bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Wegański majonez – skład. Jak zrobić wegański majonez?

Wegański majonez – skład. Jak zrobić wegański majonez?

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 3 stycznia, 2025

Zrezygnowanie z produktów zwierzęcych, takich jak jaja czy mleko wydaje się mocno ograniczać repertuar dań w codziennej diecie. Nie jest to jednak reguła, bowiem weganie znaleźli wiele pomysłowych sposobów na odtwarzanie smaku i konsystencji niektórych produktów, które tradycyjnie robione są właśnie z nabiału. Między innymi mowa tutaj o majonezie.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Wegański majonez
  • Wegański majonez – skład
  • Wegański majonez – gdzie kupić, cena
  • Wegański majonez – przepis

Wegański majonez

Diety roślinne zdobywają coraz większą popularność. Świat nauki stopniowo rozprawia się z kolejnymi mitami, jakie narosły wokół tego sposobu żywienia, zaś sklepy oferują coraz więcej produktów wegańskich i wegetariańskich. To bardzo ułatwia życie osobom, które postanowiły zrezygnować z produktów odzwierzęcych, bowiem dieta wegańska to nie tylko monotonne mieszanki warzyw i owoców. Dieta roślinna może być urozmaicona i smaczna, pełna inspiracji z całego świata.

Czasem do stworzenia bajecznie pysznych dań, potrzeba wegańskich zamienników typowych produktów. Jednym z nich jest właśnie wegański majonez. Przydaje się on do sosów i dressingów lub do kanapek. Bez wątpienia wzbogaca smak potraw i stanowi urozmaicenie w roślinnej diecie.

Wegański majonez – skład

Wegański majonez będzie oczywiście pozbawiony wszelkich składników, które mogłyby pochodzić od zwierząt. Nie znajdziemy w nim zatem jaj w żadnej postaci, ani żelatyny wieprzowej, tylko składniki w całości pozyskane z roślin.

Z czego więc zrobić ten majonez, skoro nie można używać jaj?

To już zależy, czy produkt ten kupujemy w sklepie, czy robimy od podstaw w domowym zaciszu. Majonezy domowe mogą być zrobione na bazie fasoli białej, mleka roślinnego lub aquafaby. To ostatnie to woda, która zostaje nam po ugotowaniu ciecierzycy albo po odsączeniu konserwowej cieciorki. Składnik bazowy łączymy z olejem roślinnym, sokiem cytrynowym lub octem, oraz przyprawami. Bardzo dobrze jest dodać do majonezu soli czarnej – Kala-namak.  Dzięki niej, bez grama jajka uzyskamy specyficzny jajeczny posmak.

Majonezy sklepowe mają w swoim składzie więcej substancji dodatkowych. Wynika to między innymi z tego, że są produkowane na większą skalę i muszą dłużej zachować świeżość na sklepowej półce. W składzie takiego majonezu widnieje olej roślinny, skrobia i białka roślinne, a także guma guar, przeciwutleniacze i niekiedy barwniki naturalne.

Wegański majonez – gdzie kupić, cena

Wegańskie majonezy można dostać w sklepach z żywnością ekologiczną, a szczególnie w tych, które są nastawione na wegańskich klientów. Takie produkty można również nabyć w sklepach internetowych przy okazji większych zakupów. Jeśli chodzi o popularne markety, to w nich znalezienie wegańskiego majonezu może być trudne.

A ile zapłacimy za słoik wegańskiego majonezu? Na pewno trochę więcej niż za tradycyjny majonez na bazie jaj. Dokładna cena zależy od firmy oraz sklepu, w którym chcemy nabyć taki produkt. Zazwyczaj 250 ml wegańskiego majonezu kosztuje 10–12 zł.  

Wegański majonez – przepis

W sieci jest mnóstwo przepisów na wegańską wersję majonezu. Najpopularniejsze to te, w których używa się białej fasoli lub zalewy z ciecierzycy. Jeśli majonez jest fasolowy, można użyć trochę mniej tłuszczu, dzięki czemu gotowy sos będzie mniej kaloryczny. Natomiast majonez z aquafaby można przygotować przy okazji robienia humusu lub innych potraw z ciecierzycy.

Majonez z białej fasoli
  • Fasola biała konserwowa – 240 g
  • Olej rzepakowy – pół szklanki
  • Sól czarna – pół łyżeczki
  • Ocet jabłkowy – 1–2 łyżki
  • Musztarda – 1 czubata łyżeczka

Wykonanie:

Fasolę (nieodsączoną) wraz z przyprawami blendujemy na wysokich obrotach na gładką masę. Następnie, wciąż mieszając, do masy fasolowej dodajemy olej. Tak przygotowany majonez przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

rozwiń
Majonez z aquafaby
  • Zalewa po ciecierzycy – 125 ml
  • Olej rzepakowy – 1 ¼ szklanki
  • Sól czarna – pół łyżeczki
  • Ocet jabłkowy – 1–2 łyżki
  • Musztarda – 1–2 czubate łyżki
  • Opcjonalnie: miód, ksylitol, lub inne słodziwo do smaku

Wykonanie:

Wszystkie składniki poza olejem blendujemy w wysokim naczyniu. Kiedy masa jest gładka i jednolita, powoli wlewamy olej, nie przerywając mieszania. Tak przygotowany majonez przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

rozwiń

Wegański majonez jest prosty w przygotowaniu. Stanowi idealną bazę do sosów i świetnie nadaje się do kanapek. Skorzystać z tego wynalazku mogą nie tylko zdeklarowani weganie, ale i alergicy, którzy nie mogą jeść kurzych jaj.

Literatura:

  1. http://iwonagotuje.blogspot.com/2017/01/weganski-majonez-z-aquafaby.html
  2. https://nicponwkuchni.pl/majonez-weganski-z-aquafaby/
  3. https://www.olgasmile.com/majonez-z-fasoli.html
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Żukowska
Paulina Żukowska , Dyplomowany dietetyk z zawodu i pasji.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Dieta wegańska

    Dieta wegańska przygotowywanie żywności przyprawy
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    przyprawy

    Goździki – właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni

    przyprawy

    Czy substytuty soli są zdrowym sposobem na obniżenie jej spożycia?

    Nawyki żywieniowe

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.