Seler naciowy. Właściwości, witaminy i zdrowe przepisy
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Seler naciowy to dobroczynny składnik diet odchudzających. Jest coraz popularniejszy w polskiej kuchni. Spożywany w sosach, przecierach, zupach czy na surowo w postaci sałatek, staje się charakterystycznym dodatkiem, który dostarcza wielu składników odżywczych, witamin oraz minerałów, wzmacniając tym samym zdrowie.
Seler naciowy
Seler naciowy (Apium graveolens) znany był już w starożytności, a dzięki swym właściwościom, jego uprawa przetrwała do dzisiaj. Większą popularność zdobyła znana nam wszystkim bulwa selera, powszechnie wykorzystywana w tradycyjnej, polskiej kuchni. Obecnie coraz większą popularnością cieszy się zielona odmiana selera, z długą, chrupką łodygą o ciekawym, lekko pikantnym smaku. Koniec łodygi zakończony jest drobnymi listkami, które nadają selerowi interesującego wyglądu.
Seler naciowy przybył do nas z rejonów pogranicza Europy i Azji, a w naturalnych warunkach występuje w rejonach nadmorskich. Obecnie jest powszechnie uprawiany jako warzywo w strefie klimatu umiarkowanego. Dzięki wielu cennym składnikom oraz prozdrowotnym właściwościom seler naciowy od czasów starożytnych znów powraca do łask, coraz częściej goszcząc w potrawach lub spożywany jako zdrowa przekąska.
Seler naciowy – właściwości
Seler naciowy nie bez powodu polecany jest dla osób odchudzających się, ponieważ wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej. Nie tylko stanowi niskokaloryczny produkt zawierając około 5–7 kcal w 100 g, ale także posiada właściwości skutecznie usuwające toksyny z organizmu, oczyszczając go i poprawiając funkcjonowanie. Ponadto działa pobudzająco na procesy trawienia oraz zapobiega powstawaniu zaparć, czemu sprzyja zawartość włókna pokarmowego. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, seler naciowy świetnie działa nie tylko od wewnątrz, ale także posiada korzystny wpływ na skórę, odmładzając ją i zwalczając zmarszczki. Szczególnie polecany jest tu sok z selera, który odżywia również włosy, nadając im zdrowy wygląd. Spożywanie selera naciowego uzupełnia niedobory ważnych składników mineralnych, jak: wapń, potas, fosfor, cynk, magnez oraz żelazo.
Ponadto dowiedziono, że regularne spożywanie selera naciowego, szczególnie w postaci soku, minimalizuje obrzęki, a także działa łagodząco w bólach spowodowanych artretyzmem.
Seler naciowy – witaminy
Seler naciowy pełen jest witamin i składników mineralnych. Nie tylko sama łodyga, którą najczęściej spożywamy zawiera cenne składniki, lecz także liście nie są pozbawione witamin. Miedzy innymi w ich skład wchodzi ważna w działaniu systemu antyoksydacyjnego naszego organizmu witamina E oraz kontrolujące procesy komórkowe witaminy z grupy B. Zielona nać kumuluje w sobie przeciwutleniacze, zwalczające wolne rodniki, które szkodliwe działają na komórki organizmu. Łodyga selera naciowego skrywa w sobie ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy A, C oraz E, a także niewielkie pokłady kwasu foliowego.
Seler naciowy – przepisy
Istnieje cała gama przepisów uwzględniających dobroczynne warzywo, jakim jest seler naciowy. Polecany jest jako przekąska, ale równie dobrze sprawdza się w zupach, sosach czy sałatkach. Więcej o sposobach spożywania selera przeczytasz w tym artykule. Zobaczmy, jakie dania możemy przygotować na bazie selera naciowego.
Składniki:
- parę łodyg selera naciowego
- mały ogórek (gruntowy)
- kiwi
- parę plasterków świeżego ananasa
- pół banana
- sok z cytryny
Zielony koktajl
Przygotowanie: selera naciowego kroimy na mniejsze kawałki. Resztę składników, jeśli jest to konieczne obieramy ze skórki i również kroimy. Wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy.
Składniki:
- 500 g selera naciowego
- marchewka
- połowa pora
- mała pietruszka
- sól
- pieprz
- zioła
- łyżeczka masła
- dodatek węglowodanowy wedle uznania (np. makaron)
Zupa z selerem naciowym
Przygotowanie: marchewkę i pietruszkę obieramy, a następnie kroimy na małe kawałeczki. Pora należy pokroić w plasterki. Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucamy warzywa i lekko podsmażamy. Seler naciowy oczyszczamy i kroimy w drobne kawałki. Następnie wrzucamy do garnka z gorącą wodą, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy resztę warzyw z patelni. Po ugotowaniu (gdy warzywa będą miękkie), możemy ujednolicić konsystencję zupy przy pomocy blendera. Zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami wedle uznania.
Składniki:
- łodyga selera naciowego
- kilka listków sałaty lodowej
- pomidorki koktajlowe
- czarne oliwki
- pierś z indyka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sałatka z selerem naciowym
Przygotowanie: kurczaka po doprawieniu podsmażamy na patelni. Selera naciowego po umyciu, kroimy na małe kawałki, a sałatę rwiemy na mniejsze części. Oliwki i pomidorki kroimy na pół. Warzywa wrzucamy do miseczki. Kładziemy na nich pokrojonego fileta z indyka, a całość skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Seler naciowy to zielone warzywo pełne zdrowia. Przez długi czas niedoceniane, jednak od pewnego czasu stosowane coraz częściej nie tylko na dietach z ograniczoną podażą energii. Dzięki swym bogatym właściwościom oraz składnikom odżywczym, zyskuje na znaczeniu w polskiej kuchni.
Literatura:
- Rizzo V and Muratore G., Effects of packaging on shelf life of fresh celery, „Journal of Food Engineering” 2009, t. 90, zeszt. 1, s. 124-128, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0260877408002847 [dostęp 13.06.2017]
- Kolarovic J., Popovic M., Zlinska J., i in., Antioxidant activities of celery and parsley juices in rats treated with doxorubicin, „Molecules.” 2010, nr 3;15(9), s. 6193-204, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20877216 [dostęp 13.06.2017]
- Wróbel E., Seler. Zdrowie na talerzu. Bulwa, co koi nerwy, „Rolniczy Rynek” 2013, nr 11, s. 52–53.
Proponuję łodygę selera wraz z liśćmi pokroić drobno,ale tak żeby jeszcze pochrupać. Do tego pół cebuli czerwonej drobno siekanej,pół ogórka świeżego i mały ząbek czosnku,przesiekany nie wyciskany. Sól,pieprz i 100gr jogurtu naturalnego. Do tego swojski burger z patelni i pyszny obiad gotowy. Kuchnia emigranta😉,szybko i zdrowo.
Pierś z kurczaka grillowana, pokrojona w kostkę. Seler pokrojony na 1 centymetrowe kawałki, ziarna słonecznika i trochę majonezu. Proste, ale rewelacyjne danie. I sycące 😋
Uwielbiam sałatkę z selera naciowego, sałaty lub kapusty pekińskiej, pomidora/ogórka, papryki plus feta i winegret. Można dodać orzechy włoskie lub pestki słonecznika. Pyszna 🙂
Uwielbiam sałatki z selera, ja robię taką. Drobno kroję seler na tarce o grubych oczkach ścieram marchewkę, ogórek kiszony, jabłko do tego zielona pietruszka trochę pieprzu, soku z cytryny i oleju, bardzo smaczna i zdrowa.
seler naciowy to ziele nie warzywo
wymaga szczególnego traktowania
wyciskarka nie sokowirówka – soku nie mieszać nawet z wodą bo traci swoje wyjątkowe właściwości
sok działa rewelacyjnie wewnętrznie jak i zewnętrznie
U mnie seler burak jablko marchew sok z cytryny razem w soczku wyciskany:) pychota
Sok z selera + jabłko i cera jest bez skazy
Nigdy nie ubiłam selera naciowego z uwagi na jego smak. Ostatnio jednak zasmakowałam w takiej sałatce : 1 cały seler naciowy + 1 puszka kukurydzy + 200g suszonej żurawiny + 1 łyżka majonezu. Seler kroję w małe kawałeczki i mieszam z resztą. Starcza mi 2 dni podjadania. Pycha.
Smakuje mi sok z selera, ale z jabłkiem. Piłam przez 9 dni codziennie szklankę. Córka mi poradziła, ze względu na zaparcia. Niestety 2 dni podziałał. Po 2 kuracji 7 dniowej wysiadły mi jelita (mam uchyłki) i wątroba (mam torbiele). Boli mnie jak diabli całe podbrzusze. Dla chorych na podraznione jelito i wątrobę nie polecam, choć naprawdę smaczny sok. Polecam sprawdzony sok z buraków z jabłkami.
Seler, ser lazur, natka pietruszki, orzechy włoskie, kawałki gotowanego fileta z indyka, jogurt naturalny. Pyyyycha
Zgadzam się!!!
Witam . Seler naciowy jest pycha ja też robie sałatkę , przepis przywiozłam z Montenegro – pokrojony seler naciowy kilka oliwek pomarancza to wszystko wymieszać i skropić oliwą lub olejem –pycha … a do drugiego dania robię surówkę z selera korzeniowego – ścieram na tarce o drobnych oczkach do tego skrapiam cytryną i scieram jabłko dodaję troszkę cukru dla smaku , też pycha 🙂 pozdrawiam miłośników selera 🙂
Mi pomogl uregulowac cisnienie. Jem na surowo.
Jak długo i ile go pani jadła w jakiej postaci.
Seler naciowy pokrojony w słupki z hummusem idealnie nadaje się na pyszne śniadanie!
Ja też go tak najczęściej zajadam. No ale raczej jako przekąskę 😉
pokrojony seler naciowy, natka pietruszki, koperek, 2 łyzeczki sproszkowanego czerwonego buraka i kefir….pyszne i zdrowe
seler naciowy, ananas, sok z cytryny, 1 łyżeczka miodu.
lub seler naciowy, ananas,kukurydza, 1 łyżka majonezu można dodać też czosnek ( nie do pracy :))
Łodygi i liście selera kroję b,drobno,dodaję rzodkiewkę czerwoną i białą kroję w słupki sałate zielona,parę plasterków ogórka,1pomarańcze obraną kroję na cząstki,trochę cebulki,trochę soli,skrapiam sokiem z cytryny ,troszkę oleju z oliwek—uwierzcie– — pychotka !!!?
seler naciowy, kukurydza, ugotowane jajo, trochę majonezu z naturalnym jogurtem i łyżeczka musztardy. PYCHA
Uwielbiam salatke : seler naciowy, posiekane orzechy wloskie, rodzynki, pomarancze i jogurt naturalny. Bez soli, bez cukru.
Seler naciowy jem na surowo . Łodygę kroję w słupki i maczam w keczupie . Niebo w gębie 😉
Do kanapek , świetne jako przekąska . Polecam ..
A ja proponuję prostą sałatkę: drobno pokrojony seler naciowy, do tego jablko starte na wiórki, sól, cukier do smaku i oliwa z oliwek. Kilka minut pracy i mamy pyszną i zdrową sałatkę do dania obiadowego. Smacznego.
Przepis idzie do kosza ze względu na dodany cukier. Proszę nie promować!
Mozna dodać trochę ksylitolu i będzie ok.?
Cukier krzepi kobieto !!!
Ten przepis jest dobry dla mnie – prosty, tani i łatwy do zrobiennia.
a ja polecam sok z sokowirówki wypróbowany na sobie dający zauważalne efekty juz po tygodniu w postaci rozświetlonej twarzy bez przebarwień wygładzajacy twarz oraz działajacy przeciwzmęczeniowo
około 1,5 kg jabłka jonagold
1 seler naciowy we woreczku łodygi jasne
1 szt imbir
wychodzi około 1Litr doskonałego soku który szczególnie pijemy na czczo i w ciagu dnia wystarcza na 2 dni
do tego płatki owsiane górskie w papierze śniadaniowe na mleku na sniadanie z bakaliami
i w ciągu dnia po kilka pestek migdałów i kilka plastrów awokada
i wazelina na twarz i ręce i rzęsy na noc
nie trzeba drogich kremów cud ani kosmetyczek ani nic drogiego aby wygladac i czuc sie wspaniale i młodo i byc pełnym energii
Zgadzam się!!!
Podpisuję się pod powyższym artykułem, seler naciowy stosuję 2 x dziennie – do śniadania i do kolacji – w postaci sałatki. do pokrojonego drobno selera dodaję liście z mniszka lek. tzw. mlecz, cebulkę /może być ze szczypiorkiem, i inne będące na czasie warzywa jak rzodkiewka, ogórek, sałata , itp. skrapiam octem jabłkowym i odrobiną soli , oleju lnianego /lub inny wg uznania/ podpieczony słonecznik. Na kolację taka sałatka jest daniem podstawowym gdy dodam rybę lub biały ser. Pycha!!…
Dziękujemy za przepis na pyszną sałatkę! Dzięki niej być może więcej osób zechce spróbować selera naciowego 🙂