owoce
Śliwka to jeden z najczęściej spotykanych drzew w polskich sadach.…
Śliwka – charakterystyka, odmiany, właściwości
Owoce są nie tylko smaczne, ale dostarczają naszemu organizmowi wiele…
Owoce – indeks glikemiczny
Najniższy indeks glikemiczny posiadają wiśnie i grejpfruty, a najwyższy mango czy morele. Ich duże zróżnicowane, pozwoli dobrać Ci odpowiednie owoce dla swojej diety.
Orzeźwiający koktajl z jarmużem
Czas na bombę witaminową, czyli orzeźwiający koktajl z jarmużem, który...
Biologicznie aktywne składniki żywności korzystne dla organizmu
Nie jest nowością, że owoce i warzywa to samo zdrowie.…
Suszone owoce
W przypadku moreli, suszona wersja owoców posiada większą ilość magnezu czy wapnia. Suszone owoce dostarczają również dużej ilości węglowodanów, co w sytuacjach, kiedy potrzebujemy szybkiego zastrzyku energii, może okazać się bardzo pomocne.
Polifenole – naturalne przeciwutleniacze, które wymiatają wolne rodniki
Polifenole to niezwykle ważne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, chroniąc…
O niebanalnych owocach. Zachwycą Cię smakiem i wyglądem
Owoce przybierają czasami bajkowe kształty. Wówczas idealnie sprawdzają się jako…
Karambola – działanie, wartości odżywcze i zastosowanie
Egzotyczny owoc, który zachwyci Cię swoim bogactwem witamin, prozdrowotnych właściowości…
Owoce na zaparcia
W przypadku zaparcia, owoce na pewno przyniosą ulgę. Wszystko to z powodu zawartego w nich błonnika, który usprawni pracę jelit. Największą ilość błonnika znajdziecie w porzeczkach: czerwonych, czarnych, białych, awokado czy w malinach. Kiedy nie ma ich pod ręką zwykłe jabłka też okażą się świetnym wyborem.
6 najlepszych sposobów na zdrowe owoce i warzywa
Cieszmy się smakiem ulubionych owoców i warzyw przez cały rok!…
Kokos – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie
Kokos posiada niezwykle twardą skorupę, czy warto męczyć się i…