Por – właściwości, wartości odżywcze i ciekawostki
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Każdy go zna, większość próbowała, a część nie wyobraża sobie bez niego życia. Por nadaje charakterystyczny smak daniom. Obok cebuli oraz czosnku jest jednym z najpopularniejszych warzyw, które podkreślają smak potraw i nadają im wyjątkowego aromatu. Jest jednym z najwcześniej poznanych warzyw o właściwościach leczniczych, które wykorzystywane były już w starożytności. Wiele osób nie docenia wartości, jakie niesie spożywanie pora. Warto jednak poznać jego prozdrowotne właściwości.
Por
Por uprawiany był w starożytnym Rzymie, Egipcie i Grecji. Pochodzi z Bliskiego Wschodu – Azji Mniejszej, ale tak naprawdę swą popularność zyskał dzięki kuchni włoskiej. Por (Allium ampeloprasum L.) należy do podrodziny czosnkowe, a jego ostry smak zyskał wielu wielbicieli.
Por jest rośliną dwuletnią, która podczas pierwszego roku uprawy, wytwarza jadalną część, czyli cebulę oraz długie, płaskie liście. Natomiast w drugim roku, pory wydają pędy kwiatostanowe, które mogą sięgać nawet 2 metrów wysokości, a zakończone są jasnoróżowymi kwiatami. Niegdyś uważany był za pokarm ludzi ubogich i nie przywiązywano wagi do jego wartości odżywczych. Dziś coraz bardziej doceniany, staje się popularnym, charakterystycznym akcentem wielu potraw.
Idealnie nadaje się do potraw na zimno, surówek i sałatek. Po obróbce termicznej smak pora łagodnieje i staje się bardziej wysublimowany. Świetnie komponuje się w towarzystwie serów, w zapiekankach czy tartach, ale przede wszystkim stanowi aromatyczny dodatek wielu zup. Biała część jest delikatniejsza w smaku, natomiast zielona – ostrzejsza.
Por – właściwości
Por słynie ze swojego charakterystycznego smaku i aromatu. Jest polecanym warzywem w leczeniu anemii, dzięki wysokiej zawartości żelaza, a także posiada właściwości obniżające poziom złego cholesterolu we krwi. Jednocześnie podnosi stężenie dobrego cholesterolu HDL, którego wysoki poziom w organizmie jest pożądany. Działa antyseptycznie i odtruwająco na organizm – pomaga w usuwaniu toksyn, często stosowany jest w wywarach warzywnych dobrych podczas zatruć pokarmowych. Syrop z pora świetnie działa w stanach przeziębienia, łagodzi także kaszel. Wzmacnia odporność organizmu i chroni przed infekcjami.
Uważany jest za afrodyzjak, który wspomaga płodność mężczyzn (poznaj inne naturalne afrodyzjaki). Por wykazuje również działanie moczopędne, dlatego też sprawdza się w infekcjach układu moczowego. Stosowany zewnętrznie na rany, pomaga i przyspiesza ich gojenie.
Por – wartości odżywcze
100 g warzywa to zalewie 24 kcal, zatem jest to świetny produkt spożywczy dla osób, które pragną utrzymać lub osiągnąć zgrabną sylwetkę. Zawiera wiele witamin: C, A, E, B1, B2, B6 oraz witaminę PP, ale nie tylko. Znajdziemy w nim liczne składniki mineralne: żelazo, wapń, potas, fosfor, sód i siarkę. W 100 g pora znajduje się: 2 g białka, 0,3 g tłuszczu oraz 5,7 g węglowodanów. Por zwiera również błonnik pokarmowy w ilości 2,7 g/100 g warzywa. Swój charakterystyczny smak zawdzięcza zawartości olejków eterycznych.
Por – ciekawostki
- por jest symbolem narodowym Walii, gdzie na mecze rugby kibice reprezentacji często przynoszą ze sobą pory i wymachują nimi, zagrzewając swoją drużynę do walki;
- spożywając pora, można liczyć na zmniejszone skutki uboczne przyjmowanych leków;
- wspomaga organizm w walce z kacem;
- w lecznictwie pora stosuje się w formie soku lub syropu;
Obok ciekawego, wyrazistego smaku, por posiada liczne właściwości prozdrowotne, które od lat są wykorzystywane również w medycynie. Niegdyś warzywo uznawane za pokarm ubogi w składniki odżywcze, dziś coraz częściej gości na naszych talerzach. Por wspomaga organizm w codziennej walce z atakującymi nas czynnikami zewnętrznymi.