logo_bonavita_pl
Facebook
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Szparagi – rodzaje, właściwości, gotowanie i przepisy

Szparagi – rodzaje, właściwości, gotowanie i przepisy

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 15 maja, 2024

Możemy wyróżnić parę odmian szparagów, które w zależności od nasłonecznienia terenu na którym są uprawiane, przybierają różne barwy. Ponadto szparagi uważane są za afrodyzjak, który idealnie pasuje na romantyczne kolacje we dwoje. Ich smak i aromat sprawia, że coraz chętniej po nie sięgamy.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Szparagi
  • Szparagi – rodzaje
  • Szparagi – właściwości
  • Jak gotować szparagi?
  • Szparagi – przepisy

Szparagi

Szparagi swą historię zaczęły już w starożytnym Rzymie, gdzie doceniane były nie tylko dzięki swoim walorom smakowym, ale także właściwościom zdrowotnym. Szparagi (Asparagus L.) stały się pożywieniem królewskim, goszcząc na stole króla Ludwika XIV. Do dziś wiele osób chętnie próbuje nowych przepisów, których podstawą są jadalne pędy szparagów. Ciekawym przystosowaniem szparagów do warunków środowiskowych są zredukowane do charakterystycznych łusek liście. Nazwa szparagów – „asparagus”, wywodzi się z języka greckiego i oznacza młody pęd.

Szparagi – rodzaje

Można wyróżnić różne odmiany szparagów dostępnych na rynku. Najpopularniejsze, szczególnie w Europie, szparagi białe uprawiane są w specjalnych kopcach, co sprawia, że nie mają dostępu do światła, czemu zawdzięczają swój kolor, gdyż w roślinie nie powstaje chlorofil. Cechują się delikatnym i łagodnym smakiem. Natomiast amerykański rynek spożywczy chętnie wykorzystuje szparagi zielone, których uprawy są bardzo dobrze nasłonecznione, a wyrazem tego jest ich piękny, zielony kolor. Pędy są stosunkowo cienkie, natomiast w odróżnieniu od białych, szparagi zielone posiadają wyrazisty, dość ostry smak. Istnieje jeszcze pośrednia odmiana szparagów o lekko fioletowym zabarwieniu. Ich uprawa jest dość trudna, zatem nie są tak powszechne jak poprzednie odmiany. Posiadają grubą łodygę i często goszczą w kuchni włoskiej czy angielskiej. Ponadto istnieją jeszcze szparagi, które rosną dziko, a których nie spotkamy na półkach sklepowych.

Szparagi – właściwości

Szparagi to warzywa, które stanowią produkt niskokaloryczny – jedynie 20 kcal w 100 g. Ponadto posiadają błonnik pokarmowy, który wpływa na proces trawienia i ułatwia pasaż treści jelitowej. Są cennym źródłem witaminy K oraz kwasu foliowego potrzebnego do prawidłowego rozwoju układu nerwowego. Posiadają także witaminy z grupy B, witaminę C, A oraz przeciwutleniacze, chroniące organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, co ważne jest również w procesach nowotworzenia. Świetnie uzupełniają niedobory składników mineralnych: potas, wapń, sód, magnez, fluor, fosfor oraz żelazo. Posiadają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, zapobiegając jego chorobom. Dobrze radzą sobie z obrzękami ciała, a także bólem, szczególnie podczas menstruacji. Spożywanie szparagów wzbogaca organizm o białko – glutation, które korzystnie wpływa na detoksykacyjną funkcję wątroby. Działają lekko uspokajająco i łagodzą napięcia.

Jak gotować szparagi?

Przygotowanie szparagów jest dosyć pracochłonnym zajęciem, które jednak wynagradza ich smak. Szparagi najlepiej gotować w wysokim i wąskim naczyniu, tak, aby ich główki mogły wystawać ponad gotującą się wodę, ponieważ w procesie gotowania dość szybko miękną, w odróżnieniu od pozostałej ich części. Najlepiej jak szparagi gotuje się na stojąco. Co ciekawe, istnieją specjalne naczynia do gotowania i przyrządzania szparagów, które można kupić w niektórych sklepach. Białe szparagi można obrać zwykłą obieraczką do warzyw, natomiast zielone nie wymagają już obierania, ale we wszystkich odcinamy zdrewniałe końcówki.

Stojące „na baczność” szparagi można związać delikatnie nitką, by przylegały do siebie i nie rozsypywały się podczas gotowania w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Niektórzy stosują także odrobinę masła. Szparagi należy gotować na średnim ogniu pod przykryciem, zwracając uwagę na czas. Zielone szparagi szybciej stają się miękkie i potrzebują do 10 minut w zależności od grubości łodygi, natomiast białe należy gotować nieco dłużej – około 15 minut. W przygotowywaniu szparagów bardzo ważne jest, by nie przetrzymywać ich za długo w wodzie, aby się nie rozpadały. Miękkość szparagów można sprawdzić delikatnie nakłuwając je widelcem.

Szparagi – przepisy

Przepis na szparagi z sosem holenderskim

Składniki:

  • 20 białych szparagów
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 2 żółtka
  • 80 g masła
  • odrobina octu winnego
  • sok z cytryny

Przygotowanie: po przygotowaniu szparagów wkładamy je do wysokiego naczynia i gotujemy około 3 minuty. Po tym czasie szparagi wkładamy do naczynia z zimną wodą na około 2 minuty. Po osuszeniu kładziemy je na grillu lub w piekarniku i skrapiamy oliwą z oliwek. Grillujemy do odpowiedniej miękkości. Aby przygotować sos rozpuszczamy masło. Do osobnego naczynia wlewamy ocet i sok z cytryny, następnie stawiamy na małym ogniu do częściowego zredukowania. Ubijamy żółtka i powoli dodajemy ocet z sokiem z cytryny. Kolejnym krokiem jest powolne wlewanie do całości jeszcze ciepłego masła, cały czas mieszając. Pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowe szparagi należy polać sosem.

rozwiń
Przepis na szparagi zapiekane

Składniki:

  • białe szparagi
  • por
  • 100 g masła
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • pół szklanki mleka
  • odrobina startego żółtego sera
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie: na początku przygotowujemy sos beszamelowy. Roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Następnie mleko i śmietankę i bardzo dobrze mieszamy wszystkie składniki. Później kroimy por w plasterki (dość cienko) i dodajemy do sosu, przyprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Szparagi myjemy, obieramy i odcinamy końcówki, a naczynie żaroodporne należy smarujemy olejem. Następnie układamy szparagi w naczyniu i wstawiamy do nagrzanego do 200° piekarnika na około 10 minut. Podpieczone szparagi polewamy sosem i znów wstawiamy do piekarnika na około 10 minut, a na koniec posypujemy żółtym serem i pieczemy do momentu jego roztopienia.

rozwiń

Szparagi to bardzo zdrowe urozmaicenie codziennej kuchni. Od dawna doceniane były za swój smak i właściwości. Każda odmiana posiada wyjątkowy charakter. Cenne składnik odżywcze w nich zawarte, wzbogacają organizm o potrzebne witaminy i minerały, pomagając w wielu dolegliwościach.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł

Oś czasu publikacji i aktualizacji:

Aktualna wersja

02.05.2015

Autor artykułu:

Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał Dyplomowany dietetyk i biotechnolog

Ukończyła dietetykę na Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz biotechnologię ze specjalizacją analityka biotechnologiczna na Uniwersytecie Rolniczym. W ramach programu Erasmus studiowała na Universitat Politecnica de Valencia w Hiszpanii. Praktykę zawodową zdobyła w laboratorium biologii molekularnej w Insituto de Conservacion y Mejora de la Agrodiversidad Valenciana, UPV w Hiszpanii. Swoje badania ściśle wiąże z zainteresowaniami krażącymi wokół tematu komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej oraz sportowej, a także bioinżynierii komórek. Interesuje się zdrowym stylem życia, który w pełni praktykuje na co dzień. Wśród uprawianych przez nią sportów dominuje bieganie, pływanie oraz jazda na nartach. Swoją pasję do pracy badawaczej dzieli z zamiłowaniem do podrózy, zwierząt i tańca.

Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
warzywa

Karczochy – zastosowanie i właściwości…

Wieloletnia roślina zielna – karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) to popularne warzywo w basenie Morza Śródziemnego o leczniczych właściwościach. Czytaj dalej...

Seler naciowy. Właściwości, witaminy i…

Seler naciowy to jeden z podstawowych składników włoskiej kuchni. Świetnie nadaje się do sporządzania sosów lub jako dodatek do sałatek. Kojarzony jest ze zdrową kuchnią i dobrym samopoczuciem. Jakie posiada… Czytaj dalej...
kuchnie świata

Kuchnia włoska – charakterystyka, tradycje…

Któż z nas nie ma ulubionej potrawy z klasyki kuchni włoskiej? Jest to chyba jedna z najbardziej popularnych kuchni na świecie, słynie z prostych, aczkolwiek wyśmienitych przepisów, świeżych warzyw, ziół… Czytaj dalej...
przechowywanie żywności

Nie trzymaj wszystkiego w lodówce.…

Często mamy dylemat schować do lodówki te owoce i warzywa, czy też nie? Oto odpowiedź. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Śledzie na desce z przyprawami.
Co to jest anchois? Właściwości anchois, gdzie je kupić, przepisy
Poznaj 20 rodzajów makaronów i wybierz najlepszy!
Zdrowe słodycze na plażę i w góry – przekąski, które zmieszczą się w plecaku
Redukcja tkanki tłuszczowej metodą zimna — jak działa kriolipoliza?
Laserowa korekcja wzroku
Klinika okulistyczna Blikpol w Sopocie – nowoczesne rozwiązania w korekcji wad wzroku
E-recepta – jakie dane się na niej znajdują?
Chałwa i bita śmietana – słodki hit na dziecięce przyjęcie
Wars kontra domowy prowiant – co wybrać na podróż koleją?
kawa rzemieślnicza
Palarnia kawy rzemieślniczej – klucz do idealnej filiżanki
Jak zrobić domową pizzę jak z włoskiej restauracji?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    logo_bonavita_pl

    Na Bonavita.pl odkryjesz, że zdrowy styl życia może być prosty i przyjemny! Poznaj przepisy, porady dietetyczne, ciekawostki i inspiracje dla ciała i ducha.

    Zdrowe życie to nie moda, to styl bycia! Na Bonavita.pl znajdziesz setki inspiracji, jak lepiej się odżywiać, dbać o siebie i żyć w harmonii. Od przepisów na pożywne śniadania, po praktyczne porady o suplementach i diecie – wszystko, czego potrzebujesz, by czuć się dobrze każdego dnia.

    © 2025 BonaVita.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone. Usługi, treści i produkty na naszej stronie internetowej służą wyłącznie celom informacyjnym. BonaVita.pl nie udziela porad medycznych, nie stawia diagnoz ani nie leczy.

    • Dieta od A do Z
    • Odżywianie
    • Zdrowie
    • Psychologia
    • Sport
    • Tabele
    • Przepisy
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Współpraca
    Facebook