owoce
Większa świadomość konsumentów oraz wyższy poziom wiedzy sprawia, że chętniej…
Owoce – indeks glikemiczny
Najniższy indeks glikemiczny posiadają wiśnie i grejpfruty, a najwyższy mango czy morele. Ich duże zróżnicowane, pozwoli dobrać Ci odpowiednie owoce dla swojej diety.
Smoczy owoc (pitaja) – właściwości, zastosowanie, smak
Pitaja, inaczej nazywana ,,smoczym owocem’’ lub ,,truskawkową gruszką’’ to tropikalny…
Oliwki – wartości odżywcze, właściwości, kalorie, przepisy
Oliwki są jednymi z najzdrowszych naturalnych przekąsek. Uważane za afrodyzjak,…
Salak – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie wężowego owocu
Niewielki owoc, którego miąższ pokryty jest twardą skórką wyglądającą jak…
Suszone owoce
W przypadku moreli, suszona wersja owoców posiada większą ilość magnezu czy wapnia. Suszone owoce dostarczają również dużej ilości węglowodanów, co w sytuacjach, kiedy potrzebujemy szybkiego zastrzyku energii, może okazać się bardzo pomocne.
Tamarillo – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie pomidora drzewiastego
W sklepach warzywno-owocowych możemy dostać coraz więcej egzotycznych produktów, sprowadzanych…
GAC, czyli właściwości i zastosowanie owocu z rodziny dyniowatych
Owoc GAC – czyli Momordica cochinchinensis to tropikalna roślina, której…
Zalety i wady spożywania awokado
Zielony owoc, kształtem przypominający gruszkę, jest podstawą dla guacamole oraz…
Owoce na zaparcia
W przypadku zaparcia, owoce na pewno przyniosą ulgę. Wszystko to z powodu zawartego w nich błonnika, który usprawni pracę jelit. Największą ilość błonnika znajdziecie w porzeczkach: czerwonych, czarnych, białych, awokado czy w malinach. Kiedy nie ma ich pod ręką zwykłe jabłka też okażą się świetnym wyborem.
Warzywa i owoce suszone – produkcja, zalety i wady
Jedną z metod utrwalenia jarzyn i słodkich plonów jest suszenie.…
Acerola – skład, właściwości i zastosowanie
Bogactwo witamin i antocyjanów zamknięte w małym owocu – poznaj…