Dereń – uprawa, właściwości, nalewka

Większa świadomość konsumentów oraz wyższy poziom wiedzy sprawia, że chętniej poszukujemy i sięgamy po produkty roślinne o prozdrowotnych właściwościach, zamiast po kolejne lekarstwa. Dereń jadalny jest nie tylko rośliną ozdobną. W medycynie ludowej wykorzystywano jego potencjał sięgając po świeże owoce oraz ich przetwory, liście lub korę rośliny niwelując m.in. stany podgorączkowe i anemię.
Dereń jadalny
Dereń jadalny to drobne, kuliste owoce o barwie od różowej, przez czerwoną nawet do czarnej, co uzależnione jest od odmiany oraz zawartości antocyjanów. Drobne owoce rosną na krzewie osiągającym wysokość ok. 9 metrów. Owoce derenia cenione są szczególnie ze względu na zawartość związków przeciwutleniających oraz działanie przeciwgorączkowe.
Dereń jadalny – uprawa
Okres II wojny światowej to w Polsce czas sadzenia krzewów dereniowych, jednak w obecnych czasach przestał być tak popularny na terenie naszego kraju. Z powodzeniem możemy szukać go na Ukrainie czy też Słowacji oraz południowej części Szwecji i w Anglii. Dereń jest odporny na niekorzystne warunki glebowe, środowiskowe oraz szkodniki. Lubi natomiast miejsca słoneczne. Jedno drzewko może okazać się niezdolne do samozapylenia, toteż jeśli zdecydujesz się zasadzić dereń w swoim ogródku lub na działce koniecznie wybierz minimum dwa.
Dereń – właściwości
Dereń jest bogatym źródłem związków fenolowych szczególnie antocyjanów posiadających właściwości przeciwnowotworowe. Antyutleniacze niszczą wolne rodniki, których nadmiar może przyczyniać się do uogólnionego zapalenia w organizmie.
Alkoholowa nalewka z owoców derenia w medycynie ludowej stosowana była na:
- stany podgorączkowe, które skutecznie niwelowała,
- anemię,
- podagrę (choroba metaboliczna, znana również pod nazwą dny moczanowej).
Kąpiel w wodzie z naparem z kory lub liści derenia przynosi ulgę stawom zajętym przez reumatyzm. Działanie zapobiegające niedokrwistości można przypisać wysokiej zawartości żelaza (ok. 1,6–2 mg na 100 g owoców) oraz zawartości witaminy C (ok. 34–55 mg na 100 g), która ułatwia jego wchłanianie przez organizm.
Owoce derenia dostarczają ponadto składników mineralnych takich jak:
- potas wpływający na prawidłową pracę serca, mięśni oraz gospodarkę wodno-elektrolitową,
- wapń (100 g owoców pokrywa ok. 10% zapotrzebowania), który wzmacnia kości oraz miedzi,
- manganu,
- magnezu.
Napar z kory lub liści derenia polecany był dawniej osobom z problemami trawiennymi i niestrawnością, jednak nie należy ich stosować, jeśli masz problem z nadżerkowym zapaleniem czy też wrzodami żołądka lub dwunastnicy.
Dereń – nalewka
Dereniówka to wyjątkowa nalewka z owoców derenia, która im dłużej leżakuje tym bardziej smaczna i wartościowa się staje. Do jej przygotowania należy wybrać najbardziej dojrzałe owoce, najlepiej takie, które same spadły z krzaka.
Składniki na nalewkę:
- 1 kg dojrzałych owoców derenia,
- 1 kg drobnego cukru,
- ½ l czystego spirytusu,
- ½ l czystej wódki.
Sposób przygotowania:
- Owoce lekko miażdżymy, przekładamy do dużego słoja, po czym zalewamy wódką, a następnie spirytusem. Odstawiamy w ciemne miejsce na około miesiąc czasu.
- Po około miesiącu zlewamy znad owoców powstały płyn do drugiego słoja i odstawiamy z powrotem w chłodne i ciemne miejsce.
- Pozostałe w pierwotnym słoju owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy w te same miejsce co słój z płynem, na kilka, kilkanaście dni i co drugi dzień potrząsamy naczyniem z owocami. Następnie zlewamy powstały syrop i łączymy go z wcześniej otrzymanym alkoholowym płynem.
- Teraz należy przefiltrować nalewkę, przelać do mniejszych butelek, a następnie umieścić w ciemnym i chłodnym miejscu, na okres minimum 6 m-cy, a najlepiej na kilka lat.
Owoce derenia rosnące na krzaku są kwaśne, jednak gdy dojrzeją stają się słodkie i takie opadają na ziemię. Możesz z powodzeniem spożywać je na surowo, jako dodatek do musli, owocowych deserów, koktajli czy też ciast. Śmiało wykorzystaj je również do przygotowania dżemu lub marmolady do domowych naleśników lub kanapek z twarogiem.
Literatura:
„Dereń jadalny” Joanna Radziewicz; http://rme.cbr.net.pl/index.php/archiwum-rme/429-listopad-grudzie-nr-58/zioowy-zaktek-16369/463-dere-jadalny
Kucharska A.: Związki aktywne owoców derenia (Cornus mas L.). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012.
https://twojenalewki.blogspot.com/2014/04/nalewka-z-derenia-jadalnego.html

Wśród domowych przetworów warto zwrócić uwagę również na domowe alkohole. Nie tylko dobrze smakują i rozgrzewają, ale również posiadają wiele cennych właściwości leczniczych. czytaj więcej
Cieszmy się smakiem ulubionych owoców i warzyw przez cały rok! Przedstawiamy 6 najlepszych sposobów na ich obróbkę, które zachowują ich bogactwo witamin na dłużej. czytaj więcej
Borówki, poziomki, jagody, jeżyny czy maliny – któż z nas ich nie lubi? Owoce jagodowe są smaczne, małokaloryczne a barwik odpowiedzialny za ich żywy kolor jest źródłem korzystnych dla zdrowia składników. czytaj więcej
Pomarańcze, cytryny, grejpfruty, owoce cytrusowe warto jeść nie tylko zimą. Wzmacniają nie tylko odporność, ale także wpływają na kondycję całego organizmu! czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !