bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Buraki. Warzywa o licznych właściwościach i dużej zawartości witamin

Buraki. Warzywa o licznych właściwościach i dużej zawartości witamin

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 5 marca, 2025

Kto z nas nie zna czerwonych buraków? Są one jednym ze stałych elementów kuchni polskiej. Spożywamy je w formie barszczu, surówek, coraz częściej pojawiają się też na naszych stołach jako dodatek do wymyślnych sałatek.  Pierwszą wzmiankę o tym warzywie możemy znaleźć w dokumentach babilońskich pochodzących z 722 roku p.n.e. Następnie kontynuowano uprawę buraków w starożytnej Grecji oraz w czasach Karola Wielkiego, ale wtedy postrzegane były tylko jako warzywa liściaste.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Buraki
  • Buraki – witaminy
  • Buraki – właściwości
  • Jak jeść buraki

Buraki

Buraki cieszą się popularnością nie tylko w Polsce, spotkać je również możemy u naszych wschodnich sąsiadów. Zdajemy sobie sprawę, że są zdrowe, ale jemy je głównie dla smaku. Te czerwone warzywa dostępne są przez cały rok, a jedzenie ich szczególnie w okresie jesienno-zimowym jest jak najbardziej wskazane. Dlaczego? Bo to kopalnia składników odżywczych, którą w takiej ilości ciężko znaleźć w innych warzywach dostępnych w tym okresie.

Buraki – witaminy

Buraki nie bez powodu znajdują się na liście „superfoods”, czyli „super żywności”. Są one źródłem witamin z grupy B, witaminy C, znajdziemy w nich też wiele makro- i mikroelementów. W 100 g tego warzywa znajduje się aż 300 mg potasu 84 mg sodu, 25 mg wapnia, 15 mg magnezu, 3,2 mg fosforu, 0,4 mg żelaza i cynku. Ponadto zawarte są w nim dwa rzadko spotykane metale – rubid i cez.

Buraki bogate są także w przeciwutleniacze i betacyjany (odpowiedzialne za czerwono-fioletową barwę), które są niezwykle ważne w profilaktyce nowotworowej. Stanowią też źródło żelaza, błonnika oraz pektyn, które usuwają toksyny z wątroby.

Również kobiety w ciąży i mamy tak zwanych „niejadków” powinny włączyć do jadłospisu więcej tego czerwonego warzywa. Zawiera ono nadzwyczaj dużo kwasu foliowego, który ma dla nich szczególne znaczenie.

Buraki – właściwości

Wśród licznych właściwości buraków warto zwrócić uwagę na kilka z nich:

  • posiadają silne działanie przeciwutleniające, które zapobiega nowtworom
  • oraz właściwości alkalizujące – pomagające w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu;
  • poprawiają trawienie, regulują przemianę materii, to ważne, aby uregulować i przyspieszyć swój metabolizm, szczególnie podczas odchudzania;
  • działają jak naturalny ergogenik – poprawiają sprawność sportową, dzięki czemu możemy trenować dłużej;
  • wspomagają pracę wątroby, jelit i nerek;
  • korzystnie wpływają na ciśnienie krwi;
  • łagodzą objawy menopauzy;
  • pomagają w odbudowaniu zapasów żelaza w czasie menstruacji.

Jak jeść buraki

Wiele osób zastanawia się, jak jeść buraki, aby skorzystać z bogactwa składników mineralnych w nich zawartych. Najlepiej nie gotować buraków, chyba że przygotowujemy barszcz. Zdecydowanie lepszym sposobem będzie upieczenie ich ze skórką w piekarniku lub zjedzenie na surowo – pod postacią surówki lub soku.

WażneBuraki zawierają stosunkowo dużo cukru – od 9,5% do 10%. Jeśli masz problemy z utrzymaniem odpowiedniego poziomu insuliny we krwi to pamiętaj, aby jeść je z umiarem. Są one natomiast świetnym posiłkiem potreningowym, dostarczą nam potrzebnych węglowodanów w odpowiednim czasie.

Buraki są szeroko dostępne w Polsce w każdej porze roku. Warto je włączyć do swojej diety szczególnie w okresie, w którym nie mamy na tyle dużego wyboru w warzywach tj, zimą i wczesną wiosną. Ze względu na ogromną ilość witamin i niezbędnych składników odżywczych w pełni uzupełnią nasze braki w organizmie.

Dowiedz się w jaki sposób można przygotowywać buraczki!

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Anna Bochenek
Anna Bochenek , Autorka bloga "Dietetyczne niebo". W żywieniu podkreśla ogromną rolę psychiki, stąd jej głównym zainteresowaniem jest Psychodietetyka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Antyoksydanty

Antyoksydanty – występują w żywności…

Dlaczego antyoksydanty są tak ważne w naszym życiu? Jakie mają właściwości i gdzie możemy je znaleźć? Czytaj dalej...

Superfoods. Szczęśliwa trzynastka, która pomoże…

Superfoods to prawdziwe bomby zdrowia, które kryją w sobie wiele witamin i cennych składników odżywczych. Czytaj dalej...

Błonnik – co to jest,…

Błonnik pokarmowy jest ważnym elementem naszej diety, usprawniającym pracę układu trawiennego. Czym tak naprawdę jest i gdzie możemy go znaleźć? Czytaj dalej...
produkty bogate w błonnik
błonnik

Produkty bogate w błonnik. Błonnik…

Błonnik pokarmowy nazywany jest inaczej włóknem pokarmowym. Należy do węglowodanów złożonych, czyli polisacharydów. W jego skład wchodzą ligniny, hemiceluluzy, celuloza, gumy, śluzy i pektyny. Jest to grupa substancji pochodzenia roślinnego,… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > warzywa

    warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.