Papryka – właściwości, witaminy i wartości odżywcze

16 18 20

Faszerowana, pieczona, gotowana czy surowa – papryka w każdej postaci nie tylko bardzo dobrze smakuje, ale i nadaje daniom koloru, co sprawia, że zachwyca również oko. Ponadto posiada wiele właściwości poprawiających stan naszego zdrowia i łączy w sobie wiele pozytywnych cech. Można powiedzieć „do wyboru, do koloru”, gdyż papryka występuje w różnych barwach. Poza tym jest szeroko dostępnym warzywem, zatem można się nią zajadać do woli.

Papryka

Papryka (Capsicum L.) jest rośliną należącą do rodziny psiankowatych, uważana za jedno z najzdrowszych warzyw. Papryka podbiła kuchnię węgierską, jest jej symbolem i narodowym smakiem. Gulasz czy popularne leczo powstałe na bazie papryki, znane są na całym świecie.

Papryka pochodzi z rejonów Ameryki Południowej i Centralnej. Okresem najlepszym dla naszej rodzimej papryki jest jesień, kiedy to dostępna jest w stosunkowo niskich cenach. Natomiast po tym czasie w sklepach spotykamy paprykę importowaną z ciepłych krajów.

Występuje w różnych postaciach. Może być słodka i łagodna w smaku albo ostra i piekąca. Czerwona, zielona czy żółta, podłużna, kulista lub stożkowata. Jednak najważniejsze w papryce są jej właściwości odżywcze oraz zdrowotne. Jest warzywem, które znajduje zastosowanie w wielu kulinarnych inspiracjach.

Papryka – właściwości

Ostre papryczki rozgrzewają, poprawiają krążenie krwi i nadają charakterystycznego, ostrego smaku. Ponadto przyspieszają proces spalania tłuszczu, dzięki zawartości kapsaicyny. Jednak osoby z wrażliwym układem pokarmowym, powinny uważać na to, by nie spożywać ich w dużej ilości, może to zwiększać ryzyko zachorowania na raka żołądka. Papryka dzięki wysokiej zawartości witamin, minerałów i antyoksydantów, dba o skórę, włosy i paznokcie. Poprawia wygląd cery i działa przeciwzmarszczkowo (poznaj domowe sposoby na zmarszczki). Jej spożywanie korzystnie wpływa na wzrok, wzmacnia naczynia krwionośne, reguluje ciśnienie krwi, poprawia odporność organizmu. Papryka pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu, przyspiesza motorykę jelit, wspomaga trawienie i naturalny system antyoksydacyjny, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Papryka – witaminy

Czerwona papryka to istne bogactwo β-karotenu, czyli prowitaminy A. Papryka zawiera także samą witaminę A oraz dużą ilość witaminy C, E zwanej witaminą młodości oraz witaminy z grupy B. Co bardzo ważne dla przyszłych mam, papryka w swym składzie zawiera kwas foliowy, który dba o prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka.

Papryka – wartości odżywcze

Obok wielu cennych witamin, papryka zawiera szereg składników mineralnych jak: wapń, potas, żelazo, magnez oraz miedź. Jest źródłem błonnika pokarmowego (3,2 g/100 g), co wspiera układ pokarmowy. Papryka to warzywo niskokaloryczne, zatem chętnie sięgają po nie osoby na dietach odchudzających (28 kcal/100 g). W skład papryki wchodzi około 6,6 g węglowodanów na 100 g warzywa, 1,3 g białka i 0,5 g tłuszczu.

Papryka to jedno z najzdrowszych warzyw, jakie dostępne jest przez cały rok, a najlepiej smakuje w okresie jesieni, kiedy to polskie uprawy dojrzewają. Bogactwo witamin, minerałów i związków o charakterze antyoksydacyjnym sprawia, że wiele osób docenia jej wartość. Ponadto jest bardzo smaczna i wpasowuje się w kuchenne ramy będąc kolorowym dodatkiem dań.

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Papryka – właściwości, witaminy i wartości odżywcze - 3.6/5. Oddano 59 głosy.
Autor artykułu:
, Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.