Skorzonera – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie

Roślina o dziwnej i tajemniczej nazwie “wężymord czarny korzeń” inaczej skorzonera, to jadalna roślina pochodząca z tej samej rodziny co karczoch i cykoria. Sok mleczny, który wydzielany jest przez korzeń w przeszłości stosowany był na jad żmii.
Swoją nazwę zawdzięcza właśnie dawnemu zastosowaniu. Niestety na wiele lat skorzonera zniknęła z polskich stołów. A szkoda, ponieważ zawiera wiele substancji odżywczych. W smaku przypomina popularne szparagi, ale jest znacznie ostrzejsza i bardzo sycąca. Skórka korzenia przy obieraniu może brudzić ręce na kolor czerwono-brunatny, dlatego należy uważać przy jego obróbce.
Skorzonera
Scorzonera hispanica L. inaczej zwana wężymordem, to gatunek rośliny warzywnej, która dawniej cieszyła się dużą popularnością. Pochodzi z południowej i środkowej części Europy. Skorzonera posiada spichrzowy korzeń, który dochodzi do 30 cm długości. Skórka wyróżnia się ciemnobrązową barwą, a nawet czarną. We wnętrzu korzenia znajduje się miąższ koloru białego, który wydziela jadalny sok mleczny. Korzeń pozbawiony jest również włókien, a w smaku przypomina szparagi.
Skorzonera – wartości odżywcze
Skorzonera posiada wiele składników odżywczych. W warzywie znajdujemy witaminy E, która jest ważnym elementem chroniącym organizm przed upływem czasu, witaminy z grupy B (B1 i B2) odgrywające rolę w procesach komórkowych, stanowiące koenzymy wielu reakcji, a także uczestniczące w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych oraz naczyń krwionośnych i skóry. Na uwagę zasługuje także znajdująca się w nim witamina C, która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz podnosi odporność immunologiczną oraz kwas nikotynowy (witamina PP), który uczestniczy w syntezie i rozkładzie węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów. Korzenie zawierają także potas, sód, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor i karoten. Takie bogactwo składników mineralnych powoduje, że wartość skorzonery znacznie wzrasta.
Skorzonera – właściwości
Skorzonera posiada liczne właściwości lecznicze, a to za sprawą tak bogatego składu witaminowego i mineralnego. Zawarta w korzeniach inulina, wykorzystywana jest jako naturalny słodzik polecany diabetykom. Substancje zawarte w warzywie usprawniają trawienie, regulują pracę żołądka oraz pomagają w wielu dolegliwościach i chorobach układu pokarmowego. Skorzonera wzmacnia także odporność, pomaga w leczeniu przeziębień oraz skutecznie zwalcza kaszel. Może być stosowana jako środek usuwający nadmiar wody z organizmu, zalecany przy nadciśnieniu tętniczym, nadwadze, otyłości oraz w leczeniu dny moczanowej. Ugotowane korzenie tego warzywa bardzo korzystnie wpływają na wygląd skóry, wygładzając ją i zapobiegając utarcie jędrności oraz elastyczności. Wysoka dawka witamin i minerałów skoncentrowana w skorzonerze stanowi antidotum na zmęczenie, zarówno fizyczne jak i umysłowe, a w okresach wzmożonego wysiłku doda energii. Polecana jest także w profilaktyce osteoporozy oraz przy wszelkich urazach czy złamaniach. Ta niebezpieczna choroba dotyka głównie kobiet, dowiedz się o nim więcej i zacznij mu przeciwdziałać.
Skorzonera – zastosowanie
Skorzonera dzięki ciekawemu smaku, który przypomina szparagi, może być spożywana osobno, w sałatkach lub jako dodatek do dań głównych. Poddawana duszeniu, gotowaniu czy smażeniu bardzo dobrze smakuje i zaspokaja głód. Można podawać ją podobnie jak szparagi, czyli oblaną różnorodnymi sosami. Równie świetnie smakuje podsmażona na maśle z bułką tartą. Można dodać ją do omletów czy jajecznicy, co bardzo wzbogaci potrawy nie tylko o w walory smakowe, ale i odżywcze. Idealnie nadaje się jako warzywo do zup, podkreślające ich smak. Podczas obierania skorzonera szybko ciemnieje, dlatego najlepiej jest ją skropić sokiem z cytryny.
Dawno zapomniane warzywo powoli powraca do łask, a to za sprawą swojego wyjątkowego smaku i zawartości składników odżywczych. Dawniej wykorzystywane jako środek leczniczy w ukąszeniach (jad żmii), dzisiaj znajduje wiele zastosowań i można je podawać na różne sposoby. Niestety nie jest dostępne w każdym sklepie, ale warto poszukać skorzonery w sklepach z ekologiczną żywnością, czy w dobrze zaopatrzonych sklepach warzywnych.

Witaminy są niezbędnym składnikiem każdej diety. Warunkują bowiem prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zapotrzebowanie na różne grupy witamin zmienia się wraz z wiekiem. czytaj więcej
Buraki to bardzo powszechne warzywo w Polsce. któż choć raz nie próbował smażonych buraczków na surówkę czy czerwonego barszczu. Czas dowiedzieć się, ile dobrego wnoszą braki do naszego życia. czytaj więcej
Kobylak jest rośliną popularnie występującą na terenach nizinnych, przy zbiornikach wodnych czy na polach. Często uważany jest za chwast, podczas gdy nasze babcie wykorzystywały jego dobroczynne działanie na układ pokarmowy. czytaj więcej
Witamina A, C, K, wapń i potas, niskokaloryczny, przeciwutleniacz o właściwościach antynowotworowych – od dziś właśnie z tym powinien kojarzyć ci się jarmuż! Warto znać jego zalety i wiedzieć jak je wykorzystać na co dzień. czytaj więcej
Opinie
Napisz swoją opinię
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !
Skorzonerę znam. Kiedyś uprawiałam w ogródku. Potem, po likwidacji działek, nie miałam z nią styczności, ale zachowałam w pamięci jej smak i kiedy w Lidlu zobaczyłam ją teraz w sprzedaży, z radością kupiłam. jest naprawdę bardzo dobra, bardziej jędrna i mięsista niż szparagi. Cieszę się, że ma tyle wartościowych składników, bo tego nie wiedziałam. Ostatnio, obraną i pokrojoną wrzuciłam do zupy zamiast ziemniaków i też była pyszna. Je się z przyjemnością, w przeciwieństwie np. do brokułów, które jem z rozsądku. Warto spróbować, polecam.
Też tam kupiłam ale to chyba było jednorazowe wydanie bo teraz nie można kupić ani w Lidlu ani w żadnym innym markecie.
Ostatnio poprosiłam Panią z zaprzyjaźnionego sklepiku jarzynowego o zakup na giełdzie- i co, sprzedawca chciał 40.-zł za kilogram!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
W lidlu jest za 10 zl skorzonera
J a też kiedyś uprwialam to warzywo-skorzonerę i dodawałam do rosołu, smak w rosole jest nie powtarzalny a rosół królewski i smak jak dawniej prawdziwie domowy.
od 5.03.2018 w ofercie Lidla jest polska skorzonera po 9.99zł za kg- możemy spróbować 🙂
Dzisiaj kupiłam w Lidlu, rzeczywiście smaczna, Starłam kawałek na tarce i posypałam łazanki. Trochę zdrowia, oby można ją można kupić, ale przecież Lidl potrafi…..