bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Zupa, pasztet, sałatka, czyli dania, w których króluje soczewica

Zupa, pasztet, sałatka, czyli dania, w których króluje soczewica

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 5 marca, 2025

Soczewica jadalna jest rośliną strączkową, która posiada wiele cennych wartości odżywczych oraz walorów smakowych. Jej przygotowanie jest niezwykle łatwe i zajmuje mało czasu, co jest niewątpliwą zaletą tego produktu spożywczego.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Dania z soczewicy
  • Zupa z soczewicy – przepis
  • Pasztet z soczewicy – przepis
  • Sałatka z soczewicą – przepis

Dania z soczewicy

Soczewicę, dzięki wcześniejszemu moczeniu w wodzie, gotuje się zależnie od rodzaju od 15 do 30 minut. Można użyć jej, jako główny składnik dania lub jako dodatek do zup, sosów, sałatek, kotletów, pasztetów, potrawek czy past. Delikatny smak soczewicy pozwala na dowolne połączenia z innymi produktami, takimi jak mięso, warzywa czy owoce. Na sposób przygotowania soczewicy duży wpływ ma nasza wyobraźnia, dlatego warto próbować soczewicy w różnej postaci i z różnymi składnikami, a na pewno znajdziemy coś dla siebie.

Zupa z soczewicy – przepis

1. Zupa z soczewicy:

  • 1,5 l bulionu
  • 150 g soczewicy
  • Łyżeczka masła
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Nać pietruszki

Wypłukaną soczewicę zamoczyć w wodzie. Po godzinie odlać wodę i zalać ją rosołem. Na rozgrzanej patelni podsmażyć drobno pokrojona cebulę. Gotować, aż soczewica będzie miękka. Przed podaniem dodać przyprawy wedle uznania.

2. Zupa a soczewicy z grzybami:

  • 1 szklanka soczewicy
  • 6 szklanek grzybowego bulionu
  • 20 g suchych grzybów
  • 1 cebula
  • 5 g masła
  • 3 żółtka
  • 200 g śmietany
  • Sól
  • Pieprz

W niewielkiej ilości wody zagotować soczewicę. Kiedy będzie miękka, przetrzeć ją przez sitko i rozcieńczyć bulionem grzybowym. Grzyby z bulionu wyjąć i pokroić w cienkie paseczki. Na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Żółtka zmieszać ze śmietaną i wlać uzyskaną masę do zupy, nie dopuszczając do wrzenia, żeby żółtka się nie zważyły. Przed podaniem dodać przyprawy i udekorować grzybami z bulionu.

3. Zupa z soczewicy i szpinaku:

  • 150 g soczewicy
  • 500 g szpinaku
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • 1 duży ziemniak
  • Sok z cytryny lub ocet
  • Sól
  • Pieprz

Soczewicę przepłukać, włożyc do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu do miękkości. Szpinak przebrać, odciąć ogonki, wypłukać i grubo posiekać. Ziemniak umyć, obrać, pokroić w kostkę i dodać do soczewicy, gotować do miękkości. Na 15 minut przed zakończeniem gotowania włożyć szpinak, doprawić solą i pieprzem do smaku. Cebulę, czosnek i kolendrę smażyć na rozgrzanej oliwie na małym ogniu. Do czosnku i cebuli dodać mąkę, wymieszać, rozrobić w małej ilości zupy. Wlać zasmażkę do zupy powoli, dokładnie mieszając. Zupę gotować na małym ogniu przez 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny lub ocet do smaku. Podawać z ciemnym pieczywem

Pasztet z soczewicy – przepis

4. Pasztet z soczewicy

  • 250 g soczewicy
  • 5 średnich marchewek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • Pół łyżeczki zmielonego kminku
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki
  • Pół łyżeczki curry
  • Olej

Soczewicę opłukać, zalać zimną wodą (około 250 ml), zagotować razem z liściem laurowym, zielem angielskim oraz odrobiną soli. Wyjąć przyprawy i odstawić. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek podsmażyć na rozgrzanej patelni. Zeszklić. Dodać marchewkę i smażyć aż zmięknie. Zdjąć z ognia, wystudzić. Do soczewicy dodać zawartość patelni oraz rozbełtane jaja. Do powstałej masy dodać przyprawy i dobrze wymieszać. Masę przełożyć do formy do pieczenia. Piec przez około godzinę w 200 stopniach. Po upieczeniu przechowywać w lodówce.

Sałatka z soczewicą – przepis

5. Sałatka z soczewicy i sera żółtego

  • 300 g soczewicy
  • 200 g sera żółtego
  • 1–2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Kilka plastrów obranej cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier

Soczewicę przebrać, opłukać, zalać wodą, ugotować, pod koniec gotowania dodać sól. Po ugotowaniu odcedzić i przestudzić. Ser żółty pokroić w cienkie paski. Soczewicę wymieszać z serem, musztardą, posiekaną na kawałeczki cytryną i pietruszką. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

6. Sałatka z soczewicy i kukurydzy

  • 1 szklanka soczewicy
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 1 duża papryka
  • 3 łyżki pokrojonego pora
  • 1 łyżka oleju
  • Sól
  • Pieprz

Soczewicę opłukać, zalać zimną wodą, ugotować, odcedzić i ostudzić. Dodać kukurydzę, drobno pokrojone w kostkę: paprykę, ogórki i pory. Dodać olej, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

7. Sałatka z soczewicy i orzechów włoskich

  • 200 gram soczewicy
  • 5 orzechów włoskich
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka drobno pokrojonej papryki konserwowej
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier

Soczewicę opłukać, zalać zimną wodą, zagotować, odcedzić i ostudzić. Orzechy obrać z łupinek, sparzyć, obrać ze skórki, rozetrzeć, połączyć z soczewicą, dodać sok cytrynowy, majonez i paprykę. Doprawić do smaku.

Soczewica jest niezwykle pożywnym i zdrowym składnikiem zbilansowanej diety. Dania, które ją zawierają, są syte oraz dostarczają wielu witamin oraz składników odżywczych. Przygotowanie tej rośliny strączkowej jest szybkie i nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych. Polecam każdemu eksperymentowanie z łączeniem soczewicy nie tylko z innymi warzywami czy mięsem, ale także z owocami, kaszami i orzechami.

Literatura:

Izabela Piróg, Henryk Piróg: Potrawy z soczewicy, Warszawa 1998.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Kinga Gąsienica - Roj ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
warzywa

Soczewica – zastosowanie, właściwości, wartości…

Nasiona soczewicy jadalnej charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, dlatego powinny pojawiać się częściej w diecie osób pragnących zdrowo się odżywiać. Czytaj dalej...

Nawadniająca moc pożywienia – nie…

Woda zawarta w pożywieniu ma ogromną moc! Często jest o wiele wartościowsza niż woda źródlana. Czytaj dalej...
warzywa

Czerwona, brązowa, czarna, zielona i…

Soczewica jest jeszcze mało popularną rośliną. Warto ją jednak wprowadzić do diety, ponieważ jest skarbnicą wielu witamin. Zobacz jakie są jej rodzaje i czym się różnią. Czytaj dalej...
warzywa

Rośliny strączkowe w diecie

Rośliny strączkowe mają wiele cennych wartości odżywczych i wcale nie muszą być zmorą naszych jelit. Jak je odpowiednio przygotowywać i co dobrego zawierają? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > warzywa

    Dieta wegańska rośliny strączkowe warzywa
    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.