Karczochy – zastosowanie i właściwości lecznicze warzywa wspomagającego wątrobę!

16 18 20

Karczochy powszechnie stosowane w kuchni, posiadają wiele składników odżywczych (cukry, białka, tłuszcze), witamin (głównie witaminę C), poza tym, cenione są ze względu na walory prozdrowotne.

Wyciąg z karczocha wykorzystywany jest w medycynie jako środek leczniczy wspomagający pracę wątroby, obniżający poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi oraz posiadający właściwości przeciwdrobnoustrojowe.

Karczochy – zastosowanie

Karczochy świetnie smakują jako przekąska lub główny składnik wielu dań. Używane są również do sporządzania sałatek, zup, sosów, ale inspiracje kulinarne to nie jedyny sposób wykorzystania tego nadzwyczajnego warzywa.

Karczochy mają coraz większe zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, jako dodatek i główny składnik wielu preparatów chroniących wątrobę, drogi żółciowe. Zawiera wiele cennych witamin (C, A, E), składników mineralnych (żelazo, wapń, fosfor, magnez). Posiada właściwości obniżające poziom cholesterolu LDL we krwi, co działa prewencyjnie w przypadku wielu chorób.

Karczochy stanowią suplementy diety o właściwościach wspomagających odchudzanie – pobudzają trawienie i lekko przeczyszczają. Usprawniając pracę jelit, karczochy oczyszczają je i likwidują wzdęcia.

W kosmetyce znajdują zastosowanie w wielu produktach do oczyszczania skóry.

Poznaj najlepsze przepisy na karczochy!

Karczochy – właściwości lecznicze

Karczoch pobudza wydzielanie żółci przez wątrobę, ułatwia jej przepływ przez drogi żółciowe i usprawnia trawienie. Oczyszcza wątrobę z toksyn, poprawia jej funkcjonowanie mając działanie hepatoprotekcyjne.

Redukuje zbyt wysoki poziom złego cholesterolu we krwi oraz trójglicerydów.

Karczochy posiadają bardzo silne właściwości przeciwutleniające, ekstrakt wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe. Przeciwutleniacze są bardzo ważne dla ludzkiego organizmu, warto wiedzieć, w jakich produktach można je znaleźć.

Dowiedz się więcej na temat właściwości leczniczych karczocha zwyczajnego!

Karczochy na wątrobę

Ekstrakt z karczocha stanowi składnik wielu preparatów leczniczych i suplementów diety wspomagających pracę wątroby. Zawartość cennego składnika – cynaryny – pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn, usuwając z wątroby produkty jej pracy. Roślina ta wzmaga wydzielanie żółci, poprawia jej przepływ przez drogi żółciowe oraz korzystnie wpływa na przemiany lipidów. Pomaga w ustabilizowaniu poziomu cholesterolu LDL we krwi.

Karczochy mają zastosowanie nie tylko w kuchni. Poza wspaniałym smakiem, posiadają wiele właściwości leczniczych. Od lat ekstrakt z karczochów wykorzystywany jest do produkcji preparatów wspomagających i chroniących wątrobę oraz drogi żółciowe. Karczochy wspaniale oddziałują na układ pokarmowy, usprawniając jego pracę.

Kup dietę online – od dietetyka
Zobacz również:
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Karczochy – zastosowanie i właściwości lecznicze warzywa wspomagającego wątrobę! - 3.5/5. Oddano 305 głosy.
Autor artykułu:
, Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.