article
Co to jest chinina? Zastosowanie chininy w medycynie
Wśród licznych związków aktywnych pochodzenia roślinnego to chinina stała się...
Melasa – karobowa, trzcinowa, buraczana. Właściwości melasy
Melasa, czyli produkt uboczny produkcji cukru, przypomina miód – ma...
Płaskurka – właściwości. Mąka i otręby z płaskurki
Płaskurka to odmiana dobrze znanego nam zboża – pszenicy i...
Co to jest syrop glukozowy? Właściwości i szkodliwość syropu glukozowego
Wzrastająca liczba ludzi na całym świecie zmagających się z nadwagą...
Astma – objawy, przyczyny, leczenie. Domowe sposoby na astmę
Astma oskrzelowa, nazywana także dychawicą oskrzelową, według klasyfikacji ICD-10 (International...
Saponiny – w żywności i kosmetyce. Działanie saponin
Saponiny są naturalnymi substancjami pochodzenia roślinnego, które wykazują szerokie spektrum...
Sucha skóra – objawy, przyczyny. Domowe sposoby na suchą skórę
Suchość skóry to wynik niedostatecznego nawodnienia organizmu lub też upośledzenia...
Trójglicerydy – za wysokie, za niskie, norma. Jak obniżyć poziom trójglicerydów?
Zespołem metabolicznym określa się zbiór wielu czynników, które zwiększają ryzyko...
Co to jest retinopatia cukrzycowa? Objawy retinopatii cukrzycowej
Cukrzyca zarówno typu 1, jak i 2 stanowi poważny problem...
Niedoczynność tarczycy a zaparcia. Jak sobie radzić z zaparciami?
Niedoczynność jest często występującym schorzeniem, w którym dochodzi do niedoboru...