Buraki. Warzywa o licznych właściwościach i dużej zawartości witamin

16 18 20

Kto z nas nie zna czerwonych buraków? Są one jednym ze stałych elementów kuchni polskiej. Spożywamy je w formie barszczu, surówek, coraz częściej pojawiają się też na naszych stołach jako dodatek do wymyślnych sałatek.  Pierwszą wzmiankę o tym warzywie możemy znaleźć w dokumentach babilońskich pochodzących z 722 roku p.n.e. Następnie kontynuowano uprawę buraków w starożytnej Grecji oraz w czasach Karola Wielkiego, ale wtedy postrzegane były tylko jako warzywa liściaste.

Buraki

Buraki cieszą się popularnością nie tylko w Polsce, spotkać je również możemy u naszych wschodnich sąsiadów. Zdajemy sobie sprawę, że są zdrowe, ale jemy je głównie dla smaku. Te czerwone warzywa dostępne są przez cały rok, a jedzenie ich szczególnie w okresie jesienno-zimowym jest jak najbardziej wskazane. Dlaczego? Bo to kopalnia składników odżywczych, którą w takiej ilości ciężko znaleźć w innych warzywach dostępnych w tym okresie.

Buraki – witaminy

Buraki nie bez powodu znajdują się na liście „superfoods”, czyli „super żywności”. Są one źródłem witamin z grupy B, witaminy C, znajdziemy w nich też wiele makro- i mikroelementów. W 100 g tego warzywa znajduje się aż 300 mg potasu 84 mg sodu, 25 mg wapnia, 15 mg magnezu, 3,2 mg fosforu, 0,4 mg żelaza i cynku. Ponadto zawarte są w nim dwa rzadko spotykane metale – rubid i cez.

Buraki bogate są także w przeciwutleniacze i betacyjany (odpowiedzialne za czerwono-fioletową barwę), które są niezwykle ważne w profilaktyce nowotworowej. Stanowią też źródło żelaza, błonnika oraz pektyn, które usuwają toksyny z wątroby.

Również kobiety w ciąży i mamy tak zwanych „niejadków” powinny włączyć do jadłospisu więcej tego czerwonego warzywa. Zawiera ono nadzwyczaj dużo kwasu foliowego, który ma dla nich szczególne znaczenie.

Buraki – właściwości

Wśród licznych właściwości buraków warto zwrócić uwagę na kilka z nich:

  • posiadają silne działanie przeciwutleniające, które zapobiega nowtworom
  • oraz właściwości alkalizujące – pomagające w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu;
  • poprawiają trawienie, regulują przemianę materii, to ważne, aby uregulować i przyspieszyć swój metabolizm, szczególnie podczas odchudzania;
  • działają jak naturalny ergogenik – poprawiają sprawność sportową, dzięki czemu możemy trenować dłużej;
  • wspomagają pracę wątroby, jelit i nerek;
  • korzystnie wpływają na ciśnienie krwi;
  • łagodzą objawy menopauzy;
  • pomagają w odbudowaniu zapasów żelaza w czasie menstruacji.

Jak jeść buraki

Wiele osób zastanawia się, jak jeść buraki, aby skorzystać z bogactwa składników mineralnych w nich zawartych. Najlepiej nie gotować buraków, chyba że przygotowujemy barszcz. Zdecydowanie lepszym sposobem będzie upieczenie ich ze skórką w piekarniku lub zjedzenie na surowo – pod postacią surówki lub soku.

WażneBuraki zawierają stosunkowo dużo cukru – od 9,5% do 10%. Jeśli masz problemy z utrzymaniem odpowiedniego poziomu insuliny we krwi to pamiętaj, aby jeść je z umiarem. Są one natomiast świetnym posiłkiem potreningowym, dostarczą nam potrzebnych węglowodanów w odpowiednim czasie.

Buraki są szeroko dostępne w Polsce w każdej porze roku. Warto je włączyć do swojej diety szczególnie w okresie, w którym nie mamy na tyle dużego wyboru w warzywach tj, zimą i wczesną wiosną. Ze względu na ogromną ilość witamin i niezbędnych składników odżywczych w pełni uzupełnią nasze braki w organizmie.

Dowiedz się w jaki sposób można przygotowywać buraczki!

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Buraki. Warzywa o licznych właściwościach i dużej zawartości witamin - 3.4/5. Oddano 25 głosy.
Autor artykułu:
, Autorka bloga "Dietetyczne niebo". W żywieniu podkreśla ogromną rolę psychiki, stąd jej głównym zainteresowaniem jest Psychodietetyka.