Seler naciowy. Właściwości, witaminy i zdrowe przepisy

16 18 20

Seler naciowy to dobroczynny składnik diet odchudzających. Jest coraz popularniejszy w polskiej kuchni. Spożywany w sosach, przecierach, zupach czy na surowo w postaci sałatek, staje się charakterystycznym dodatkiem, który dostarcza wielu składników odżywczych, witamin oraz minerałów, wzmacniając tym samym zdrowie.

Seler naciowy

Seler naciowy (Apium graveolens) znany był już w starożytności, a dzięki swym właściwościom, jego uprawa przetrwała do dzisiaj. Większą popularność zdobyła znana nam wszystkim bulwa selera, powszechnie wykorzystywana w tradycyjnej, polskiej kuchni. Obecnie coraz większą popularnością cieszy się zielona odmiana selera, z długą, chrupką łodygą o ciekawym, lekko pikantnym smaku. Koniec łodygi zakończony jest drobnymi listkami, które nadają selerowi interesującego wyglądu.

Seler naciowy przybył do nas z rejonów pogranicza Europy i Azji, a w naturalnych warunkach występuje w rejonach nadmorskich. Obecnie jest powszechnie uprawiany jako warzywo w strefie klimatu umiarkowanego. Dzięki wielu cennym składnikom oraz prozdrowotnym właściwościom seler naciowy od czasów starożytnych znów powraca do łask, coraz częściej goszcząc w potrawach lub spożywany jako zdrowa przekąska.

Seler naciowy – właściwości

Seler naciowy nie bez powodu polecany jest dla osób odchudzających się, ponieważ wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej. Nie tylko stanowi niskokaloryczny produkt zawierając około 57 kcal w 100 g, ale także posiada właściwości skutecznie usuwające toksyny z organizmu, oczyszczając go i poprawiając funkcjonowanie. Ponadto działa pobudzająco na procesy trawienia oraz zapobiega powstawaniu zaparć, czemu sprzyja zawartość włókna pokarmowego. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, seler naciowy świetnie działa nie tylko od wewnątrz, ale także posiada korzystny wpływ na skórę, odmładzając ją i zwalczając zmarszczki. Szczególnie polecany jest tu sok z selera, który odżywia również włosy, nadając im zdrowy wygląd. Spożywanie selera naciowego uzupełnia niedobory ważnych składników mineralnych, jak: wapń, potas, fosfor, cynk, magnez oraz żelazo.

Ponadto dowiedziono, że regularne spożywanie selera naciowego, szczególnie w postaci soku, minimalizuje obrzęki, a także działa łagodząco w bólach spowodowanych artretyzmem.

Seler naciowy – witaminy

Seler naciowy pełen jest witamin i składników mineralnych. Nie tylko sama łodyga, którą najczęściej spożywamy zawiera cenne składniki, lecz także liście nie są pozbawione witamin. Miedzy innymi w ich skład wchodzi ważna w działaniu systemu antyoksydacyjnego naszego organizmu witamina E oraz kontrolujące procesy komórkowe witaminy z grupy B. Zielona nać kumuluje w sobie przeciwutleniacze, zwalczające wolne rodniki, które szkodliwe działają na komórki organizmu. Łodyga selera naciowego skrywa w sobie ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy A, C oraz E, a także niewielkie pokłady kwasu foliowego.

Seler naciowy – przepisy

Istnieje cała gama przepisów uwzględniających dobroczynne warzywo, jakim jest seler naciowy. Polecany jest jako przekąska, ale równie dobrze sprawdza się w zupach, sosach czy sałatkach. Więcej o sposobach spożywania selera przeczytasz w tym artykule. Zobaczmy, jakie dania możemy przygotować na bazie selera naciowego.

Przepis na zielony koktajl

Składniki:

  • parę łodyg selera naciowego
  • mały ogórek (gruntowy)
  • kiwi
  • parę plasterków świeżego ananasa
  • pół banana
  • sok z cytryny

Przepis na zielony koktajl Zielony koktajl

Przygotowanie: selera naciowego kroimy na mniejsze kawałki. Resztę składników, jeśli jest to konieczne obieramy ze skórki i również kroimy. Wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy.

rozwiń
Przepis na zupę z selerem naciowym

Składniki:

  • 500 g selera naciowego
  • marchewka
  • połowa pora
  • mała pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • zioła
  • łyżeczka masła
  • dodatek węglowodanowy wedle uznania (np. makaron)

Przepis na zupę z selerem naciowym Zupa z selerem naciowym

Przygotowanie: marchewkę i pietruszkę obieramy, a następnie kroimy na małe kawałeczki. Pora należy pokroić w plasterki. Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucamy warzywa i lekko podsmażamy. Seler naciowy oczyszczamy i kroimy w drobne kawałki. Następnie wrzucamy do garnka z gorącą wodą, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy resztę warzyw z patelni. Po ugotowaniu (gdy warzywa będą miękkie), możemy ujednolicić konsystencję zupy przy pomocy blendera. Zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami wedle uznania.

rozwiń
Przepis na sałatkę z selerem naciowym

Składniki:

  • łodyga selera naciowego
  • kilka listków sałaty lodowej
  • pomidorki koktajlowe
  • czarne oliwki
  • pierś z indyka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przepis na sałatkę z selerem naciowym Sałatka z selerem naciowym

Przygotowanie: kurczaka po doprawieniu podsmażamy na patelni. Selera naciowego po umyciu, kroimy na małe kawałki, a sałatę rwiemy na mniejsze części. Oliwki i pomidorki kroimy na pół. Warzywa wrzucamy do miseczki. Kładziemy na nich pokrojonego fileta z indyka, a całość skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą oraz pieprzem.

rozwiń

Seler naciowy to zielone warzywo pełne zdrowia. Przez długi czas niedoceniane, jednak od pewnego czasu stosowane coraz częściej nie tylko na dietach z ograniczoną podażą energii. Dzięki swym bogatym właściwościom oraz składnikom odżywczym, zyskuje na znaczeniu w polskiej kuchni.

Literatura:

  1. Rizzo V and Muratore G., Effects of packaging on shelf life of fresh celery, „Journal of Food Engineering” 2009, t. 90, zeszt. 1, s. 124-128, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0260877408002847 [dostęp 13.06.2017]
  2. Kolarovic J., Popovic M., Zlinska J., i in., Antioxidant activities of celery and parsley juices in rats treated with doxorubicin, „Molecules.” 2010, nr 3;15(9), s. 6193-204, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20877216 [dostęp 13.06.2017]
  3. Wróbel E., Seler. Zdrowie na talerzu. Bulwa, co koi nerwy, „Rolniczy Rynek” 2013, nr 11, s. 52–53.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Seler naciowy. Właściwości, witaminy i zdrowe przepisy - 3.6/5. Oddano 1145 głosy.
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
, Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.

Opinie

  • Stanisława 24.04.2016, 12:51

    Podpisuję się pod powyższym artykułem, seler naciowy stosuję 2 x dziennie – do śniadania i do kolacji – w postaci sałatki. do pokrojonego drobno selera dodaję liście z mniszka lek. tzw. mlecz, cebulkę /może być ze szczypiorkiem, i inne będące na czasie warzywa jak rzodkiewka, ogórek, sałata , itp. skrapiam octem jabłkowym i odrobiną soli , oleju lnianego /lub inny wg uznania/ podpieczony słonecznik. Na kolację taka sałatka jest daniem podstawowym gdy dodam rybę lub biały ser. Pycha!!…

    Odpowiedz
    • Bonavita.pl 25.04.2016, 9:59

      Dziękujemy za przepis na pyszną sałatkę! Dzięki niej być może więcej osób zechce spróbować selera naciowego 🙂

      Odpowiedz
  • kel 08.11.2016, 11:24

    a ja polecam sok z sokowirówki wypróbowany na sobie dający zauważalne efekty juz po tygodniu w postaci rozświetlonej twarzy bez przebarwień wygładzajacy twarz oraz działajacy przeciwzmęczeniowo
    około 1,5 kg jabłka jonagold
    1 seler naciowy we woreczku łodygi jasne
    1 szt imbir
    wychodzi około 1Litr doskonałego soku który szczególnie pijemy na czczo i w ciagu dnia wystarcza na 2 dni
    do tego płatki owsiane górskie w papierze śniadaniowe na mleku na sniadanie z bakaliami
    i w ciągu dnia po kilka pestek migdałów i kilka plastrów awokada
    i wazelina na twarz i ręce i rzęsy na noc
    nie trzeba drogich kremów cud ani kosmetyczek ani nic drogiego aby wygladac i czuc sie wspaniale i młodo i byc pełnym energii

    Odpowiedz
    • DOROTA 06.01.2019, 8:45

      Zgadzam się!!!

      Odpowiedz
  • Bronek 12.11.2016, 6:44

    A ja proponuję prostą sałatkę: drobno pokrojony seler naciowy, do tego jablko starte na wiórki, sól, cukier do smaku i oliwa z oliwek. Kilka minut pracy i mamy pyszną i zdrową sałatkę do dania obiadowego. Smacznego.

    Odpowiedz
    • Jerzy 06.12.2016, 10:17

      Ten przepis jest dobry dla mnie – prosty, tani i łatwy do zrobiennia.

      Odpowiedz
    • AniaM 10.02.2019, 6:42

      Przepis idzie do kosza ze względu na dodany cukier. Proszę nie promować!

      Odpowiedz
      • Julian 25.02.2019, 3:22

        Cukier krzepi kobieto !!!

        Odpowiedz
      • Ala 25.03.2019, 2:53

        Mozna dodać trochę ksylitolu i będzie ok.😊

        Odpowiedz
  • Antonia 20.01.2017, 11:01

    Seler naciowy jem na surowo . Łodygę kroję w słupki i maczam w keczupie . Niebo w gębie 😉
    Do kanapek , świetne jako przekąska . Polecam ..

    Odpowiedz
  • lola 04.02.2017, 9:12

    seler naciowy, kukurydza, ugotowane jajo, trochę majonezu z naturalnym jogurtem i łyżeczka musztardy. PYCHA

    Odpowiedz
    • H 12.03.2017, 10:55

      Uwielbiam salatke : seler naciowy, posiekane orzechy wloskie, rodzynki, pomarancze i jogurt naturalny. Bez soli, bez cukru.

      Odpowiedz
  • Boghi 20.03.2017, 7:58

    Łodygi i liście selera kroję b,drobno,dodaję rzodkiewkę czerwoną i białą kroję w słupki sałate zielona,parę plasterków ogórka,1pomarańcze obraną kroję na cząstki,trochę cebulki,trochę soli,skrapiam sokiem z cytryny ,troszkę oleju z oliwek—uwierzcie– — pychotka !!!👍

    Odpowiedz
  • lucyna 04.01.2018, 1:12

    seler naciowy, ananas, sok z cytryny, 1 łyżeczka miodu.
    lub seler naciowy, ananas,kukurydza, 1 łyżka majonezu można dodać też czosnek ( nie do pracy :))

    Odpowiedz
  • Grażyna 15.01.2018, 3:06

    pokrojony seler naciowy, natka pietruszki, koperek, 2 łyzeczki sproszkowanego czerwonego buraka i kefir….pyszne i zdrowe

    Odpowiedz
  • Nina 24.03.2018, 2:40

    Seler naciowy pokrojony w słupki z hummusem idealnie nadaje się na pyszne śniadanie!

    Odpowiedz
    • Myszahihi 10.08.2018, 3:54

      Ja też go tak najczęściej zajadam. No ale raczej jako przekąskę 😉

      Odpowiedz
  • Gosia 25.11.2018, 8:17

    Mi pomogl uregulowac cisnienie. Jem na surowo.

    Odpowiedz
  • Aga 25.11.2018, 10:37

    Witam . Seler naciowy jest pycha ja też robie sałatkę , przepis przywiozłam z Montenegro – pokrojony seler naciowy kilka oliwek pomarancza to wszystko wymieszać i skropić oliwą lub olejem –pycha … a do drugiego dania robię surówkę z selera korzeniowego – ścieram na tarce o drobnych oczkach do tego skrapiam cytryną i scieram jabłko dodaję troszkę cukru dla smaku , też pycha 🙂 pozdrawiam miłośników selera 🙂

    Odpowiedz
  • DOROTA 06.01.2019, 8:45

    Zgadzam się!!!

    Odpowiedz
  • Marta 25.02.2019, 8:04

    Seler, ser lazur, natka pietruszki, orzechy włoskie, kawałki gotowanego fileta z indyka, jogurt naturalny. Pyyyycha

    Odpowiedz
  • Kate 01.05.2019, 9:38

    Sok z selera + jabłko i cera jest bez skazy

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone