Buraki. Warzywa o licznych właściwościach i dużej zawartości witamin
Aktualizacja: 25 kwietnia, 2024
Kto z nas nie zna czerwonych buraków? Są one jednym ze stałych elementów kuchni polskiej. Spożywamy je w formie barszczu, surówek, coraz częściej pojawiają się też na naszych stołach jako dodatek do wymyślnych sałatek. Pierwszą wzmiankę o tym warzywie możemy znaleźć w dokumentach babilońskich pochodzących z 722 roku p.n.e. Następnie kontynuowano uprawę buraków w starożytnej Grecji oraz w czasach Karola Wielkiego, ale wtedy postrzegane były tylko jako warzywa liściaste.
Buraki
Buraki cieszą się popularnością nie tylko w Polsce, spotkać je również możemy u naszych wschodnich sąsiadów. Zdajemy sobie sprawę, że są zdrowe, ale jemy je głównie dla smaku. Te czerwone warzywa dostępne są przez cały rok, a jedzenie ich szczególnie w okresie jesienno-zimowym jest jak najbardziej wskazane. Dlaczego? Bo to kopalnia składników odżywczych, którą w takiej ilości ciężko znaleźć w innych warzywach dostępnych w tym okresie.
Buraki – witaminy
Buraki nie bez powodu znajdują się na liście „superfoods”, czyli „super żywności”. Są one źródłem witamin z grupy B, witaminy C, znajdziemy w nich też wiele makro- i mikroelementów. W 100 g tego warzywa znajduje się aż 300 mg potasu 84 mg sodu, 25 mg wapnia, 15 mg magnezu, 3,2 mg fosforu, 0,4 mg żelaza i cynku. Ponadto zawarte są w nim dwa rzadko spotykane metale – rubid i cez.
Buraki bogate są także w przeciwutleniacze i betacyjany (odpowiedzialne za czerwono-fioletową barwę), które są niezwykle ważne w profilaktyce nowotworowej. Stanowią też źródło żelaza, błonnika oraz pektyn, które usuwają toksyny z wątroby.
Również kobiety w ciąży i mamy tak zwanych „niejadków” powinny włączyć do jadłospisu więcej tego czerwonego warzywa. Zawiera ono nadzwyczaj dużo kwasu foliowego, który ma dla nich szczególne znaczenie.
Buraki – właściwości
Wśród licznych właściwości buraków warto zwrócić uwagę na kilka z nich:
- posiadają silne działanie przeciwutleniające, które zapobiega nowtworom
- oraz właściwości alkalizujące – pomagające w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu;
- poprawiają trawienie, regulują przemianę materii, to ważne, aby uregulować i przyspieszyć swój metabolizm, szczególnie podczas odchudzania;
- działają jak naturalny ergogenik – poprawiają sprawność sportową, dzięki czemu możemy trenować dłużej;
- wspomagają pracę wątroby, jelit i nerek;
- korzystnie wpływają na ciśnienie krwi;
- łagodzą objawy menopauzy;
- pomagają w odbudowaniu zapasów żelaza w czasie menstruacji.
Jak jeść buraki
Wiele osób zastanawia się, jak jeść buraki, aby skorzystać z bogactwa składników mineralnych w nich zawartych. Najlepiej nie gotować buraków, chyba że przygotowujemy barszcz. Zdecydowanie lepszym sposobem będzie upieczenie ich ze skórką w piekarniku lub zjedzenie na surowo – pod postacią surówki lub soku.
Buraki są szeroko dostępne w Polsce w każdej porze roku. Warto je włączyć do swojej diety szczególnie w okresie, w którym nie mamy na tyle dużego wyboru w warzywach tj, zimą i wczesną wiosną. Ze względu na ogromną ilość witamin i niezbędnych składników odżywczych w pełni uzupełnią nasze braki w organizmie.