bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Śliwka – charakterystyka, odmiany, właściwości

Śliwka – charakterystyka, odmiany, właściwości

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 15 maja, 2024

Owoce są nie tylko smaczne, ale dostarczają naszemu organizmowi wiele wartości odżywczych. Śliwki są wyśmienitym owocem sezonowym. Na ich dostępność oraz wybór spośród wielu odmian nie powinniśmy narzekać. Ponadto cenne składniki, jakie niosą ze sobą, wywierają bardzo korzystny wpływ na nasz organizm.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Śliwki – charakterystyka
  • Śliwki – najpopularniejsze odmiany
  • Śliwki – właściwości

Śliwki – charakterystyka

Śliwy są drzewami dorastającymi nawet do 10 metrów wysokości, choć istnieją także odmiany o wiele niższe, a wtedy nazywane są  krzewami. Należą do rodziny różowatych. Owoce śliw jada się zazwyczaj na surowo choć spektrum ich zastosowania jest znacznie szersze. Świetnie nadają się do robienia dżemów, konfitur, powideł czy nalewek. Domowe alkohole to świetny sposób na dostarczenie sobie cennych składników i rozgrzanie organizmu w długie zimowe wieczory. Ponadto śliwki można stosować jako dodatek do ciast i deserów. Smak większości odmian jest zazwyczaj słodki, przyjemny, choć zdarzają się ich przeciwieństwa o posmaku kwaśnym, cierpkim. Skórkę mogą mieć w kolorze: fioletowy, czerwony, żółty, granatowy z charakterystycznym nalotem. Kształt owoców jest zazwyczaj zbliżony do okrągłego bądź wydłużony, owalny. Wszystkie rodzaje śliwek mają zbliżone do siebie wartości odżywcze. Jedyne różnice występują pod względem ilości kalorii.

Śliwki – najpopularniejsze odmiany

Obecne istnieje 32 gatunki śliw. Polska jest krajem, w którym pod względem klimatycznym uprawa śliw daje dobre rezultaty. Z roku na rok areał upraw oraz zainteresowanie wśród rolników wzrasta, stąd aktualnie śliwa zajmuje trzecie miejsce pod względem uprawy zaraz po takich drzewach owocowych jak jabłonie i wiśnie.

Najbardziej popularnymi odmianami w naszej strefie klimatycznej są:

  • mirabelki – owoce tej odmiany są małe, zbliżone do kulistego kształtu. Sam miąższ jest soczysty, słodki i aromatyczny o brawie zielonkawo-złocistej. Owoce tej odmiany idealnie nadają się na przetwory (podczas długiego smażenia zachowuje większość walorów odżywczych);
  • renklody – ta odmiana charakteryzuje się dużymi, okrągłymi owocami. Miąższ tej odmiany jest bardzo soczysty, słodki. Jeśli są dojrzałe to skórka przybiera barwę niemal czarną. Miąższ nie zawsze dobrze oddziela się od pestek;
  • węgierka zwykła – jest to jedna z najstarszych odmian. Kształt owoców jest bardziej elipsoidalny, jajowaty, owoce są średniej wielkości. Skóra jest ciemno filetowa. Miąższ soczysty, zwięzły, lekko cierpkawy. U dojrzałych owoców dobrze oddziela się od pestki. Inne odmiany węgierek to: łowicka i dąbrowicka;  
  • lubaszka – owoce tej odmiany są niewielkie, o skórce ciemno granatowej z dużą ilością niebieskiego nalotu. Miąższ owoców jest zielonkawy, kwaskowaty, trudno oddzielający się od pestki i średnio smaczny. Owocuje dość późno. Odmiana charakteryzująca się dużą wytrzymałością na mróz.  

Żeby cieszyć się obfitym plonem należy zapewnić śliwom odpowiednie warunki. Nie są to jednak bardzo wymagające drzewa. Zawsze można skorzystać z opcji kupienia gotowych owoców na sprawdzonych bazarkach czy w sklepach, jeśli nie każdy z nas ma możliwość wyhodowania własnych owoców.

Śliwki – właściwości

Jakże wiele traci ten, kto nie uwzględnia śliwki w swoim jadłospisie. Owoc ten często niedoceniany, niesie w swoim składzie wiele witamin oraz minerałów. O dobroczynnych właściwościach śliwek przekonało się już wiele osób, dlatego może warto zaznajomić się z kilkoma informacjami na temat tego, co będzie dawało nam ich spożywanie.

  • Śliwki – na zdrowie! Kompozycja składników zawarta w śliwkach sprawia, że mają one świetne działanie antyoksydacyjne, czyli neutralizujące wolne rodniki, które mogą być przyczyną powstawania m. in. nowotworów. Takimi wspaniałymi antyutleniaczami znajdującymi się w śliwkach są: witaminy A, C, E, K. Dzięki zawartości magnezu i witaminy B6 mają dobroczynny wpływ na układ nerwowy, poprawiając jego funkcjonowanie.   
  • Lepsze trawienie! Zawartość pektyn (rodzaj błonnika) sprawia, że poprawiają one apetyt, regulują trawienie, niwelują także problem zaparć. Pozwalają również pozbyć się nagromadzonego w komórkach tłuszczu oraz cholesterolu, dlatego dieta bogata w śliwki wykazuje wpływ przeciwmiażdżycowy.
  • Na urodę! Sięgnąć mogą po nie śmiało osoby, które mają problem z pękającymi naczyniami krwionośnymi. Zawarta w tych owocach witamina K wpływa regulująco na proces krzepnięcia. Natomiast znajdująca się w ich składzie witamina C uszczelnia naczynia krwionośne. Śliwki ponadto wykazują działanie opóźniające proces powstawania zmarszczek.    

Śliwki mogą być również doskonałą wysokoenergetyczną przekąską, znacznie lepszą niż batonik czy słodki jogurt. Wysoka wartość energetyczna suszonych śliwek dostarczy nam szybko łatwo wchłanialnej energii.

Dzięki swoim walorom smakowym i dietetycznym śliwki powinny być spożywane w dużych ilościach przez wszystkich. Wprowadzając je do diety na pewno nie zaszkodzimy sobie tym, a wręcz zapewnimy cenny ‘zastrzyk’ witamin i składników mineralnych dla naszego organizmu. Śliwki są bogatym źródłem błonnika, który reguluje przemianę materii oraz wspomaga oczyszczanie organizmu, a także chroni przed nowotworem jelita grubego. Pamiętajmy jednak o tym, że wysoka zawartość błonnika wpływa pobudzająco na nasz układ pokarmowy, a nadmierne jednorazowe spożycie może nieść za sobą nieprzyjemne skutki uboczne.

Literatura:

Joanna Radziewicz ”Odmiany śliw”, Rolniczy Magazyn Elektroniczny,  Centralna Biblioteka Rolnicza, marzec 2009r., nr 30, ISSN1734-3070
Grzyb Z. „Śliwa” Skierniewice: Wyd. ISiK, 2006.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Damian Adamiak
Damian Adamiak , Technolog żywności, trener personalny. Ceni sobie ćwiczenia na świeżym powietrzu, szczególnie z elementami treningu TRX oraz street-workout.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Błonnik – co to jest,…

Błonnik pokarmowy jest ważnym elementem naszej diety, usprawniającym pracę układu trawiennego. Czym tak naprawdę jest i gdzie możemy go znaleźć? Czytaj dalej...
owoce

Jabłka – właściwości odchudzające i…

Owoc, który był powodem popełnienia grzechu pierworodnego cieszy się ostatnio sławą, dzięki embargo nałożone na Polskę przez Rosję. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    owoce

    Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!

    owoce

    Pigwa. Top 10 korzyści zdrowotnych

    owoce

    Co daje nam jedzenie bananów? Banany a odchudzanie

    owoce

    Garcinia cambogia. Co to jest?

    owoce

    Najbardziej kaloryczne owoce

    owoce

    Co to jest pandan? Gdzie kupić pandan i za ile?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.