Ciecierzyca. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest skarbnicą wartości odżywczych

16 18 20

Wegetarianie z pewnością znają ją od dawna. Z powodzeniem zastępuje im zwierzęce źródło białka. Cieciorka zawiera jednak również inne, cenne właściwości, które z pewnością wyjdą na zdrowie nie tylko wegetarianom. Dodatkowo jest niskokaloryczna, co może zachęcić osoby odchudzające się do jej wypróbowania. Znana jest od dawna w kuchniach kultur bliskowschodnich. Czas, aby również do twoich dań wniosła nieco lekkości i bogactwa składników. Spróbuj, na pewno nie pożałujesz!  

Ciecierzyca

Należy do grupy roślin strączkowych i nazywana jest grochem włoskim, ale niech nie zmyli was nazwa. W smaku niczym go nie przypomina jest delikatna i kremowa, lekko słodkawa o orzechowym posmaku. Doskonale znana w krajach Bliskiego Wschodu, Azji, a także w krajach śródziemnomorskich. W Polsce, choć coraz częściej gości na stołach nie tylko wegan i wegetarian, to wciąż jest jeszcze mało popularna. Ciecierzyca jest smaczna, zdrowa i sycąca oraz coraz łatwiej dostępna nawet w osiedlowych sklepikach.

Ciecierzyca – wartości odżywcze

Jest doskonałym źródłem białka oraz posiada znaczne ilości wszystkich niezbędnych aminokwasów, dlatego z powodzeniem może zastępować mięso. Cieciorka jest również źródłem węglowodanów złożonych, błonnika, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera także znaczne ilości fosforu, witaminy B9, żelaza, cynku, magnezu oraz potasu. W 100 g ugotowanych ziaren zawiera zaledwie 164 kalorie i  2,6 g tłuszczu (0,27 g tłuszczy nasyconych), za to obfita jest w błonnik (7,6 gramów) oraz białko  (8,9 gramów).

Ciecierzyca – właściwości

Wysoka zawartość składników odżywczych sprawia, że jest to pokarm niezwykle cenny dla naszego organizmu. Jej regularne spożywanie może przynieść ogromne korzyści dla zdrowia bowiem:

  • zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego;
  • wspomaga leczenie cukrzycy;
  • przyspiesza trawienie oraz obniża poziom glukozy we krwi;
  • pozytywnie wpływa na płodność;
  • wspomaga funkcjonowanie śledziony, trzustki oraz żołądka;
  • poprawia stan i wygląd skóry, włosów oraz paznokci;
  • podnosi odporność organizmu;
  • pomaga obniżyć zawartość cholesterolu we krwi.

Ciecierzyca – przygotowanie

Choć na sklepowych półkach nie brakuje gotowej ciecierzycy w puszcze, to warto się pofatygować i samemu ją ugotować. Będzie nie tylko zdrowsza i smaczniejsza, ale również dużo tańsza. Suche ziarna przed gotowaniem należy zalać dużą ilością wody i odstawić na 812 godzin. Następnie cieciorkę odsączyć i gotować na małym ogniu przez 11,5 h.

Ciecierzyca – zastosowanie w kuchni

Najbardziej znanymi potrawami, których bazą jest ciecierzyca to hummus oraz falafel. Pierwsza z nich to kremowa pasta utarta z cytryną, czosnkiem, tahini oraz oliwą. Stanowi dodatek do pity lub innego pieczywa, sprawdzi się też w towarzystwie surowych warzyw takich jak papryka, marchewka czy ogórek. Falafel to tzw. wegetariański fast food, jest np. substytutem mięsa w kebabie. To namoczona i zmiksowana z przyprawami ciecierzyca, uformowana w kuleczki i usmażona na głębokim tłuszczu.

Oprócz tradycyjnych zastosowań ciecierzycy warto eksperymentować i wypróbować ziarna grochu włoskiego w swojej kuchni. Sprawdzi się znakomicie jako dodatek do sałatek, baza do wegetariańskich kotlecików, a także jako składnik niejednego zdrowego ciasta. Jej smak wspaniale komponuje się z awokado, rukolą, makaronem, cytryną, mięsami, pomidorem, kaszą, ryżami oraz wieloma warzywami. Jedynym ograniczeniem w przygotowywaniu potraw z ciecierzycą jest nasza kulinarna wyobraźnia!

Zobacz również:
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Ciecierzyca. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest skarbnicą wartości odżywczych - 3.5/5. Oddano 261 głosy.
Autor artykułu:
, Autorka bloga "Dietetyczne niebo". W żywieniu podkreśla ogromną rolę psychiki, stąd jej głównym zainteresowaniem jest Psychodietetyka.

Opinie

  • Masza 29.05.2016, 9:15

    Ale półka piszemy przez ó! A w artykule jest „pułka”!

    Odpowiedz
    • Bonavita.pl 30.05.2016, 8:40

      Przepraszamy za ten drobny błąd, już poprawione 🙂

      Odpowiedz
  • Kasia 30.05.2016, 3:11

    „W Polsce chodź coraz częściej gości na stołach nie tylko wegan i wegetarian to wciąż jest jeszcze mało popularna.”
    W tym kontekście autorowi zapewne chodziło o słowo „choć”, a nie czasownik „chodź”

    Odpowiedz
    • Bonavita.pl 03.06.2016, 1:16

      Tak oczywiście. Błąd poprawiony, dziękujemy.

      Odpowiedz
  • Antoni 10.05.2017, 9:28

    Gotuję mały słoik dżemowy cieciorki. Starcza to dla mnie na 3 do 4 dni. Przechowuję w lodówce .Dziennie rano wybieram ok. 3 łyżki stołowe i podgrzewam w mikrofali. Dodaję trochę
    zielonego szczypiorku lub 1 – 2 ząbków czosnku ( jak nie wychodzę z domu) , solę ,dodaję kurkumę z pieprzem (podobno antyrakowe), w proszku czerwoną paprykę i wlewam
    płaską jedną lub dwie łyżki oleju lnianego (może byc olej słonecznikowy lub rzepakowy) tłoczonego na zimno (cena 1 litra takiego oleju to ok. 40, 00 zł). Do tego jedna gruba kromka chleba i trochę wędliny – i śniadanie gotowe. Co drugi dzień jajko na miękko na deser. Po cieciorce gotuję fasolę, soczewicę lub soję, i tak w kółko. Codziennie jem rośliny strączkowe.
    PS. Zapomniałem dodac, że na początku jem 2 pełne łyżki stołowe płatków owsianych (z otrębami, ziarnami słonecznika, migdałów itd.) zalanych wrzącą wodą (oczywiście
    po ostygnięciu). Czuję się zdrowo, ale obawiam się, że w przypadku zachorowania nie ma już dla mnie ratunku w postaci lepszej diety.

    Odpowiedz
    • xxx 04.02.2018, 2:03

      ….zalanych wrzącą wodą (oczywiście po ostygnięciu). ???

      Za głupia jestem, żeby to pojąć.

      Odpowiedz
    • bobik 29.07.2019, 10:08

      Antku sa napewno lepsze diety. Ja tez szukam, wiem ze bez glutenu czuje sie lepiej, lepiej takze na tlustych miesach, surowych orzechach namoczonych pare godzin. Soi natomiast nie polecam, jest modyfikowana genetycznie podobnie jak pszenica. A no i oczywiscie mikrofala tez odpada.

      Odpowiedz
  • Renata 28.02.2018, 11:32

    Cieciorka jest pyszna, bardzo sycąca, bardzo dobrze smakuje w sosie masalu, polewam nim kaszę jagląną.

    Odpowiedz
  • d. 28.09.2018, 4:29

    Ciecierzyca, a tym samym mąka z ciecierzycy nie jest niskokaloryczna. 350-390kcal/100g produktu to mniej niż 100g czekolady, ale ciągle produkt wysokokaloryczny
    Mało to ma ogórek albo pomidor 🙂 i z tym nikt nie będzie dyskutował. Mąka z ciecierzycy ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, ale nie jest niskokaloryczna.

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone