bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Produkty
  3. Brzoskwinia

Brzoskwinia

Kalorie: 46 kcal Białko: 1.0 kcal Tłuszcze: 0.2 kcal Węglowodany: 10 kcal

Jadalne brzoskwinie to owoce pochodzące z drzewa brzoskwini zwyczajnej. To roślina, która przynależy do rodziny różowatych. Owoce brzoskwini zaczęto uprawiać na terenie Chin już ponad cztery tysiące lat temu. Ich soczystością zachwycali się także starożytni Grecy i Rzymianie. Od XVI wieku są znane także w Polsce. W tym momencie drzewa nie występują w stanie dzikim. Sezon na brzoskwinie trwa od lipca do października i to właśnie w tym okresie najrozsądniej jest je kupować, ponieważ posiadają najwięcej cennych substancji.

Właściwości odżywcze brzoskwini – witaminy i minerały

Wśród witamin występujących w brzoskwiniach największą uwagę zwraca witamina C. Ten cenny składnik wzmacnia naczynia krwionośne i zwiększają odporność organizmu. Oprócz niej zawierają także witaminę B3, beta-karoten, witaminę E oraz potas i miedź. W śladowych ilościach pojawiają się w niej także inne witaminy z grupy B oraz witamina K. Z tego powodu sięgać po brzoskwinie powinny osoby cierpiące na anemię, kobiety w ciąży oraz seniorzy. W owocach tych nie ma sodu, dlatego polecane są chorym na nadciśnienie tętnicze.

Brzoskwinie pomogą w zachowaniu młodego wyglądu na dłużej. Mają składniki moczopędne, dzięki którym jeszcze dokładniej usuwają toksyny z ciała. Warto zwrócić uwagę na obecność boru wśród pierwiastków występujących w miąższu brzoskwiń. Jest on odpowiedzialny za podniesienie poziomu estrogenu w organizmie, przez co przyda się kobietom w okresie menopauzalnym. Brzoskwinie należą do owoców zasadotwórczych, czyli nie zakwaszają organizmu, dlatego polecić można ich częste jedzenie osobom cierpiącym z powodu zgagi. Sięgać po nie powinny także osoby z problemami reumatycznymi i chorobami układu moczowego.

Kalorie – ile kalorii ma brzoskwinia?

Brzoskwinie w niemal 90% składają się z wody. Nic więc dziwnego, że owoce te są lekkostrawne i zawierają jedynie 46 kcal w 100 g. W swoim składzie mają 1,5 g błonnika, który jeszcze bardziej przyśpiesza ich trawienie. Z tego też powodu brzoskwinie dobrze przysłużą się osobom z częstymi zaparciami. Ponadto dostarczają 10 g węglowodanów, 1 g białka i 0,2 g tłuszczów.

Zastosowanie brzoskwini

Brzoskwinie najlepiej jeść w formie świeżej. Tylko wówczas owoce mają najwięcej wymienionych składników. Po ich przetworzeniu do formy konserwowej wiele tracą, a dodatkowo na skutek zalania słodkim syropem zyskują sporo niezdrowego cukru. Lepszym zabezpieczeniem brzoskwiń przed psuciem jest ich wysuszenie. W trakcie tego procesu zachowują większość swoich cennych wartości.

Oprócz spożywania surowych owoców, można je także podawać w formie deserowej. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do ciast, na przykład sernika. Z brzoskwini z powodzeniem robić można dżem i konfitury, które pozwolą na dostarczenie dużej dawki witaminy C w okresie zimowym. Coraz popularniejsze jest dodawanie owoców do mięs, dzięki czemu zyskuje się zupełnie nowy smak.

Popularne nektarynki to jedna z odmian brzoskwini. Owoce te służą do produkcji kosmetyków do włosów i skóry. Można na ich bazie wykonywać maseczki do twarzy. Dobrze sprawdzą się w roli tonizującej i oczyszczającej – dodadzą cerze blasku. Naturalne kosmetyki na bazie brzoskwiń powinno się trzymać w lodówce, ponieważ dość szybko się psują.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł

Wykres składu

Wykres wartości energetycznej

Czas w minutach potrzebny na spalenie jednej porcji

Produkty

Morele

Śliwki

Ananas

Przepisy

Najlepsze przepisy z ricottą — na słodko i wytrawnie

Najlepsze przepisy z ricottą — na słodko i wytrawnie

9 mrożonych deserów, które musisz spróbować. Przepisy

przepis na snickersa bez pieczenia

Przepis na snickersa bez pieczenia

Artykuły

Frutarianizm – zasady, efekty i przykładowy jadłospis

6 najlepszych sposobów na zdrowe owoce i warzywa

Owoce cytrusowe – bogactwo witamin

©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
  • Bonavita.pl
  • Regulamin
  • Współpraca
  • Kontakt

Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.