owoce
Zielony owoc, kształtem przypominający gruszkę, jest podstawą dla guacamole oraz…
Warzywa i owoce suszone – produkcja, zalety i wady
Jedną z metod utrwalenia jarzyn i słodkich plonów jest suszenie.…
Owoce – indeks glikemiczny
Najniższy indeks glikemiczny posiadają wiśnie i grejpfruty, a najwyższy mango czy morele. Ich duże zróżnicowane, pozwoli dobrać Ci odpowiednie owoce dla swojej diety.
Acerola – skład, właściwości i zastosowanie
Bogactwo witamin i antocyjanów zamknięte w małym owocu – poznaj…
Graviola – właściwości i zastosowanie flaszowca
Graviola to zielone, peruwiańskie owoce przypominające wyglądem naszego rodzimego kasztana.…
Jabłko budyniowe – najsmaczniejszy, egzotyczny owoc
Wiele smaków innych owoców w jednym. Czerymoja to egzotyczny owoc,…
Suszone owoce
W przypadku moreli, suszona wersja owoców posiada większą ilość magnezu czy wapnia. Suszone owoce dostarczają również dużej ilości węglowodanów, co w sytuacjach, kiedy potrzebujemy szybkiego zastrzyku energii, może okazać się bardzo pomocne.
Zdrowy owoc nie zawsze jest słodki i smaczny!
Lato to sezon na porzeczki czerwone i czarne. Są to…
Arbuz – idealny owoc na upalne dni
Latem pamiętaj o piciu wody, która ochroni Cię przed odwodnieniem.…
Owoce na zaparcia
W przypadku zaparcia, owoce na pewno przyniosą ulgę. Wszystko to z powodu zawartego w nich błonnika, który usprawni pracę jelit. Największą ilość błonnika znajdziecie w porzeczkach: czerwonych, czarnych, białych, awokado czy w malinach. Kiedy nie ma ich pod ręką zwykłe jabłka też okażą się świetnym wyborem.
Tego lata nie przegap sezonu na czereśnie!
Te małe, czerwone i niezwykle smaczne owoce posiadają potężną dawkę…
Sekrety zdrowego grillowania – warzywa
Grille urządzamy zwykle w ciepłe dni późnej wiosny bądź lata.…