bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Dereń – uprawa, właściwości, nalewka

Dereń – uprawa, właściwości, nalewka

Dereń właściwości zastosowanie, uprawa, nalewka
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 24 stycznia, 2025

Większa świadomość konsumentów oraz wyższy poziom wiedzy sprawia, że chętniej poszukujemy i sięgamy po produkty roślinne o prozdrowotnych właściwościach, zamiast po kolejne lekarstwa. Dereń jadalny jest nie tylko rośliną ozdobną. W medycynie ludowej wykorzystywano jego potencjał sięgając po świeże owoce oraz ich przetwory, liście lub korę rośliny niwelując m.in. stany podgorączkowe i anemię.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Dereń jadalny
  • Dereń jadalny – uprawa
  • Dereń – właściwości
  • Dereń – nalewka  

Dereń jadalny

Dereń jadalny to drobne, kuliste owoce o barwie od różowej, przez czerwoną nawet do czarnej, co uzależnione jest od odmiany oraz zawartości antocyjanów. Drobne owoce rosną na krzewie osiągającym wysokość ok. 9 metrów. Owoce derenia cenione są szczególnie ze względu na zawartość związków przeciwutleniających oraz działanie przeciwgorączkowe.

Dereń jadalny – uprawa

Okres II wojny światowej to w Polsce czas sadzenia krzewów dereniowych, jednak w obecnych czasach przestał być tak popularny na terenie naszego kraju. Z powodzeniem możemy szukać go na Ukrainie czy też Słowacji oraz południowej części Szwecji i w Anglii. Dereń jest odporny na niekorzystne warunki glebowe, środowiskowe oraz szkodniki. Lubi natomiast miejsca słoneczne. Jedno drzewko może okazać się niezdolne do samozapylenia, toteż jeśli zdecydujesz się zasadzić dereń w swoim ogródku lub na działce koniecznie wybierz minimum dwa.

Dereń – właściwości

Dereń jest bogatym źródłem związków fenolowych szczególnie antocyjanów posiadających właściwości przeciwnowotworowe. Antyutleniacze niszczą wolne rodniki, których nadmiar może przyczyniać się do uogólnionego zapalenia w organizmie.

Alkoholowa nalewka z owoców derenia w medycynie ludowej stosowana była na:

  • stany podgorączkowe, które skutecznie niwelowała,
  • anemię,
  • podagrę (choroba metaboliczna, znana również pod nazwą dny moczanowej).

Kąpiel w wodzie z naparem z kory lub liści derenia przynosi ulgę stawom zajętym przez reumatyzm. Działanie zapobiegające niedokrwistości można przypisać wysokiej zawartości żelaza (ok. 1,6–2 mg na 100 g owoców) oraz zawartości witaminy C (ok. 34–55 mg na 100 g), która ułatwia jego wchłanianie przez organizm.

Owoce derenia dostarczają ponadto składników mineralnych takich jak:

  • potas wpływający na prawidłową pracę serca, mięśni oraz gospodarkę wodno-elektrolitową,
  • wapń (100 g owoców pokrywa ok. 10% zapotrzebowania), który wzmacnia kości oraz miedzi,
  • manganu,
  • magnezu.

Napar z kory lub liści derenia polecany był dawniej osobom z problemami trawiennymi i niestrawnością, jednak nie należy ich stosować, jeśli masz problem z nadżerkowym zapaleniem czy też wrzodami żołądka lub dwunastnicy.

Dereń – nalewka  

Dereniówka to wyjątkowa nalewka z owoców derenia, która im dłużej leżakuje tym bardziej smaczna i wartościowa się staje. Do jej przygotowania należy wybrać najbardziej dojrzałe owoce, najlepiej takie, które same spadły z krzaka.

Składniki na nalewkę:

  • 1 kg dojrzałych owoców derenia,
  • 1 kg drobnego cukru,
  • ½ l czystego spirytusu,
  • ½ l czystej wódki.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce lekko miażdżymy, przekładamy do dużego słoja, po czym zalewamy wódką, a następnie spirytusem. Odstawiamy w ciemne miejsce na około miesiąc czasu.
  2. Po około miesiącu zlewamy znad owoców powstały płyn do drugiego słoja i odstawiamy z powrotem w chłodne i ciemne miejsce.
  3. Pozostałe w pierwotnym słoju owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy w te same miejsce co słój z płynem, na kilka, kilkanaście dni i co drugi dzień potrząsamy naczyniem z owocami. Następnie zlewamy powstały syrop i łączymy go z wcześniej otrzymanym alkoholowym płynem.
  4. Teraz należy przefiltrować nalewkę, przelać do mniejszych butelek, a następnie umieścić w ciemnym i chłodnym miejscu, na okres minimum 6 m-cy, a najlepiej na kilka lat.

Owoce derenia rosnące na krzaku są kwaśne, jednak gdy dojrzeją stają się słodkie i takie opadają na ziemię. Możesz z powodzeniem spożywać je na surowo, jako dodatek do musli, owocowych deserów, koktajli czy też ciast. Śmiało wykorzystaj je również do przygotowania dżemu lub marmolady do domowych naleśników lub kanapek z twarogiem. 

Literatura:

„Dereń jadalny” Joanna Radziewicz; http://rme.cbr.net.pl/index.php/archiwum-rme/429-listopad-grudzie-nr-58/zioowy-zaktek-16369/463-dere-jadalny

Kucharska A.: Związki aktywne owoców derenia (Cornus mas L.). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012.

https://twojenalewki.blogspot.com/2014/04/nalewka-z-derenia-jadalnego.html

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Domowe alkohole – rozgrzewają i…

Wśród domowych przetworów warto zwrócić uwagę również na domowe alkohole. Nie tylko dobrze smakują i rozgrzewają, ale również posiadają wiele cennych właściwości leczniczych. Czytaj dalej...

6 najlepszych sposobów na zdrowe…

Cieszmy się smakiem ulubionych owoców i warzyw przez cały rok! Przedstawiamy 6 najlepszych sposobów na ich obróbkę, które zachowują ich bogactwo witamin na dłużej. Czytaj dalej...

Owoce jagodowe – właściwości i…

Borówki, poziomki, jagody, jeżyny czy maliny – któż z nas ich nie lubi? Owoce jagodowe są smaczne, małokaloryczne a barwik odpowiedzialny za ich żywy kolor jest źródłem korzystnych dla zdrowia… Czytaj dalej...

Owoce cytrusowe – bogactwo witamin

Pomarańcze, cytryny, grejpfruty, owoce cytrusowe warto jeść nie tylko zimą. Wzmacniają nie tylko odporność, ale także wpływają na kondycję całego organizmu! Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce

    owoce

    Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!

    owoce

    Pigwa. Top 10 korzyści zdrowotnych

    owoce

    Co daje nam jedzenie bananów? Banany a odchudzanie

    owoce

    Garcinia cambogia. Co to jest?

    owoce

    Najbardziej kaloryczne owoce

    owoce

    Co to jest pandan? Gdzie kupić pandan i za ile?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.