Cukinia. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy i dietetyczne przepisy

W Polsce z każdym rokiem zyskuje coraz większe grono zwolenników. Cukinia jest warzywem, które stanowi podstawę dla wielu pysznych potraw i dodatków. Grillowana, faszerowana, w sałatce czy kremie… zielone, podłużne warzywo. Kuzynka naszej dyni jest bardzo smaczna i bogata w wartości odżywcze.
Cukinia
Cukinia (Cucurbita pepo, inaczej kabaczek) to odmiana dyni zwyczajnej, która pochodzi ze słonecznej Italii, skąd notabene wzięła swą nazwę – zucchina (mała dynia). W niektórych regionach bardziej popularna pod nazwą kabaczek, ale równie chętnie uprawiana ze względu na swe walory smakowe, jak i odżywcze właściwości. Istnieje kilka rodzajów uprawianej cukinii, dlatego też często nazwy cukinia i kabaczek używane są dla odmiennych form warzywa.
Najcenniejszą i najsmaczniejszą częścią rośliny są jadalne owoce o wydłużonym, nieco przypominającym maczugę kształcie i ciemnozielonej skórce (czasami żółtej lub pomarańczowej w zależności od odmiany), pod którą znajduje się gąbczasty miąższ o zielonkawym kolorze. Smak mało wyrazisty, ale doceniany przez wielu smakoszy.
Cukinia – właściwości
Cukinia jest warzywem, które nie tylko bardzo dobrze smakuje w wielu daniach, ale cenione jest we wszelkich dietach odchudzających, gdyż posiada bardzo niską wartość energetyczną i chętnie stosowane jest w jadłospisach z obniżoną wartością kaloryczną. Ponadto cukinia bardzo dobrze tolerowana jest przez osoby z wrażliwym układem pokarmowym oraz problemem nadkwasoty żołądka, gdyż zawiera liczne substancje o charakterze alkalizującym. Pozwala to odkwasić organizm, a także polepszyć funkcje trawienne, sprzyjając przemianie materii. Cukinia wzbogaca organizm o liczne cenne substancje, ważne w prawidłowej i harmonijnej pracy całego organizmu.
Cukinia – wartości odżywcze
Przede wszystkim cukinia to artykuł spożywczy o bardzo niskiej wartości energetycznej, 100 g to zaledwie 15 kcal. Kabaczek bogaty jest w cenne składniki mineralne, jak magnez, żelazo czy potas. Zawiera także niewielką ilość tłuszczu – 0,1 g/100 g, białka 1,2 g/100 g oraz większą zawartość węglowodanów – 3,2 g. Cukinia nie jest pozbawiona także błonnika pokarmowego, którego ilość w 100 g wynosi około 1 g.
Cukinia – witaminy
Cukinia, a inaczej kabaczek zawiera bardzo ważne z punktu widzenia zdrowia witaminy. Istotne znaczenie posiadają witaminy z grupy B, a zwłaszcza witamina B1, która uczestniczy w procesach metabolicznych i przemianie węglowodanów oraz witamina B3, która również bierze udział przemianach metabolicznych. Bardzo ważną i cenną witaminą jest witamina C, która chroni i wzmacnia organizm, a także zawartość karotenów o działaniu antyoksydacyjnym. Warto także wspomnieć o zawartości witaminy A, która korzystnie wpływa na stan wzroku oraz witaminie K, biorącej udział w procesach krwiotwórczych.
Cukinia – dietetyczne przepisy
Składniki:
- 80 g makaronu razowego
- mała cukinia
- szparagi
- czosnek
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 4 łyżki pesto bazylikowego
- 60 g mozzarelli
- liście bazylii
- sól
- pieprz
Przygotowanie: makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić, a następnie doprawić pieprzem. Cukinię pokroić na plasterki, natrzeć czosnkiem, posypać solą i pieprzem, grillować. Łodygi szparagów umyć, obciąć końce i oprószyć solą. Wrzucić szparagi na patelnię z cukinią i wszystko jeszcze grillować przez chwilę. Dodać łyżeczkę oliwy oraz pieprz. Następnie dodać makaron i wszystko wymieszać. Wyłożyć na talerze, posypać kawałkami mozzarelli i polać pesto. Udekorować listkami bazylii.
Składniki:
- cukinia
- mała cebula
- jajko
- 60 g mąki
- jogurt naturalny
- szczypiorek
- bazylia
- sól
- pieprz
- łyżeczka oleju
Przygotowanie: cukinię po umyciu należy zetrzeć na grubych oczkach, następnie posiekać cebulę, dodać jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Wszystko wymieszać i dość gęstą masę wykładać na gorący olej formując placuszki. Następnie, aby przygotować dip, należy posiekać szczypiorek, parę listków bazylii, wymieszać z jogurtem, dodać sól i pieprz. Placuszki podawać z sosem.
Cukinia to bardzo zdrowy i smaczny sposób na utrzymanie wymarzonej sylwetki, a także pyszne dania i radość nie tylko dla kubków smakowych, ale i żołądka. Mnogość witamin, składników odżywczych, czyni z kabaczka coraz bardziej popularne warzywo, które chętnie spożywane jest w różnej postaci.

Ogórki to warzywa nadające się wyśmienicie do sałatek i zdrowych, lekkich przekąsek. Świetnie działają także na cerę. czytaj więcej
Seler naciowy to jeden z podstawowych składników włoskiej kuchni. Świetnie nadaje się do sporządzania sosów lub jako dodatek do sałatek. Kojarzony jest ze zdrową kuchnią i dobrym samopoczuciem. Jakie posiada właściwości? czytaj więcej
Sama woda nie wystarczy! Pestycydy potrafią być na nią odporne. Przekonaj się jak szybko usunąć z żywności szkodliwe substancje chemiczne. czytaj więcej
Czy dieta wegetariańska jest kolejną dietą cud, która pozwoli nam szybko zrzucić zbędne kilogramy? Przekonaj się sam! czytaj więcej
Im większy, tym lepszy? Dynia to nie tylko różnorodne kształty i kolory, zobacz co kryje się we wnętrzu największego na świecie warzywa. czytaj więcej
Opinie
Napisz swoją opinię
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !
Cukinia i kabaczek to są dwa różne warzywa.