Skorzonera – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie
Aktualizacja: 15 maja, 2024
Roślina o dziwnej i tajemniczej nazwie “wężymord czarny korzeń” inaczej skorzonera, to jadalna roślina pochodząca z tej samej rodziny co karczoch i cykoria. Sok mleczny, który wydzielany jest przez korzeń w przeszłości stosowany był na jad żmii.
Swoją nazwę zawdzięcza właśnie dawnemu zastosowaniu. Niestety na wiele lat skorzonera zniknęła z polskich stołów. A szkoda, ponieważ zawiera wiele substancji odżywczych. W smaku przypomina popularne szparagi, ale jest znacznie ostrzejsza i bardzo sycąca. Skórka korzenia przy obieraniu może brudzić ręce na kolor czerwono-brunatny, dlatego należy uważać przy jego obróbce.
Skorzonera
Scorzonera hispanica L. inaczej zwana wężymordem, to gatunek rośliny warzywnej, która dawniej cieszyła się dużą popularnością. Pochodzi z południowej i środkowej części Europy. Skorzonera posiada spichrzowy korzeń, który dochodzi do 30 cm długości. Skórka wyróżnia się ciemnobrązową barwą, a nawet czarną. We wnętrzu korzenia znajduje się miąższ koloru białego, który wydziela jadalny sok mleczny. Korzeń pozbawiony jest również włókien, a w smaku przypomina szparagi.
Skorzonera – wartości odżywcze
Skorzonera posiada wiele składników odżywczych. W warzywie znajdujemy witaminy E, która jest ważnym elementem chroniącym organizm przed upływem czasu, witaminy z grupy B (B1 i B2) odgrywające rolę w procesach komórkowych, stanowiące koenzymy wielu reakcji, a także uczestniczące w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych oraz naczyń krwionośnych i skóry. Na uwagę zasługuje także znajdująca się w nim witamina C, która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz podnosi odporność immunologiczną oraz kwas nikotynowy (witamina PP), który uczestniczy w syntezie i rozkładzie węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów. Korzenie zawierają także potas, sód, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor i karoten. Takie bogactwo składników mineralnych powoduje, że wartość skorzonery znacznie wzrasta.
Skorzonera – właściwości
Skorzonera posiada liczne właściwości lecznicze, a to za sprawą tak bogatego składu witaminowego i mineralnego. Zawarta w korzeniach inulina, wykorzystywana jest jako naturalny słodzik polecany diabetykom. Substancje zawarte w warzywie usprawniają trawienie, regulują pracę żołądka oraz pomagają w wielu dolegliwościach i chorobach układu pokarmowego. Skorzonera wzmacnia także odporność, pomaga w leczeniu przeziębień oraz skutecznie zwalcza kaszel. Może być stosowana jako środek usuwający nadmiar wody z organizmu, zalecany przy nadciśnieniu tętniczym, nadwadze, otyłości oraz w leczeniu dny moczanowej. Ugotowane korzenie tego warzywa bardzo korzystnie wpływają na wygląd skóry, wygładzając ją i zapobiegając utarcie jędrności oraz elastyczności. Wysoka dawka witamin i minerałów skoncentrowana w skorzonerze stanowi antidotum na zmęczenie, zarówno fizyczne jak i umysłowe, a w okresach wzmożonego wysiłku doda energii. Polecana jest także w profilaktyce osteoporozy oraz przy wszelkich urazach czy złamaniach. Ta niebezpieczna choroba dotyka głównie kobiet, dowiedz się o nim więcej i zacznij mu przeciwdziałać.
Skorzonera – zastosowanie
Skorzonera dzięki ciekawemu smaku, który przypomina szparagi, może być spożywana osobno, w sałatkach lub jako dodatek do dań głównych. Poddawana duszeniu, gotowaniu czy smażeniu bardzo dobrze smakuje i zaspokaja głód. Można podawać ją podobnie jak szparagi, czyli oblaną różnorodnymi sosami. Równie świetnie smakuje podsmażona na maśle z bułką tartą. Można dodać ją do omletów czy jajecznicy, co bardzo wzbogaci potrawy nie tylko o w walory smakowe, ale i odżywcze. Idealnie nadaje się jako warzywo do zup, podkreślające ich smak. Podczas obierania skorzonera szybko ciemnieje, dlatego najlepiej jest ją skropić sokiem z cytryny.
Dawno zapomniane warzywo powoli powraca do łask, a to za sprawą swojego wyjątkowego smaku i zawartości składników odżywczych. Dawniej wykorzystywane jako środek leczniczy w ukąszeniach (jad żmii), dzisiaj znajduje wiele zastosowań i można je podawać na różne sposoby. Niestety nie jest dostępne w każdym sklepie, ale warto poszukać skorzonery w sklepach z ekologiczną żywnością, czy w dobrze zaopatrzonych sklepach warzywnych.
Dzisiaj kupiłam w Lidlu, rzeczywiście smaczna, Starłam kawałek na tarce i posypałam łazanki. Trochę zdrowia, oby można ją można kupić, ale przecież Lidl potrafi…..
od 5.03.2018 w ofercie Lidla jest polska skorzonera po 9.99zł za kg- możemy spróbować 🙂
Skorzonerę znam. Kiedyś uprawiałam w ogródku. Potem, po likwidacji działek, nie miałam z nią styczności, ale zachowałam w pamięci jej smak i kiedy w Lidlu zobaczyłam ją teraz w sprzedaży, z radością kupiłam. jest naprawdę bardzo dobra, bardziej jędrna i mięsista niż szparagi. Cieszę się, że ma tyle wartościowych składników, bo tego nie wiedziałam. Ostatnio, obraną i pokrojoną wrzuciłam do zupy zamiast ziemniaków i też była pyszna. Je się z przyjemnością, w przeciwieństwie np. do brokułów, które jem z rozsądku. Warto spróbować, polecam.
Też tam kupiłam ale to chyba było jednorazowe wydanie bo teraz nie można kupić ani w Lidlu ani w żadnym innym markecie.
Ostatnio poprosiłam Panią z zaprzyjaźnionego sklepiku jarzynowego o zakup na giełdzie- i co, sprzedawca chciał 40.-zł za kilogram!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
W lidlu jest za 10 zl skorzonera
J a też kiedyś uprwialam to warzywo-skorzonerę i dodawałam do rosołu, smak w rosole jest nie powtarzalny a rosół królewski i smak jak dawniej prawdziwie domowy.