości, witaminy, zastosowanie i przepis na wyśmienite ciasto

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Rabarbar nie tylko zasługuje na uwagę ze względu na swój smak, ale przede wszystkim z powodu  wielu dobroczynnych składników, które posiada i pozytywnych właściwości dla naszego organizmu. Co zyskujemy zajadając się rabarbarem?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Rabarbar
  • Rabarbar – właściwości
  • Rabarbar – witaminy
  • Rabarbar – zastosowanie
  • Rabarbar – przepis na ciasto

Rabarbar

Rabarbar, inaczej nazywany rzewieniem (Rheum L.), jest rośliną, która należy do rodziny rdestowatych. Większość z nas nazywa go owocem, gdyż kojarzy się głównie ze słodkim smakiem deserów i napoi. Jednak wbrew pozorom rabarbar to warzywo, które pochodzi z rejonów Azji, ale u nas także znalazło wielu zwolenników.

Rabarbar to roślina, która uprawiana jest dla bardzo smacznych ogonków liściowych, z których powstaje wiele pysznych przepisów na ciasta, kompoty, wina czy przetwory. Ogonki liściowe mogą przybierać różne barwy: od zielonej do różowej i mocno bordowej. Zawierają liczne witaminy i składniki wzmacniające organizm.

Rabarbar – właściwości

Rabarbar jest warzywem, które idealnie wpasowuje się w zdrową i zbilansowaną dietę. Posiada niski indeks glikemiczny (15) i zaledwie 9 kcal w 100 g. Warzywo pomaga szybko uporać się z zalegającymi w organizmie toksynami, a także dzięki zawartości błonnika pokarmowego, usprawnia pracę jelit i wspomaga perystaltykę. Ponadto rabarbar zawiera substancje, które skutecznie łagodzą skutki stresu i zapobiegają jego powikłaniom. Zawartość minerałów i witamin wzmacnia odporność organizmu, a związki przeciwutleniające tworzą barierę dla wolnych rodników.

Bogaty skład rabarbaru nadaje warzywu właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, a dodatkowo działa oczyszczająco nie tylko od wewnątrz, ale pomaga w walce z trądzikiem. Ponadto rabarbar działa odkwaszająco na organizm, niwelując skutki złego samopoczucia.

Rabarbar – witaminy

Rabarbar to skarbnica cennych witamin. Czerwono-zielone warzywo to przede wszystkim witamina C, ale nie tylko. W skład rabarbaru wchodzi również witamina E, β-karoten oraz liczne witaminy z grupy B. Znajdziemy w nim także kwas foliowy, nie mówiąc o licznych składnikach mineralnych oraz substancjach o właściwościach przeciwutleniających.

Rabarbar – zastosowanie

Nie będzie zaskoczeniem zastosowanie rabarbaru w sztuce kulinarnej. Najbardziej podstawowym i popularnym sposobem na jego spożycie jest posypanie ogonka liściowego cukrem i rozkoszowanie się kwaskowatym smakiem. Jednak istnieją inne, pyszne sposoby na delektowanie się smakiem rabarbaru. Wielu z nas nie wyobraża sobie lepszego środka na gaszenie pragnienia w upalne dni jak kompot z rabarbaru, inni zachwycają się smakiem ciasta drożdżowego z kruszonką i lekko kwaskowym warzywem, jeszcze inni uwielbiają wszelkie konfitury przyrządzone z rabarbaru. Można go wykorzystać także do produkcji wina, jako smakowy dodatek.

Rabarbar – przepis na ciasto

Przepis na ciasto z rabarbarem

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 cukier wanilinowy

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 125 g masła

Przygotowanie: blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać obie mąki, jajko, masło oraz cukier. Szybko zagnieść ciasto. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć dno i brzegi blachy. Ciasto podpiec w piekarniku nastawionym na 160°C przez 25 minut. Pokrojony rabarbar wymieszać z miodem, cukrem i cukrem wanilinowym. Do osobnej miski dodać składniki na kruszonkę i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika na 180°C na około 45 minut i piec na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

rozwiń

Rabarbar to świetne rozwiązanie na smakowite i zdrowe desery w postaci kompotu czy ciasta. Bardzo dobrze smakuje, a do tego jest zdrowy. Niskokaloryczna przekąska w postaci rabarbaru, poprawia odporność i oczyszcza organizm z toksyn. Warto korzystać z jego dobrodziejstw.

 

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
karmienie piersią

Arbuz – właściwości, składniki odżywcze…

Arbuz to owoc o szerokim zastosowaniu. Idealnie nadaje się jako składnik sałatek owocowych i drinków. Latem to pyszny i zdrowy sposób na ugaszenie pragnienia! Czytaj dalej...

Dieta ujemnych kalorii – jemy…

Nie istnieją produkty o ujemnej wartości energetycznej. Pojęcie ujemnych kalorii odnosi się jednak do żywności, której spożywanie może prowadzić do powstawania deficytu kalorycznego w organizmie. Na czym to polega? I… Czytaj dalej...

Melon. Rodzaje, właściwości, wartości odżywcze…

Orzeźwiający smak melona idealnie sprawdza się w upalne dni, ale nie tylko. Jest świetnym dodatkiem do wielu sałatek oraz przystawek. Gorące dni można ochłodzić smakiem melona, który posłużyć może jako… Czytaj dalej...

Desery o niskiej zawartości cukru

Jak przyrządzić zdrowy i niskokaloryczny deser? Kilka pomysłów na słodkości bez wyrzeczeń. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.