Przepis na risotto z kurczakiem i warzywami
Kolorowe risotto z kurczakiem i warzywami to idealna propozycja na pełnowartościowy, smaczny oraz pożywny obiad dla Twojej mamy !
Przepis na 4 porcje
Ryż do risotto Arborio 200 g 1 szklanka
Bulion drobiowy – 2 szklanki
Cebula 1 sztuka
Pierś z kurczaka 2 sztuki
Brokuł 1 sztuka
Pomidor 2 sztuki
Papryka czerwona 1 sztuka
Papryka żółta 1 sztuka
Kukurydza konserwowa 3 łyżki
Marchew 2 sztuki
Ser Mozzarella 1 sztuka 120 g
Czosnek 2 ząbki
Oliwa z oliwek 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Bulion podzielić na 3 części. Cebulę posiekać, podsmażyć na oliwie, gdy będzie miękka dodać ryż. Smażyć około 15 minut, mieszając, a następnie dodać pierwszą część bulionu. Dusić do czasu wchłonięcia bulionu (około 10 minut). Dodać drugą porcję bulionu. Gdy bulion zostanie wchłonięty dodać podgotowanego w wodzie lub na parze brokuła, pokrojone w paski papryki, tartą na grubych oczkach marchew oraz obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę pomidora i kukurydzę. Całość zalać ostatnią częścią bulionu, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i szczyptę soli. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Pierś z kurczaka przyprawić, pokroić w kostkę, grillować na patelni, a następnie dodać ją do ryżu z warzywami. Całość posypać startym serem Mozzarella, dokładnie wymieszać.
Smacznego !