bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Papryka – właściwości, witaminy i wartości odżywcze

Papryka – właściwości, witaminy i wartości odżywcze

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Faszerowana, pieczona, gotowana czy surowa – papryka w każdej postaci nie tylko bardzo dobrze smakuje, ale i nadaje daniom koloru, co sprawia, że zachwyca również oko. Ponadto posiada wiele właściwości poprawiających stan naszego zdrowia i łączy w sobie wiele pozytywnych cech. Można powiedzieć „do wyboru, do koloru”, gdyż papryka występuje w różnych barwach. Poza tym jest szeroko dostępnym warzywem, zatem można się nią zajadać do woli.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Papryka
  • Papryka – właściwości
  • Papryka – witaminy
  • Papryka – wartości odżywcze

Papryka

Papryka (Capsicum L.) jest rośliną należącą do rodziny psiankowatych, uważana za jedno z najzdrowszych warzyw. Papryka podbiła kuchnię węgierską, jest jej symbolem i narodowym smakiem. Gulasz czy popularne leczo powstałe na bazie papryki, znane są na całym świecie.

Papryka pochodzi z rejonów Ameryki Południowej i Centralnej. Okresem najlepszym dla naszej rodzimej papryki jest jesień, kiedy to dostępna jest w stosunkowo niskich cenach. Natomiast po tym czasie w sklepach spotykamy paprykę importowaną z ciepłych krajów.

Występuje w różnych postaciach. Może być słodka i łagodna w smaku albo ostra i piekąca. Czerwona, zielona czy żółta, podłużna, kulista lub stożkowata. Jednak najważniejsze w papryce są jej właściwości odżywcze oraz zdrowotne. Jest warzywem, które znajduje zastosowanie w wielu kulinarnych inspiracjach.

Papryka – właściwości

Ostre papryczki rozgrzewają, poprawiają krążenie krwi i nadają charakterystycznego, ostrego smaku. Ponadto przyspieszają proces spalania tłuszczu, dzięki zawartości kapsaicyny. Jednak osoby z wrażliwym układem pokarmowym, powinny uważać na to, by nie spożywać ich w dużej ilości, może to zwiększać ryzyko zachorowania na raka żołądka. Papryka dzięki wysokiej zawartości witamin, minerałów i antyoksydantów, dba o skórę, włosy i paznokcie. Poprawia wygląd cery i działa przeciwzmarszczkowo (poznaj domowe sposoby na zmarszczki). Jej spożywanie korzystnie wpływa na wzrok, wzmacnia naczynia krwionośne, reguluje ciśnienie krwi, poprawia odporność organizmu. Papryka pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu, przyspiesza motorykę jelit, wspomaga trawienie i naturalny system antyoksydacyjny, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Papryka – witaminy

Czerwona papryka to istne bogactwo β-karotenu, czyli prowitaminy A. Papryka zawiera także samą witaminę A oraz dużą ilość witaminy C, E zwanej witaminą młodości oraz witaminy z grupy B. Co bardzo ważne dla przyszłych mam, papryka w swym składzie zawiera kwas foliowy, który dba o prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka.

Papryka – wartości odżywcze

Obok wielu cennych witamin, papryka zawiera szereg składników mineralnych jak: wapń, potas, żelazo, magnez oraz miedź. Jest źródłem błonnika pokarmowego (3,2 g/100 g), co wspiera układ pokarmowy. Papryka to warzywo niskokaloryczne, zatem chętnie sięgają po nie osoby na dietach odchudzających (28 kcal/100 g). W skład papryki wchodzi około 6,6 g węglowodanów na 100 g warzywa, 1,3 g białka i 0,5 g tłuszczu.

Papryka to jedno z najzdrowszych warzyw, jakie dostępne jest przez cały rok, a najlepiej smakuje w okresie jesieni, kiedy to polskie uprawy dojrzewają. Bogactwo witamin, minerałów i związków o charakterze antyoksydacyjnym sprawia, że wiele osób docenia jej wartość. Ponadto jest bardzo smaczna i wpasowuje się w kuchenne ramy będąc kolorowym dodatkiem dań.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Cukinia. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy…

Cukinia to bardzo popularne warzywo. Warto włączyć je do swojej diety nie z tyle ze względu na małą ilość kalorii, ale także na cenne składniki i smak, który sprawdza się… Czytaj dalej...

Bakłażan. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy…

To niezwykle smaczne i cenne warzywo. Jest idealnym składnikiem grillowanych szaszłyków, sałatek i roladek. Zachwycają się nim nie tylko wegetarianie. Czytaj dalej...
kuchnie świata

Kuchnia włoska – charakterystyka, tradycje…

Któż z nas nie ma ulubionej potrawy z klasyki kuchni włoskiej? Jest to chyba jedna z najbardziej popularnych kuchni na świecie, słynie z prostych, aczkolwiek wyśmienitych przepisów, świeżych warzyw, ziół… Czytaj dalej...

Kuchnia meksykańska – charakterystyka, tradycje…

Tym razem podróżujemy do Meksyku, kraju pysznych tortilli i tacos! Zapraszamy! Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.