bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Por – właściwości, wartości odżywcze i ciekawostki

Por – właściwości, wartości odżywcze i ciekawostki

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Każdy go zna, większość próbowała, a część nie wyobraża sobie bez niego życia. Por nadaje charakterystyczny smak daniom. Obok cebuli oraz czosnku jest jednym z najpopularniejszych warzyw, które podkreślają smak potraw i nadają im wyjątkowego aromatu. Jest jednym z najwcześniej poznanych warzyw o właściwościach leczniczych, które wykorzystywane były już w starożytności. Wiele osób nie docenia wartości, jakie niesie spożywanie pora. Warto jednak poznać jego prozdrowotne właściwości.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Por
  • Por – właściwości
  • Por – wartości odżywcze
  • Por – ciekawostki

Por

Por uprawiany był w starożytnym Rzymie, Egipcie i Grecji. Pochodzi z Bliskiego Wschodu – Azji Mniejszej, ale tak naprawdę swą popularność zyskał dzięki kuchni włoskiej. Por (Allium ampeloprasum L.) należy do podrodziny czosnkowe, a jego ostry smak zyskał wielu wielbicieli.

Por jest rośliną dwuletnią, która podczas pierwszego roku uprawy, wytwarza jadalną część, czyli cebulę oraz długie, płaskie liście. Natomiast w drugim roku, pory wydają pędy kwiatostanowe, które mogą sięgać nawet 2 metrów wysokości, a zakończone są jasnoróżowymi kwiatami. Niegdyś uważany był za pokarm ludzi ubogich i nie przywiązywano wagi do jego wartości odżywczych. Dziś coraz bardziej doceniany, staje się popularnym, charakterystycznym akcentem wielu potraw.

Idealnie nadaje się do potraw na zimno, surówek i sałatek. Po obróbce termicznej smak pora łagodnieje i staje się bardziej wysublimowany. Świetnie komponuje się w towarzystwie serów, w zapiekankach czy tartach, ale przede wszystkim stanowi aromatyczny dodatek wielu zup. Biała część jest delikatniejsza w smaku, natomiast zielona – ostrzejsza.

Por – właściwości

Por słynie ze swojego charakterystycznego smaku i aromatu. Jest polecanym warzywem w leczeniu anemii, dzięki wysokiej zawartości żelaza, a także posiada właściwości obniżające poziom złego cholesterolu we krwi. Jednocześnie podnosi stężenie dobrego cholesterolu HDL, którego wysoki poziom w organizmie jest pożądany. Działa antyseptycznie i odtruwająco na organizm – pomaga w usuwaniu toksyn, często stosowany jest w wywarach warzywnych dobrych podczas zatruć pokarmowych. Syrop z pora świetnie działa w stanach przeziębienia, łagodzi także kaszel. Wzmacnia odporność organizmu i chroni przed infekcjami.

Uważany jest za afrodyzjak, który wspomaga płodność mężczyzn (poznaj inne naturalne afrodyzjaki). Por wykazuje również działanie moczopędne, dlatego też sprawdza się w infekcjach układu moczowego. Stosowany zewnętrznie na rany, pomaga i przyspiesza ich gojenie.

Por – wartości odżywcze

100 g warzywa to zalewie 24 kcal, zatem jest to świetny produkt spożywczy dla osób, które pragną utrzymać lub osiągnąć zgrabną sylwetkę. Zawiera wiele witamin: C, A, E, B1, B2, B6 oraz witaminę PP, ale nie tylko. Znajdziemy w nim liczne składniki mineralne: żelazo, wapń, potas, fosfor, sód i siarkę. W 100 g pora znajduje się: 2 g białka, 0,3 g tłuszczu oraz 5,7 g węglowodanów. Por zwiera również błonnik pokarmowy w ilości 2,7 g/100 g warzywa. Swój charakterystyczny smak zawdzięcza zawartości olejków eterycznych.

Por – ciekawostki

  • por jest symbolem narodowym Walii, gdzie na mecze rugby kibice reprezentacji często przynoszą ze sobą pory i wymachują nimi, zagrzewając swoją drużynę do walki;
  • spożywając pora, można liczyć na zmniejszone skutki uboczne przyjmowanych leków;
  • wspomaga organizm w walce z kacem;
  • w lecznictwie pora stosuje się w formie soku lub syropu;

Obok ciekawego, wyrazistego smaku, por posiada liczne właściwości prozdrowotne, które od lat są wykorzystywane również w medycynie. Niegdyś warzywo uznawane za pokarm ubogi w składniki odżywcze, dziś coraz częściej gości na naszych talerzach. Por wspomaga organizm w codziennej walce z atakującymi nas czynnikami zewnętrznymi.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
3.4/5 - (7 głosów)
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Jarmuż, cudowne warzywo o niezwykłych…

Witamina A, C, K, wapń i potas, niskokaloryczny, przeciwutleniacz o właściwościach antynowotworowych – od dziś właśnie z tym powinien kojarzyć ci się jarmuż! Warto znać jego zalety i wiedzieć jak… Czytaj dalej...

Cukinia. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy…

Cukinia to bardzo popularne warzywo. Warto włączyć je do swojej diety nie z tyle ze względu na małą ilość kalorii, ale także na cenne składniki i smak, który sprawdza się… Czytaj dalej...

Bataty. Właściwości, składniki odżywcze i…

Słodkie ziemniaki urozmaicą twoje dania. Spróbuj a z pewnością je pokochasz. Czytaj dalej...

Dieta ujemnych kalorii – jemy…

Nie istnieją produkty o ujemnej wartości energetycznej. Pojęcie ujemnych kalorii odnosi się jednak do żywności, której spożywanie może prowadzić do powstawania deficytu kalorycznego w organizmie. Na czym to polega? I… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.