bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Tamarillo – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie pomidora drzewiastego

Tamarillo – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie pomidora drzewiastego

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 29 kwietnia, 2024

W sklepach warzywno-owocowych możemy dostać coraz więcej egzotycznych produktów, sprowadzanych z najodleglejszych miejsc świata. Ciekawość podpowiada, aby kupić i wypróbować nietypowy surowiec w swojej kuchni, poznać jego smak, zapach, strukturę i konsystencję. Co powiecie na tamarillo, owoc o nietypowym wytrawnym smaku?

Tamarillo to egzotyczny owoc pochodzący z Australii i Nowej Zelandii. Jego polska nazwa brzmi pomidor drzewiasty, gdyż w naturalnych warunkach rośnie na drzewie. Owoc kształtem oraz wielkością przypomina kurze jajo, natomiast barwą i wyglądem po przekrojeniu w poprzek, znanego każdemu podłużnego pomidora śliwkowego. Wewnątrz miąższu dostrzeżemy pestki o ciemnym, czarnym zabarwieniu podobne, ale mniejsze od tych obecnych w arbuzie, rozmieszczone tak jak w pomidorze. A jakie właściwości niesie za sobą spożywanie tego owocu?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Właściwości Tamarillo
  • Wartości odżywcze Tamarillo
  • Jak smakuje Tamarillo?
  •  Zastosowanie Tamarillo
  • Gdzie kupić Tamarillo?

Właściwości Tamarillo

Tamarillo ma wiele prozdrowotnych właściwości. Ciepło-czerwone zabarwienie skórki oraz miąższu sygnalizuje o obecności barwnika beta-karotenu, który uznawany jest za przeciwutleniacz. Wraz ze znajdującą się w tamarillo witaminą A, chroni naszą skórę przed atakiem wolnych rodników oraz wpływa na poprawę jakości wzroku. Czerwony owoc jest również źródłem witaminy C wspomagającej tworzenie kolagenu napinającej skórę, wzmacniającej strukturę naczyń krwionośnych oraz wspierającej nasz układ odpornościowy w walce z patogenami. Zawiera również witaminę E znaną jako witamina młodości i silny przeciwutleniacz. Ze składników mineralnych, warto zwrócić uwagę na znaczną zawartość cennego potasu, który poprawia pracę serca oraz układu krwionośnego, gdyż obniża ciśnienie krwi oraz wpływa na poprawne przekazywanie impulsów nerwowych. Potas jest również jednym z elektrolitów osocza krwi, których niedobór zaburza gospodarkę wodno-elektrolitową oraz jednocześnie pierwiastkiem o zasadowym potencjale, regulującym pH krwi w kierunku mniej kwaśnym. Cennym składnikiem zawartym w tamarillo jest również błonnik pokarmowy, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, a w szczególności korzystnie oddziałuje na pracę jelita cienkiego oraz grubego.

Wartości odżywcze Tamarillo

Pomidor drzewiasty dostarcza w 100 g ok. 35 kcal, zatem dwukrotnie więcej niż zwykły pomidor. Rozkład makroskładników przedstawia się następująco: 2 g białka roślinnego, 7 g węglowodanów oraz znikome ilości tłuszczu, zatem podobnie jak w większości warzyw niskoskrobiowych. Warto zwrócić uwagę na zawartość błonnika pokarmowego, który obecny jest w owocu w ilości ok. 2,5 g oraz potasu w ilości ok. 270 mg.

Jak smakuje Tamarillo?

Tamarillo jest owocem, co może sugerować słodki smak. Nic bardziej mylnego! Owoc, który z wyglądu przypomina pomidora śliwkowego, smakiem lekko od niego odbiega. Pomidor drzewiasty jest lekko gorzkawy i raczej wytrawny, przypomina pomidora z pieprzem. Zdecydowanie jego smak nie jest podobny do żadnego popularnego owocu.

 Zastosowanie Tamarillo

Tamarillo to owoc, z którym najkorzystniej postępować tak, jak ze zwykłym pomidorem. Ważne jest, aby przed spożyciem obrać go ze skórki, która w smaku jest cierpka i niesmaczna. Zatem skórkę należy delikatnie naciąć i sparzyć wrzątkiem, po czym szybko umieścić pod zimną wodą. Cienka skórka w bardzo łatwy sposób zejdzie podważona nożykiem, bez marnowania nadmiaru cennego miąższu owocowego.

Tamarillo jest owocem o nietypowym, wytrawnym smaku. Nadaje się świetnie do sałatek warzywnych, jak i przetworów domowych np. dżemu z zielonych pomidorów. W internecie można znaleźć wiele propozycji podania, m.in. aby posypać owoc niewielką ilością cukru lub polać miodem, aby przełamać goryczkowaty posmak. Pomidora drzewiastego możemy również położyć na kanapce lub zastąpić nim pomidora w sałatce Caprese.

Gdzie kupić Tamarillo?

Owoc możemy nabyć w sklepach warzywno-owocowych w okresie wiosenno-letnim w cenie ok. 6–7 zł za sztukę.

Goniąc za egzotycznymi nowościami, warto zwrócić uwagę na tamarillo, owoc w kształcie dużej śliwki o wyjątkowo charakterystycznym, gorzkawym smaku. Dla miłośników kuchennych eksperymentów, będzie z pewnością ciekawym doświadczeniem!

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Opuncja figowa – egzotyczny owoc…

Wakacyjne wyjazdy mogą zaprowadzić nas w nawet najbardziej oddalone rejony świata. Nie bójcie się próbować lokalnych dań i owoców. A jeśli na swojej drodze spotkacie opuncję figową wypróbujcie jej cudowny… Czytaj dalej...

Cytron – egzotyczny owoc zwany…

Ręka Buddy to egzotyczne owoce, które zadziwią Was swoim wyglądem i smakiem! Czytaj dalej...

Durian. Właściwości, wartości odżywcze i…

To co zdrowe nie zawsze jest smaczne i pachnące. Tak właśnie jest w przypadku owocu duriana, gdzie zapach nie idzie w parze z walorami zdrowotnymi. Warto jednak spróbować, a może… Czytaj dalej...
owoce

Jabłko budyniowe – najsmaczniejszy, egzotyczny…

Wiele smaków innych owoców w jednym. Czerymoja to egzotyczny owoc, który zaspokoi nawet najbardziej wymagających łasuchów. Czytaj dalej...

Nasiona pigwy cenniejsze niż cały…

Pigwa jest owocem zawierającym bogactwo cennych wartości odżywczych. W wielu przypadkach lepiej jednak sięgnąć po nasiona pigwy niż słodko-kwaśny owoc. Dowiedz się, na co wpływają nasiona pigwy! Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce

    owoce

    Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!

    owoce

    Pigwa. Top 10 korzyści zdrowotnych

    owoce

    Co daje nam jedzenie bananów? Banany a odchudzanie

    owoce

    Garcinia cambogia. Co to jest?

    owoce

    Najbardziej kaloryczne owoce

    owoce

    Co to jest pandan? Gdzie kupić pandan i za ile?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.