owoce
Wielu z nas w obawie przed groźnymi konsekwencjami spożycia końcówek...
Kalebasa – działanie, zastosowanie i alergia na tykwę pospolitą
Egzotyczny owoc, który może zamienić się w naczynia, lampy i…
Owoce – indeks glikemiczny
Najniższy indeks glikemiczny posiadają wiśnie i grejpfruty, a najwyższy mango czy morele. Ich duże zróżnicowane, pozwoli dobrać Ci odpowiednie owoce dla swojej diety.
Durian. Właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie niezwykłego owocu
To co zdrowe nie zawsze jest smaczne i pachnące. Tak…
Ogórek kiwano. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy i zastosowanie
Wygląd tej rośliny przywodzi na myśl egzotyczne plaże. Ta niezwykła…
Ananas. Właściwości, wartości odżywcze i nieznane ciekawostki
Soczysty, żółty, aromatyczny owoc, którym jest ananas, można zakupić jako…
Suszone owoce
W przypadku moreli, suszona wersja owoców posiada większą ilość magnezu czy wapnia. Suszone owoce dostarczają również dużej ilości węglowodanów, co w sytuacjach, kiedy potrzebujemy szybkiego zastrzyku energii, może okazać się bardzo pomocne.
Melon. Rodzaje, właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Orzeźwiający smak melona idealnie sprawdza się w upalne dni, ale…
Przepis na orzeźwiający koktajl owocowo-miętowy
Za oknami wysoka temperatura, dlatego warto sięgnąć po orzeźwiający koktajl…
Przepis na owocowy koktajl witaminowy
Sporządzenie koktajlu owocowego jest proste i szybkie, a jego wartość…
Owoce na zaparcia
W przypadku zaparcia, owoce na pewno przyniosą ulgę. Wszystko to z powodu zawartego w nich błonnika, który usprawni pracę jelit. Największą ilość błonnika znajdziecie w porzeczkach: czerwonych, czarnych, białych, awokado czy w malinach. Kiedy nie ma ich pod ręką zwykłe jabłka też okażą się świetnym wyborem.