Co to jest pankreatyna? Działanie pankreatyny

🕣 3 min czytania

Problem dysfunkcji trzustki jest często łączony w pierwszej kolejności z upośledzonym wydzielaniem insuliny, czego powikłaniem bywa wszystkim znana cukrzyca. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że zakres funkcjonowania tego gruczołu jest znacznie szerszy, sięga bowiem produkcji enzymów jelitowych, trawiących dostarczany pokarm. Bez ich udziału prawidłowa praca systemu pokarmowego byłaby wręcz niemożliwa. Z tego względu obszerny rynek suplementów i środków farmakologicznych oferuje stale ulepszane preparaty pozwalające usprawnić zachodzący w ustroju proces trawienia. Przykładem takiego suplementu jest pankreatyna stanowiąca połączenie enzymów trawiennych. W dzisiejszym artykule opiszemy jej działanie i funkcje, wyjaśnimy jak należy ją stosować i z jakich bezpiecznych źródeł możemy ją zakupić. Zapraszamy do lektury !

Pankreatyna

Nasze organizmy posiadają niebywałą zdolność do syntezy różnych białek, w tym tych wchodzących w skład enzymów trawiennych. Wspomniane enzymy obejmują m.in. amylazy służące do trawienia węglowodanów, lipazy trawiące tłuszcze oraz proteazy, które rozkładają białka na poszczególne aminokwasy. W szczególnych sytuacjach, dotyczących najczęściej dysfunkcji poszczególnych narządów (głównie trzustki), procesy syntezy enzymów trawiennych mogą zostać upośledzone, co oczywiście przełoży się na naszą przemianę materii, stopień wchłaniania i wykorzystywania składników odżywczych, a finalnie na nasz stan zdrowia.

By temu zapobiec opracowano specjalny kompleks enzymatyczny będący zamiennikiem wytwarzanych przez ustrój enzymów trzustkowych – Pankreatynę. Związek ten podobnie jak trzustka uwalnia do ustroju lipazę, amylazę oraz proteazę, dzięki czemu reguluje pracę przewodu pokarmowego. 

Dane statystyczne donoszą, że jeszcze przed 2005 rokiem rynek suplementów i farmaceutyków oferował zaledwie kilka tego typu preparaty. Źródłem pozyskiwanych enzymów były wówczas zwierzęta – m.in. bydło i świnie. Z uwagi na pozytywne efekty suplementacji pankreatyną, FDA (Agencja Żywności i Leków) zaleciła producentom leków wykonanie szeregu testów i badań potwierdzających skuteczność, bezpieczeństwo oraz jakość związku. Efektem badań było wydanie jak dotąd 7 preparatów posiadających certyfikat FDA. Wśród nich możemy wymienić: 

  • Kreon ®, 
  • Pancreaze ®, 
  • Pertzye ™ , 
  • Ultresa ™ , 
  • Viokace ™ , 
  • Zenpep ® 
  • Pancrelipase ™ 5000

Wyżej wymienione stanowią kompleksy wszystkich trzech typów enzymów w różnych stężeniach lub pojedyncze, konkretne rodzaje. Łatwa do aplikacji postać kapsułek z mikrogranulkami pozwala możliwie najszybciej ulec rozpuszczeniu w soku żołądkowym skąd zostaje przetransportowana do właściwego miejsca działania – dwunastnicy.

Pankreatyna – działanie

Główną i zarazem podstawową funkcją pankreatyny i innych suplementów zawierających jej enzymy w składzie jest regulacja pracy przewodu pokarmowego. Zwierzęce ekstrakty trzustkowe mają za zadanie uzupełnić lub nawet zastąpić działanie oryginalnych enzymów produkowanych przez ustrój człowieka. Oznacza to, że preparat nie tylko wspomaga zewnątrzwydzielniczą pracę trzustki, ale poprzez rozkład związków białkowych, skrobi oraz tłuszczów, ogranicza ryzyko niedoborów pokarmowych, występowanie niestrawności, wzdęć czy zaparć. Należy również napomknąć, że wraz z poprawą przemiany materii odnotowuje się często poprawę apetytu, co z kolei sprzyja procesowi utrzymania lub zwiększenia masy ciała w przypadku osób niedożywionych.

Jak stosować pankreatynę?

Z uwagi na specyficzny charakter preparatu, niejednokrotnie zaleca się przed wdrożeniem suplementacji, konsultację z lekarzem lub dietetykiem. Eksperci podkreślają by nie przekraczać dawki 10 000 jednostek/kg masy ciała dziennie chyba, że wymaga tego określona sytuacja zdrowotna (np. całkowita niewydolność zewnątrzwydzielnicza trzustki). Suplementy zawierające Pankreatynę dawkuje się najczęściej kilka razy w ciągu doby (1–4 kapsułki lub tabletki w zależności od zapotrzebowania i dawki), w trakcie konsumpcji posiłków. W sytuacji, gdy przyjęcie preparatu stanowi pewien dyskomfort (często z uwagi na wielkość kapsułek), istnieje możliwość otwarcia kapsułki, wymieszania zawartości w niewielkiej ilości wody i podania w postaci zawiesiny. Nie zaleca się natomiast, by łączyć pankreatynę z sokami owocowymi i warzywnymi.
Choć producenci sugerują określone dawki swoich preparatów, stosowanie pankreatyny jest kwestią ściśle indywidualną, zależy bowiem przede wszystkim od obecnego stanu zdrowia, ilości konsumowanego pożywienia, stopnia występujących zaburzeń trawiennych czy stopnia dysfunkcji samej trzustki. Dzięki jasnym zaleceniom ze strony specjalisty będziemy mieli pewność, że wykorzystujemy pełny potencjał leczniczy stosowanego przez nas preparatu. Dawkowanie należy ustalić tak, by możliwie najbardziej wyeliminować objawy spowodowane zaburzeniami zewnątrzwydzielniczymi trzustki, a więc: bólów brzucha, tłuszczowych stolców, wzdęć, dyskomfortu jelitowego.

Pankreatyna – cena, gdzie kupić

Suplementy, których bazę stanowi pankreatyna są produktami ogólnodostępnymi, możliwymi do zakupu w postaci środków farmaceutycznych, jak i suplementów diety. Różnica cenowa jest uzależniona od dawki substancji czynnej (w tym wypadku enzymów), marki producenta, wielkości opakowania, a także formy, w jakiej preparaty są sprzedawane. Produkty bazujące na zestawie enzymów trawiennych z powodzeniem można zakupić zarówno w aptekach, niektórych sklepach zielarskich, jak i sklepach ze zdrową żywnością. Widełki cenowe oscylują zazwyczaj w granicach 20–50 zł. 

Literatura:

  1. https://bazalekow.mp.pl
  2. Konturek S. (red.): Gastroenterologia i hepatologia kliniczna. Wyd. PZWL , Warszawa 2006.
  3. Leczenie ostrego zapalenia trzustki według zasad EBM – przegląd standardów postępowania. Na podstawie Heinrich S., Schäfer M., Rousson V., Clavien P.: A Evidence-based treatment of acute pancreatitis. A look at established paradigmsAnnals of Surgery. Medycyna Praktyczna Chirurgia 2006; 4 243: 154–168 
  4. Szczeklik A. (red.): Choroby wewnętrzne t. I. Medycyna Praktyczna, Kraków 2007.
  5. http://bipold.aotm.gov.pl/assets/files/zlecenia_mz/2017/101/REK/RP_71_2017_Lipancrea.pdf
  6. Farmakopea Polska VIII. Warszawa 2008.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
dietetyk kliniczny Tomasz Chudziński , Dyplomowany dietetyk. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki, ekspert żywieniowy programu „Smaczny temat”. Współzałożyciel poradni dietetycznej "Medycyna żywienia".
Dodaj do ulubionych