bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Szparagi – rodzaje, właściwości, gotowanie i przepisy

Szparagi – rodzaje, właściwości, gotowanie i przepisy

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 15 maja, 2024

Możemy wyróżnić parę odmian szparagów, które w zależności od nasłonecznienia terenu na którym są uprawiane, przybierają różne barwy. Ponadto szparagi uważane są za afrodyzjak, który idealnie pasuje na romantyczne kolacje we dwoje. Ich smak i aromat sprawia, że coraz chętniej po nie sięgamy.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Szparagi
  • Szparagi – rodzaje
  • Szparagi – właściwości
  • Jak gotować szparagi?
  • Szparagi – przepisy

Szparagi

Szparagi swą historię zaczęły już w starożytnym Rzymie, gdzie doceniane były nie tylko dzięki swoim walorom smakowym, ale także właściwościom zdrowotnym. Szparagi (Asparagus L.) stały się pożywieniem królewskim, goszcząc na stole króla Ludwika XIV. Do dziś wiele osób chętnie próbuje nowych przepisów, których podstawą są jadalne pędy szparagów. Ciekawym przystosowaniem szparagów do warunków środowiskowych są zredukowane do charakterystycznych łusek liście. Nazwa szparagów – „asparagus”, wywodzi się z języka greckiego i oznacza młody pęd.

Szparagi – rodzaje

Można wyróżnić różne odmiany szparagów dostępnych na rynku. Najpopularniejsze, szczególnie w Europie, szparagi białe uprawiane są w specjalnych kopcach, co sprawia, że nie mają dostępu do światła, czemu zawdzięczają swój kolor, gdyż w roślinie nie powstaje chlorofil. Cechują się delikatnym i łagodnym smakiem. Natomiast amerykański rynek spożywczy chętnie wykorzystuje szparagi zielone, których uprawy są bardzo dobrze nasłonecznione, a wyrazem tego jest ich piękny, zielony kolor. Pędy są stosunkowo cienkie, natomiast w odróżnieniu od białych, szparagi zielone posiadają wyrazisty, dość ostry smak. Istnieje jeszcze pośrednia odmiana szparagów o lekko fioletowym zabarwieniu. Ich uprawa jest dość trudna, zatem nie są tak powszechne jak poprzednie odmiany. Posiadają grubą łodygę i często goszczą w kuchni włoskiej czy angielskiej. Ponadto istnieją jeszcze szparagi, które rosną dziko, a których nie spotkamy na półkach sklepowych.

Szparagi – właściwości

Szparagi to warzywa, które stanowią produkt niskokaloryczny – jedynie 20 kcal w 100 g. Ponadto posiadają błonnik pokarmowy, który wpływa na proces trawienia i ułatwia pasaż treści jelitowej. Są cennym źródłem witaminy K oraz kwasu foliowego potrzebnego do prawidłowego rozwoju układu nerwowego. Posiadają także witaminy z grupy B, witaminę C, A oraz przeciwutleniacze, chroniące organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, co ważne jest również w procesach nowotworzenia. Świetnie uzupełniają niedobory składników mineralnych: potas, wapń, sód, magnez, fluor, fosfor oraz żelazo. Posiadają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, zapobiegając jego chorobom. Dobrze radzą sobie z obrzękami ciała, a także bólem, szczególnie podczas menstruacji. Spożywanie szparagów wzbogaca organizm o białko – glutation, które korzystnie wpływa na detoksykacyjną funkcję wątroby. Działają lekko uspokajająco i łagodzą napięcia.

Jak gotować szparagi?

Przygotowanie szparagów jest dosyć pracochłonnym zajęciem, które jednak wynagradza ich smak. Szparagi najlepiej gotować w wysokim i wąskim naczyniu, tak, aby ich główki mogły wystawać ponad gotującą się wodę, ponieważ w procesie gotowania dość szybko miękną, w odróżnieniu od pozostałej ich części. Najlepiej jak szparagi gotuje się na stojąco. Co ciekawe, istnieją specjalne naczynia do gotowania i przyrządzania szparagów, które można kupić w niektórych sklepach. Białe szparagi można obrać zwykłą obieraczką do warzyw, natomiast zielone nie wymagają już obierania, ale we wszystkich odcinamy zdrewniałe końcówki.

Stojące „na baczność” szparagi można związać delikatnie nitką, by przylegały do siebie i nie rozsypywały się podczas gotowania w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Niektórzy stosują także odrobinę masła. Szparagi należy gotować na średnim ogniu pod przykryciem, zwracając uwagę na czas. Zielone szparagi szybciej stają się miękkie i potrzebują do 10 minut w zależności od grubości łodygi, natomiast białe należy gotować nieco dłużej – około 15 minut. W przygotowywaniu szparagów bardzo ważne jest, by nie przetrzymywać ich za długo w wodzie, aby się nie rozpadały. Miękkość szparagów można sprawdzić delikatnie nakłuwając je widelcem.

Szparagi – przepisy

Przepis na szparagi z sosem holenderskim

Składniki:

  • 20 białych szparagów
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 2 żółtka
  • 80 g masła
  • odrobina octu winnego
  • sok z cytryny

Przygotowanie: po przygotowaniu szparagów wkładamy je do wysokiego naczynia i gotujemy około 3 minuty. Po tym czasie szparagi wkładamy do naczynia z zimną wodą na około 2 minuty. Po osuszeniu kładziemy je na grillu lub w piekarniku i skrapiamy oliwą z oliwek. Grillujemy do odpowiedniej miękkości. Aby przygotować sos rozpuszczamy masło. Do osobnego naczynia wlewamy ocet i sok z cytryny, następnie stawiamy na małym ogniu do częściowego zredukowania. Ubijamy żółtka i powoli dodajemy ocet z sokiem z cytryny. Kolejnym krokiem jest powolne wlewanie do całości jeszcze ciepłego masła, cały czas mieszając. Pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowe szparagi należy polać sosem.

rozwiń
Przepis na szparagi zapiekane

Składniki:

  • białe szparagi
  • por
  • 100 g masła
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • pół szklanki mleka
  • odrobina startego żółtego sera
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie: na początku przygotowujemy sos beszamelowy. Roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Następnie mleko i śmietankę i bardzo dobrze mieszamy wszystkie składniki. Później kroimy por w plasterki (dość cienko) i dodajemy do sosu, przyprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Szparagi myjemy, obieramy i odcinamy końcówki, a naczynie żaroodporne należy smarujemy olejem. Następnie układamy szparagi w naczyniu i wstawiamy do nagrzanego do 200° piekarnika na około 10 minut. Podpieczone szparagi polewamy sosem i znów wstawiamy do piekarnika na około 10 minut, a na koniec posypujemy żółtym serem i pieczemy do momentu jego roztopienia.

rozwiń

Szparagi to bardzo zdrowe urozmaicenie codziennej kuchni. Od dawna doceniane były za swój smak i właściwości. Każda odmiana posiada wyjątkowy charakter. Cenne składnik odżywcze w nich zawarte, wzbogacają organizm o potrzebne witaminy i minerały, pomagając w wielu dolegliwościach.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
warzywa

Karczochy – zastosowanie i właściwości…

Wieloletnia roślina zielna – karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) to popularne warzywo w basenie Morza Śródziemnego o leczniczych właściwościach. Czytaj dalej...

Seler naciowy. Właściwości, witaminy i…

Seler naciowy to jeden z podstawowych składników włoskiej kuchni. Świetnie nadaje się do sporządzania sosów lub jako dodatek do sałatek. Kojarzony jest ze zdrową kuchnią i dobrym samopoczuciem. Jakie posiada… Czytaj dalej...
kuchnie świata

Kuchnia włoska – charakterystyka, tradycje…

Któż z nas nie ma ulubionej potrawy z klasyki kuchni włoskiej? Jest to chyba jedna z najbardziej popularnych kuchni na świecie, słynie z prostych, aczkolwiek wyśmienitych przepisów, świeżych warzyw, ziół… Czytaj dalej...
przechowywanie żywności

Nie trzymaj wszystkiego w lodówce.…

Często mamy dylemat schować do lodówki te owoce i warzywa, czy też nie? Oto odpowiedź. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.