Bakłażan. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy i proste przepisy
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Nieco przypomina dobrze nam znaną cukinię, jednak zupełnie się od niej różni. Bakłażan może stanowić dodatek do dań głównych lub też składnik sałatek czy przekąsek. Intryguje wyglądem, swą błyszczącą, ciemnofioletową skórką, a co najważniejsze posiada mało kalorii, za to sporo składników mineralnych, o czym nie każdy z nas wie. Jedni go uwielbiają, a inni nie mogą się do niego przekonać. Jak i czy w ogóle warto jeść bakłażana?
Bakłażan
Pewnie niewiele osób wie, że popularny bakłażan, znany także pod nazwą oberżyna, to z botanicznego punktu widzenia psianka podłużna (Solanum melongena). Co ciekawe, w niektórych rejonach bakłażan znany jest jako jajko krzewiaste, gruszka miłosna czy bakman.
Bakłażan swą historię rozpoczął w Indiach, skąd rozprzestrzenił się na Hiszpanię, a następnie na całą Europę. Początkowo bakłażan nie cieszył się powodzeniem, gdyż przypisywane były mu niechlubne cechy, które miały powodować różne dolegliwości.
Dzięki Włochom, uprawa bakłażana dokonywana jest na większą skalę. Bakłażan stał się prawdziwym przysmakiem nawet na królewskich stołach.
Owoc bakłażana jest owalnym, podłużnym warzywem, którego skórka ma mocno fioletowy kolor, jednak w zależności od odmiany może przybierać różne barwy i rozmiary. Uprawiany jest w specjalnym mikroklimacie, a w niektórych krajach obchodzone jest jego święto, zwane „Świętem Bakmana”.
Bakłażan – właściwości
Bakłażan bardzo dobrze sprawdza się w dietach odchudzających, gdyż zawiera bardzo mało kalorii. Ponadto wzbogaca organizm o cenne składniki odżywcze. Bakłażan pomaga w problemach z zaparciami, przyspiesza pasaż jelitowy, wzmagając pracę jelit, a to za sprawą błonnika pokarmowego. Jednak należy uważać na ilości spożywanego warzywa, gdyż sam w sobie może okazać się ciężkostrawny. Fioletowa skórka bakłażana jest pełna wartościowych związków, m.in. antocyjanów, które charakteryzują się działaniem antyoksydacyjnym, wpływając na zapobieganie wielu chorobom.
Bakłażan – wartości odżywcze
Bakłażan to produkt niskokaloryczny (22 kcal/100 g), a w 90 % składa się z wody. Zawiera niewielkie ilości białka, ale tak samo mało tłuszczu i węglowodanów. Co ciekawe, jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, którego zawiera więcej nawet od jabłek. Ponadto bogaty jest w składniki mineralne, jak: potas, fosfor, żelazo oraz wapń – ważne minerały w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Poza tym, charakteryzuje się występowaniem cennych przeciwutleniaczy, chroniących organizm przed atakiem wolnych rodników.
Bakłażan – witaminy
Pomimo tak wielu pozytywnych cech, bakłażan jednak nie odznacza się wysoką zawartością witamin. Jest dość skromnym źródłem witamin z grupy B, a także witaminy C i A. Zatem jeśli chodzi o uzupełnienie niedoborów witaminowych, bakłażan raczej nie przyjdzie nam z pomocą.
Bakłażan – przepisy
Składniki:
- bakłażan
- ser mozzarella około 100 g
- pomidory suszone
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie: bakłażana umyć i pokroić w plastry, a następnie skropić oliwą z oliwek i grillować z obu stron. Jeśli jest to konieczne, można bakłażana odsączyć z oliwy na ręczniku papierowym. Następnie mozzarellę pokroić w prostokąty (nieduże). Następnie pokroić suszone pomidory. Plastry bakłażana opruszyć solą, pieprzem i wypełnić serem oraz pomidorami. Następnie zwinąć w roladkę. Można użyć wykałaczki do jej spięcia. Następnie położyć na suchej patelni i grillować przez chwilę.
Składniki:
- bakłażan
- ząbek czosnku
- mała ostra papryczka
- oregano
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie: bakłażana dobrze umyć i pokroić na grube plastry. Następnie natrzeć każdy plaster czosnkiem, posypać solą i pieprzem, oregano oraz papryczką drobno pokrojoną. Natrzeć oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 200°C i zapiekać do zarumienienia się plastrów.
Bakłażan to ciekawe urozmaicenie dań, szczególnie polecane w okresie grillowym. Pomimo tego, że nie zawiera wielu witamin, bogaty jest w inne składniki odżywcze, jak minerały czy antyoksydanty, które bardzo korzystnie wpływają na zdrowie naszego organizmu. A w dodatku bardzo dobrze smakuje i stanowi niskokaloryczną przekąskę.
Moj partner (Portugalczyk) od wielu lat stosuje baklazan do walki z cholesterolem pokrojonego w kostke baklazana wrzucamy do 1,5 l butelki wody mineralnej niegazowanej wraz z lemonka i odstawiamy na godz..po tym czasie woda jest gotowa do spozycia… Wierzcie, że dziala. Polecam.