Przepis na risotto z kurczakiem i warzywami

16 18 20

Kolorowe risotto z kurczakiem i warzywami to idealna propozycja na pełnowartościowy, smaczny oraz pożywny obiad dla Twojej mamy !

Składniki

Przepis na 4 porcje

Ryż do risotto Arborio 200 g 1 szklanka

Bulion drobiowy – 2 szklanki

Cebula 1 sztuka

Pierś z kurczaka 2 sztuki

Brokuł 1 sztuka

Pomidor 2 sztuki

Papryka czerwona 1 sztuka

Papryka żółta 1 sztuka

Kukurydza konserwowa 3 łyżki

Marchew 2 sztuki

Ser Mozzarella 1 sztuka 120 g

Czosnek 2 ząbki

Oliwa z oliwek 3 łyżki

Sposób przygotowania: 
Bulion podzielić na 3 części. Cebulę posiekać, podsmażyć na oliwie, gdy będzie miękka dodać ryż. Smażyć około 15 minut, mieszając, a następnie dodać pierwszą część bulionu. Dusić do czasu wchłonięcia bulionu (około 10 minut). Dodać drugą porcję bulionu. Gdy bulion zostanie wchłonięty dodać podgotowanego w wodzie lub na parze brokuła, pokrojone w paski papryki, tartą na grubych oczkach marchew oraz obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę pomidora i kukurydzę. Całość zalać ostatnią częścią bulionu, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i szczyptę soli. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Pierś z kurczaka przyprawić, pokroić w kostkę, grillować na patelni, a następnie dodać ją do ryżu z warzywami. Całość posypać startym serem Mozzarella, dokładnie wymieszać.

P1090256

P1090261

Smacznego !

Oceń mnie
3.3/5. Oddano 32 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Opinie

  • m 25.04.2017, 2:00

    Bardzo proszę o informację ile to danie ma kalorii

    Odpowiedz
    • Magda Borowiec 28.04.2017, 10:45

      Jedna porcja takiego risotto to około 420 kcal. Podane przeze mnie składniki, stanowią 4 porcje potrawy. 🙂

      Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Zobacz również: