owoce
Moją dzisiejszą propozycją na smaczną, pożywną przekąskę, która doskonale sprawdzi…
Jagody acai kontra jagody goji – zobacz różnicę
Jagody goji czy jagody acai, które wybrać? Dowiedz się, jakie…
Owoce – indeks glikemiczny
Najniższy indeks glikemiczny posiadają wiśnie i grejpfruty, a najwyższy mango czy morele. Ich duże zróżnicowane, pozwoli dobrać Ci odpowiednie owoce dla swojej diety.
Pigwa dzięki swoim właściwościom znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni
Pigwa to owoc, który kojarzymy z różnego rodzaju przetworami, szczególnie…
Czy mrożone owoce tracą witaminy? Jak je rozmrażać?
Mrożonki są idealnym dodatkiem do naszego jadłospisu, gdy sezon zbiorów…
Antocyjany w owocach – dobre dla zdrowia i naszej diety
Antocyjany naturalne barwniki żywności o prozdrowotnych właściwościach.
Suszone owoce
W przypadku moreli, suszona wersja owoców posiada większą ilość magnezu czy wapnia. Suszone owoce dostarczają również dużej ilości węglowodanów, co w sytuacjach, kiedy potrzebujemy szybkiego zastrzyku energii, może okazać się bardzo pomocne.
Dietetyczne, owocowe – czy chipsy mogą być zdrowe?
Czy chipsy mogą być zdrowe? Jak przygotować zdrową, chrupiącą przekąskę?
Awokado – właściwości zdrowotne i odżywcze
Ten zielony owoc niezbyt często gości na naszych stołach. A…
Jabłka – właściwości odchudzające i zdrowotne
Owoc, który był powodem popełnienia grzechu pierworodnego cieszy się ostatnio…
Owoce na zaparcia
W przypadku zaparcia, owoce na pewno przyniosą ulgę. Wszystko to z powodu zawartego w nich błonnika, który usprawni pracę jelit. Największą ilość błonnika znajdziecie w porzeczkach: czerwonych, czarnych, białych, awokado czy w malinach. Kiedy nie ma ich pod ręką zwykłe jabłka też okażą się świetnym wyborem.
Nieznane dotąd właściwości warzyw i owoców
Wpływają nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale również na…