Zupa, pasztet, sałatka, czyli dania, w których króluje soczewica
Aktualizacja: 28 marca, 2024
Soczewica jadalna jest rośliną strączkową, która posiada wiele cennych wartości odżywczych oraz walorów smakowych. Jej przygotowanie jest niezwykle łatwe i zajmuje mało czasu, co jest niewątpliwą zaletą tego produktu spożywczego.
Dania z soczewicy
Soczewicę, dzięki wcześniejszemu moczeniu w wodzie, gotuje się zależnie od rodzaju od 15 do 30 minut. Można użyć jej, jako główny składnik dania lub jako dodatek do zup, sosów, sałatek, kotletów, pasztetów, potrawek czy past. Delikatny smak soczewicy pozwala na dowolne połączenia z innymi produktami, takimi jak mięso, warzywa czy owoce. Na sposób przygotowania soczewicy duży wpływ ma nasza wyobraźnia, dlatego warto próbować soczewicy w różnej postaci i z różnymi składnikami, a na pewno znajdziemy coś dla siebie.
Zupa z soczewicy – przepis
1. Zupa z soczewicy:
- 1,5 l bulionu
- 150 g soczewicy
- Łyżeczka masła
- 1 cebula
- Sól
- Pieprz
- Nać pietruszki
Wypłukaną soczewicę zamoczyć w wodzie. Po godzinie odlać wodę i zalać ją rosołem. Na rozgrzanej patelni podsmażyć drobno pokrojona cebulę. Gotować, aż soczewica będzie miękka. Przed podaniem dodać przyprawy wedle uznania.
2. Zupa a soczewicy z grzybami:
- 1 szklanka soczewicy
- 6 szklanek grzybowego bulionu
- 20 g suchych grzybów
- 1 cebula
- 5 g masła
- 3 żółtka
- 200 g śmietany
- Sól
- Pieprz
W niewielkiej ilości wody zagotować soczewicę. Kiedy będzie miękka, przetrzeć ją przez sitko i rozcieńczyć bulionem grzybowym. Grzyby z bulionu wyjąć i pokroić w cienkie paseczki. Na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Żółtka zmieszać ze śmietaną i wlać uzyskaną masę do zupy, nie dopuszczając do wrzenia, żeby żółtka się nie zważyły. Przed podaniem dodać przyprawy i udekorować grzybami z bulionu.
3. Zupa z soczewicy i szpinaku:
- 150 g soczewicy
- 500 g szpinaku
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki mąki
- 1 duży ziemniak
- Sok z cytryny lub ocet
- Sól
- Pieprz
Soczewicę przepłukać, włożyc do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu do miękkości. Szpinak przebrać, odciąć ogonki, wypłukać i grubo posiekać. Ziemniak umyć, obrać, pokroić w kostkę i dodać do soczewicy, gotować do miękkości. Na 15 minut przed zakończeniem gotowania włożyć szpinak, doprawić solą i pieprzem do smaku. Cebulę, czosnek i kolendrę smażyć na rozgrzanej oliwie na małym ogniu. Do czosnku i cebuli dodać mąkę, wymieszać, rozrobić w małej ilości zupy. Wlać zasmażkę do zupy powoli, dokładnie mieszając. Zupę gotować na małym ogniu przez 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny lub ocet do smaku. Podawać z ciemnym pieczywem
Pasztet z soczewicy – przepis
4. Pasztet z soczewicy
- 250 g soczewicy
- 5 średnich marchewek
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 jajka
- Sól
- Pieprz
- Liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- Pół łyżeczki zmielonego kminku
- Pół łyżeczki słodkiej papryki
- Pół łyżeczki curry
- Olej
Soczewicę opłukać, zalać zimną wodą (około 250 ml), zagotować razem z liściem laurowym, zielem angielskim oraz odrobiną soli. Wyjąć przyprawy i odstawić. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek podsmażyć na rozgrzanej patelni. Zeszklić. Dodać marchewkę i smażyć aż zmięknie. Zdjąć z ognia, wystudzić. Do soczewicy dodać zawartość patelni oraz rozbełtane jaja. Do powstałej masy dodać przyprawy i dobrze wymieszać. Masę przełożyć do formy do pieczenia. Piec przez około godzinę w 200 stopniach. Po upieczeniu przechowywać w lodówce.
Sałatka z soczewicą – przepis
5. Sałatka z soczewicy i sera żółtego
- 300 g soczewicy
- 200 g sera żółtego
- 1–2 łyżki musztardy
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Kilka plastrów obranej cytryny
- Sól
- Pieprz
- Cukier
Soczewicę przebrać, opłukać, zalać wodą, ugotować, pod koniec gotowania dodać sól. Po ugotowaniu odcedzić i przestudzić. Ser żółty pokroić w cienkie paski. Soczewicę wymieszać z serem, musztardą, posiekaną na kawałeczki cytryną i pietruszką. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
6. Sałatka z soczewicy i kukurydzy
- 1 szklanka soczewicy
- 1 puszka kukurydzy
- 2 średnie ogórki kiszone
- 1 duża papryka
- 3 łyżki pokrojonego pora
- 1 łyżka oleju
- Sól
- Pieprz
Soczewicę opłukać, zalać zimną wodą, ugotować, odcedzić i ostudzić. Dodać kukurydzę, drobno pokrojone w kostkę: paprykę, ogórki i pory. Dodać olej, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
7. Sałatka z soczewicy i orzechów włoskich
- 200 gram soczewicy
- 5 orzechów włoskich
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka drobno pokrojonej papryki konserwowej
- Sól
- Pieprz
- Cukier
Soczewicę opłukać, zalać zimną wodą, zagotować, odcedzić i ostudzić. Orzechy obrać z łupinek, sparzyć, obrać ze skórki, rozetrzeć, połączyć z soczewicą, dodać sok cytrynowy, majonez i paprykę. Doprawić do smaku.
Soczewica jest niezwykle pożywnym i zdrowym składnikiem zbilansowanej diety. Dania, które ją zawierają, są syte oraz dostarczają wielu witamin oraz składników odżywczych. Przygotowanie tej rośliny strączkowej jest szybkie i nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych. Polecam każdemu eksperymentowanie z łączeniem soczewicy nie tylko z innymi warzywami czy mięsem, ale także z owocami, kaszami i orzechami.
Literatura:
Izabela Piróg, Henryk Piróg: Potrawy z soczewicy, Warszawa 1998.