Sałata lodowa. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy i przepisy
Aktualizacja: 15 maja, 2024
Jak się okazuje sałata jest dobra nie tylko dla królików. Bardzo dobrze współgra z wieloma potrawami. Niektórzy traktują ją jedynie jako ozdobę talerza, a inni upatrują w niej wiele cennych składników. I dobrze, bo sałata to nie tylko ładnie wyglądająca „zielenina”.
Sałata lodowa
Sałata lodowa to jedna z najpopularniejszych dostępnych odmian sałaty na rynku spożywczym. Pojawiała się już dawno temu, a swoje korzenie wywodzi prawdopodobnie z basenu Morza Śródziemnego. Obecnie jej uprawa powszechna jest na całym świecie. Obok sałaty masłowej o intensywnej zielonej barwie, jest najchętniej kupowanym produktem liściastym.
Sałata lodowa jest bardzo krucha i delikatna, a nazwę zawdzięcza zapewne odgłosowi jaki wydaje przy łamaniu, podobnym do kruszenia lodu. Jest bardzo smaczna, dość słodka i idealnie komponuje się z wieloma daniami, często stając się ich podstawą.
Sałata lodowa – właściwości
Przede wszystkim sałata lodowa jest ceniona za swój smak i kruchość. Jest bardzo odporna na przechowywanie i długo zachowuje swoją świeżość w lodówce, nie tracąc cennych wartości. Ponadto sałatę lodową można z powodzeniem kroić nożem i nie wymaga ona rwania jak inne rodzaje sałaty.
Dzięki zawartości składników odżywczych (choć nie w imponujących ilościach), poprawia trawienie zapobiegając zaparciom, wpływa korzystnie na serce i układ krążenia, dba o układ nerwowy, nawet lekko uspokajając, a także dostarcza niewielkich dawek podstawowych witamin.
Sałata lodowa – wartości odżywcze
Sałata lodowa jest produktem niskokalorycznym, zatem polecanym w dietach odchudzających. Wartość energetyczna 100 g produktu wynosi około 14 kcal. Posiada bardzo niewielką ilość węglowodanów i tłuszczów, a zarazem jest źródłem cennego błonnika (1,2 g/100 g produktu), który usprawnia pracę jelit i poprawia trawienie. Sałata lodowa w porównaniu z innymi rodzajami jest dość uboga w składniki odżywcze, co nie oznacza, że jest ich pozbawiona. Przy swojej niskiej wartości kalorycznej, zawiera nieco witamin i składników mineralnych, zatem warto od czasu do czasu po nią sięgnąć.
Obok podstawowych składników odżywczych w sałacie znajdziemy minerały. Potas chroni serce i zapobiega powstawaniu nadciśnienia tętniczego krwi. Sałata także posiada niewielkie ilości magnezu i żelaza, które korzystnie wpływają na funkcje organizmu.
Sałata lodowa – witaminy
Sałata lodowa w swych liściach kryje witaminy A, D, E, a także niezbędny w prawidłowym rozwoju układu nerwowego kwas foliowy. Posiada również niewielkie pokłady β-karotenu, który aktywnie uczestniczy w zapobieganiu efektów starzenia organizmu.
Sałata lodowa nie jest dobrym źródłem na uzupełnienie braków witamin, ale spożywając ją, nie pochłaniamy wielu kalorii, a jednak dostarczamy pewne składniki odżywcze. Zdrowa i dobrze zbilansowana dieta na pewno może zawierać w menu sałatę lodową.
Sałata lodowa – przepisy
- główka sałaty lodowej
- łyżeczka octu
- 4 łyżeczki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- mała cebula
- sól
- pieprz
Sałata po francusku
Sałatę pokroić i dodać przyprawy. Cebulkę pokroić bardzo drobno i dodać do sałaty. Na koniec dodać wymieszany olej z octem i cukrem. Najlepiej smakuje jako dodatek do dań głównych.
Składniki:
- pierś z kurczaka
- ulubione przyprawy
- sałata lodowa
- pomidorki koktajlowe
- papryka
- oliwki
- ser feta
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Kurczak na sałacie
Przygotowanie: kurczaka przyprawić i przygotować w folii lub też upiec bez tłuszczu. Sałatę lodową grubo pokroić i włożyć do miseczki. Pomidorki koktajlowe i oliwki przekroić na pół, paprykę pokroić i wrzucić do miseczki z sałatą. Ser pokroić w kosteczkę. Sałatę doprawić i skropić oliwą z oliwek. Dodać ser feta. Na koniec kurczaka pokroić w dość grube plastry i położyć na sałacie.
Jak się okazuje sałata lodowa to nie tylko zielony dodatek do potraw i tzw. zielenina. Pomimo, że nie zwiera sporych ilości składników odżywczych to nie jest bezwartościowa. Ponadto, jest produktem niskokalorycznym, idealnie sprawdzającym się dla osób dbających o linię. Krucha, lekko słodkawa i delikatna, komponuje się z większością posiłków.
JA MAM SWÓJ WŁASNY PRZEPIS :
Sałata .+ wiórki startej dużęj marchwi ,seler+ pokrojony w cieńkie plasterki czosnek (1-2 ząbki )+ cieńko w paseczki pokojona cebula + łyżka oleju (lniany,rzepakowy)
+przyprawy do smaku : ( :trochę różowej soli.odrobina cukru,pieprzu. imbir sproszkowany,) .(10 minut i gotowe!)
Wszystko wrzucam do miseczki ,wymieszam i zjadam jako mój pierwszy posiłek A jest tego sporo..
Po godzinie ,jako drugi posiłek to płatki owsiane zalane wrzątkiem wody a gdy napęcznieją dolewam odrobinę mleka..
Po takim posiłku czuję się wspaniale. Wagę utrzymuję w normie, a co najważniesze zapomniałam co to ból stóp , drętwienie rąk. i pomimo zaawansowanego wieku nie używam żadnych leków ,bardzo dobrze się czuję a u lekarza byłam chyba 20 lat temu. A tak naprawdę to lubię wszystkie jarzyny ,owoce. A nade wszystko uwielbiam muzykę i taniec. W tańcu zapominam ile już wiosenek mam poza sobą.
no wlasnie nie warto jej jesc
Dlaczego?
Na podstawie czego? Chyba nie tego opisu.
Dziękuję.Pomimo że za radą córki zajadam się nią,to nie wiedziałam o niej zbyt wiele.Teraz wiem,że warto ją jeść.