bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Banany – właściwości, wartości odżywcze, przechowywanie i ciekawostki

Banany – właściwości, wartości odżywcze, przechowywanie i ciekawostki

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

W sklepach są dostępne przez cały rok. Stanowią bogactwo witamin i składników mineralnych. Ponadto mają szerokie zastosowanie w kuchni. Można jeść je na podwieczorek, drugie śniadanie, jako dodatek do ciast lub musów. Dowiedzmy się zatem coś więcej o jednym z najpopularniejszych owoców na świecie. 

Banan to jedna z najstarszych roślin. Pierwsze wzmianki o bananach pojawiły się już w VI wieku p.n.e. Większość jest uprawiana w Azji, Afryce i Ameryce Południowej. Zrywane są zielone (niedojrzałe) i statkami transportowane do różnych części świata głównie do Europy. Na nasz kontynent banan dotarł dosyć późno, bo dopiero w XIX wieku, ale od początku zyskał ogromną popularność, którą cieszy się do dzisiaj. Istnieje wiele gatunków bananów, głównie uprawia się deserowe i skrobiowe. Te pierwsze dostarczane są m.in. na nasz polski rynek, drugie są transportowane do najuboższych krajów w celu wyżywienia ludności. Spożywa się je głównie po ugotowaniu lub upieczeniu. Inne odmiany bananów: czerwone, jabłkowe, mini.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Banany – właściwości 
  • Banany – wartości odżywcze           
  • Banany – przechowywanie 
  • Banany – ciekawostki

Banany – właściwości 

Banany wykazują wiele właściwości zdrowotnych. Mogą być pomocne przy niektórych schorzeniach zdrowotnych, dolegliwościach, a także mają zastosowanie w kosmetyce. Do najważniejszych właściwości można zaliczyć:

  • obniżenie ciśnienia tętniczego i cholesterolu,
  • pomagają w walce z depresją, z niedokrwistością,
  • wzmacniają prace układu nerwowego,
  • wspomagają procesy trawienne,
  • łagodzą zgagę, wzdęcia, mogą być pomocne w zaparciach lub biegunkach,
  • zapobiegają nowotworom (głównie nerek),
  • mogą być pomocne, gdy dokuczają skurczę nóg nocą,
  • skórka banana działa kojąco na podrażnienia, zranienia skóry,
  • dostarczają organizmowi dużo energii.           

Banany – wartości odżywcze           

Banany są wysokokaloryczne. Średnio 100 g dostarcza ok. 90 kcal. Z tego też powodu banan jest dobrą opcją na podwieczorek lub drugie śniadanie. W owocach tych jest też dosyć sporo węglowodanów i błonnika. Ponadto są źródłem witaminy C, witamin z grupy B (głównie B3 i B6), A, E, potasu, magnezu, żelaza i cynku. Spośród wszystkich składników banany zawierają najwięcej potasu aż ok. 350 mg w 100g.

Banany – przechowywanie 

Banany należy przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu, ale nie w lodówce, ponieważ pod wpływem niskiej temperatury mogą stracić cenne składniki odżywcze. Nie powinno się trzymać ich w ciepłych i nasłonecznionych miejscach, ponieważ przyspiesza to proces ich dojrzewania. Banany można trzymać wraz z innymi owocami, jednakże z dala od jabłek, ponieważ wtedy też mogą szybciej zacząć ciemnieć i dojrzewać. Ponadto można je pokroić w plasterki i zamrozić lub ususzyć.

Banany – ciekawostki

  • W niektórych krajach z bananów powstaje wino i piwo.
  • Wewnętrzna cześć skórki banana działa wybielająco, może być zatem stosowna przy wybielaniu zębów.
  • Banany mają zastosowanie w kosmetyce, głównie w maseczkach regenerujących i nawilżających do twarzy.
  • Brązowe i czarne plamki na skórce banana nie świadczą o jego psuciu się, lecz o tym, że są w pełni dojrzałe.
  • Wbrew ogólnej opinie w końcówkach bananów wcale nie czyhają lamblie i jedząc je nic złego nam nie grozi. Lamblią można zarazić się w przypadku braku odpowiedniej higieny. Należy pamiętać o tym, żeby zawsze myć przed posiłkiem ręce oraz warzywa i owoce.
  • Banany są polecane osobom rzucającym palenie, ponieważ pomagają w eliminowaniu skutków ubocznych po odstawieniu nikotyny.

Banany znane i lubiane przez większość osób mają wiele cennych właściwości i wartości odżywczych. Są powszechnie dostępne i łatwe w przechowywaniu. Ponadto są smaczne i można je stosować w kuchni na wiele sposobów. Najszybciej i najprościej jest zjeść je na surowo, są miękkie i słodkie. Można też przygotować z nich koktajle, musy, ciasta, sałatki owocowe, zjeść pieczone lub suszone.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Marta Gzyl
Marta Gzyl , Dyplomowany dietetyk
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

6 najlepszych sposobów na zdrowe…

Cieszmy się smakiem ulubionych owoców i warzyw przez cały rok! Przedstawiamy 6 najlepszych sposobów na ich obróbkę, które zachowują ich bogactwo witamin na dłużej. Czytaj dalej...

Owoce jagodowe – właściwości i…

Borówki, poziomki, jagody, jeżyny czy maliny – któż z nas ich nie lubi? Owoce jagodowe są smaczne, małokaloryczne a barwik odpowiedzialny za ich żywy kolor jest źródłem korzystnych dla zdrowia… Czytaj dalej...
owoce

Czy mrożone owoce tracą witaminy?…

Mrożonki są idealnym dodatkiem do naszego jadłospisu, gdy sezon zbiorów jest już wspomnieniem. Warto pamiętać o nich jako o naturalnym zastrzyku witamin znacznie lepszym niż jakiekolwiek suplementy. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    owoce przechowywanie żywności

    Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!

    owoce

    Pigwa. Top 10 korzyści zdrowotnych

    owoce

    Co daje nam jedzenie bananów? Banany a odchudzanie

    owoce

    Garcinia cambogia. Co to jest?

    owoce

    Najbardziej kaloryczne owoce

    owoce

    Co to jest pandan? Gdzie kupić pandan i za ile?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.