Cukinia. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy i dietetyczne przepisy

16 18 20

W Polsce z każdym rokiem zyskuje coraz większe grono zwolenników. Cukinia jest warzywem, które stanowi podstawę dla wielu pysznych potraw i dodatków. Grillowana, faszerowana, w sałatce czy kremie… zielone, podłużne warzywo.  Kuzynka naszej dyni jest bardzo smaczna i bogata w wartości odżywcze.

Cukinia

Cukinia (Cucurbita pepo, inaczej kabaczek) to odmiana dyni zwyczajnej, która pochodzi ze słonecznej Italii, skąd notabene wzięła swą nazwę – zucchina (mała dynia). W niektórych regionach bardziej popularna pod nazwą kabaczek, ale równie chętnie uprawiana ze względu na swe walory smakowe, jak i odżywcze właściwości. Istnieje kilka rodzajów uprawianej cukinii, dlatego też często nazwy cukinia i kabaczek używane są dla odmiennych form warzywa.

Najcenniejszą i najsmaczniejszą częścią rośliny są jadalne owoce o wydłużonym, nieco przypominającym maczugę kształcie i ciemnozielonej skórce (czasami żółtej lub pomarańczowej w zależności od odmiany), pod którą znajduje się gąbczasty miąższ o zielonkawym kolorze. Smak mało wyrazisty, ale doceniany przez wielu smakoszy.

Cukinia – właściwości

Cukinia jest warzywem, które nie tylko bardzo dobrze smakuje w wielu daniach, ale cenione jest we wszelkich dietach odchudzających, gdyż posiada bardzo niską wartość energetyczną i chętnie stosowane jest w jadłospisach z obniżoną wartością kaloryczną. Ponadto cukinia bardzo dobrze tolerowana jest przez osoby z wrażliwym układem pokarmowym oraz problemem nadkwasoty żołądka, gdyż zawiera liczne substancje o charakterze alkalizującym. Pozwala to odkwasić organizm, a także polepszyć funkcje trawienne, sprzyjając przemianie materii. Cukinia wzbogaca organizm o liczne cenne substancje, ważne w prawidłowej i harmonijnej pracy całego organizmu.

Cukinia – wartości odżywcze

Przede wszystkim cukinia to artykuł spożywczy o bardzo niskiej wartości energetycznej, 100 g to zaledwie 15 kcal. Kabaczek bogaty jest w cenne składniki mineralne, jak magnez, żelazo czy potas. Zawiera także niewielką ilość tłuszczu – 0,1 g/100 g, białka 1,2 g/100 g oraz większą zawartość węglowodanów – 3,2 g. Cukinia nie jest pozbawiona także błonnika pokarmowego, którego ilość w 100 g wynosi około 1 g.

Cukinia – witaminy

Cukinia, a inaczej kabaczek zawiera bardzo ważne z punktu widzenia zdrowia witaminy. Istotne znaczenie posiadają witaminy z grupy B, a zwłaszcza witamina B1, która uczestniczy w procesach metabolicznych i przemianie węglowodanów oraz witamina B3, która również bierze udział przemianach metabolicznych. Bardzo ważną i cenną witaminą jest witamina C, która chroni i wzmacnia organizm, a także zawartość karotenów o działaniu antyoksydacyjnym. Warto także wspomnieć o zawartości witaminy A, która korzystnie wpływa na stan wzroku oraz witaminie K, biorącej udział w procesach krwiotwórczych.

Cukinia – dietetyczne przepisy

Przepis na makaron razowy z cukinią i szparagami

Składniki:

  • 80 g makaronu razowego
  • mała cukinia
  • szparagi
  • czosnek
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki pesto bazylikowego
  • 60 g mozzarelli
  • liście bazylii
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić, a następnie doprawić pieprzem. Cukinię pokroić na plasterki, natrzeć czosnkiem, posypać solą i pieprzem, grillować. Łodygi szparagów umyć, obciąć końce i oprószyć solą. Wrzucić szparagi na patelnię z cukinią i wszystko jeszcze grillować przez chwilę. Dodać łyżeczkę oliwy oraz pieprz. Następnie dodać makaron i wszystko wymieszać. Wyłożyć na talerze, posypać kawałkami mozzarelli i polać pesto. Udekorować listkami bazylii.

rozwiń
Przepis na placuszki z cukinii

Składniki:

  • cukinia
  • mała cebula
  • jajko
  • 60 g mąki
  • jogurt naturalny
  • szczypiorek
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka oleju

Przygotowanie: cukinię po umyciu należy zetrzeć na grubych oczkach, następnie posiekać cebulę, dodać jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Wszystko wymieszać i dość gęstą masę wykładać na gorący olej formując placuszki. Następnie, aby przygotować dip, należy posiekać szczypiorek, parę listków bazylii, wymieszać z jogurtem, dodać sól i pieprz. Placuszki podawać z sosem.

rozwiń

Cukinia to bardzo zdrowy i smaczny sposób na utrzymanie wymarzonej sylwetki, a także pyszne dania i radość nie tylko dla kubków smakowych, ale i żołądka. Mnogość witamin, składników odżywczych, czyni z kabaczka coraz bardziej popularne warzywo, które chętnie spożywane jest w różnej postaci.

Kup dietę online – od dietetyka
Zobacz również:
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Cukinia. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy i dietetyczne przepisy - 3.4/5. Oddano 139 głosy.
Autor artykułu:
, Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.