owoce
Warzywa i owoce są cennym źródłem witamin, składników mineralnych, substancji…
Znaczenie kolorów warzyw i owoców w codziennej diecie
Owoce i warzywa to niezbędny składnik codziennej diety. Poza walorami...
Owoce – indeks glikemiczny
Najniższy indeks glikemiczny posiadają wiśnie i grejpfruty, a najwyższy mango czy morele. Ich duże zróżnicowane, pozwoli dobrać Ci odpowiednie owoce dla swojej diety.
Kiwi idealne dla osób z wysokim ciśnieniem!
Każdy z pewnością jadł ten słodko-kwaśny mały i owłosiony owoc.…
Spray z krewetek przedłuża świeżość bananów
Brzmi absurdalnie? Być może, jednak chińscy naukowcy uważają inaczej. Wyprodukowany…
Sirtuiny – molekularna „fontanna młodości’’
Nad sekretem długowieczności od wielu lat intensywnie pracują zespoły badawcze…
Suszone owoce
W przypadku moreli, suszona wersja owoców posiada większą ilość magnezu czy wapnia. Suszone owoce dostarczają również dużej ilości węglowodanów, co w sytuacjach, kiedy potrzebujemy szybkiego zastrzyku energii, może okazać się bardzo pomocne.
Sałatka owocowa z mleczkiem kokosowym i migdałami
Sałatkami owocowymi możemy cieszyć również zimą. Wystarczy dobrać odpowiednie do…
Sok lepszy od świeżego owocu pomarańczy
Świeże owoce są zdrowsze, ale nie pod każdym względem lepsze…
Czerymoja – właściwości i zastosowanie
Jej kremowa konsystencja jest jak wykwintnie skomponowany smakowo deser, przypominający…
Owoce na zaparcia
W przypadku zaparcia, owoce na pewno przyniosą ulgę. Wszystko to z powodu zawartego w nich błonnika, który usprawni pracę jelit. Największą ilość błonnika znajdziecie w porzeczkach: czerwonych, czarnych, białych, awokado czy w malinach. Kiedy nie ma ich pod ręką zwykłe jabłka też okażą się świetnym wyborem.
Banany – właściwości, wartości odżywcze, przechowywanie i ciekawostki
W sklepach są dostępne przez cały rok. Stanowią bogactwo witamin…
Polifenole skuteczne w prewencji chorób układu krążenia
Naukowcy z projektu BACCHUS udowodnili, że polifenole są skutecznym środkiem…