article
Woda oligoceńska – skład i właściwości. Woda oligoceńska do picia
Woda oligoceńska to zamiennik wody kranowej. Może być źródłem zaopatrzenia...
Cytrynian sodu – właściwości, działanie, zastosowanie. Szkodliwość cytrynianu sodu
Sama nazwa „cytrynian sodu” niewiele mówi komuś, kto nie był...
Nadmanganian potasu – działanie, zastosowanie, szkodliwość
Nadmanganian potasu jest substancją chemiczną znaną medycynie od wielu lat....
Co to jest lanolina? Zastosowanie lanoliny
Obecnie zasypywani jesteśmy masą sztucznych dodatków czy preparatów, które zatykają...
Właściwości lecznicze Dyptamu jesionolistnego
Fitoterapia jest to leczenie chorób za pomocą ziół i substancji...
Kruszyna pospolita – właściwości lecznicze, zastosowanie. Kora kruszyny na odchudzanie
Kruszyna pospolita jest pospolitym krzewem uznawanym za chwast. Owoce, liście,...
Co to jest chinina? Zastosowanie chininy w medycynie
Wśród licznych związków aktywnych pochodzenia roślinnego to chinina stała się...
Melasa – karobowa, trzcinowa, buraczana. Właściwości melasy
Melasa, czyli produkt uboczny produkcji cukru, przypomina miód – ma...
Płaskurka – właściwości. Mąka i otręby z płaskurki
Płaskurka to odmiana dobrze znanego nam zboża – pszenicy i...
Co to jest syrop glukozowy? Właściwości i szkodliwość syropu glukozowego
Wzrastająca liczba ludzi na całym świecie zmagających się z nadwagą...