Salak – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie wężowego owocu
Aktualizacja: 6 maja, 2024
Niewielki owoc, którego miąższ pokryty jest twardą skórką wyglądającą jak skóra węża. Kształtem podobny jest do główki czosnku, choć nieco mniejszy. Popularny jest w Azji Południowej, ale największe hodowle tego owocu można znaleźć w Indonezji, na wyspie Jawie oraz Sumatrze. Przyjrzyjmy się bliżej nietypowemu owocu w brązowej skórce z włoskami!
Właściwości salaku
Mieszkańcy Indonezji uważają salaka za wyjątkowy owoc głównie z powodu jego właściwości. Zbity miąższ zawiera wiele cennych składników odżywczych w imponujących ilościach. Salak jest bogatym źródłem witaminy C chroniącej organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników i jednocześnie wzmacniającej odporność organizmu. Kolejną obecną w owocu witaminą jest retinol (witamina A). Powszechnie wiadomo, że wpływa ona na poprawę jakości wzroku oraz działa korzystnie na cerę. Nie należy zapomnieć o cennych dla zdrowia składnikach mineralnych. Spożywając salaka dostarczymy organizmowi wapnia niezbędnego do budowy twardych kości i prawidłowego funkcjonowania mięśni, a także mniej korzystnego dla zdrowia fosforu (w diecie dostarczamy nadmiar tego składnika) oraz roślinnego pochodzenia żelaza, ważnego pierwiastka niezbędnego w procesie tworzenia elementów morfotycznych krwi – erytrocytów.
Podczas podróży do krajów Południowej Azji, gdzie salak natywnie porasta palmy rosnące na tamtejszych terenach, warto włączyć go do diety, gdyż stymuluje on prawidłową pracę i wspiera pasaż jelitowy. Zawarty w nim błonnik pokarmowy, zapobiegając zaparciom oraz zwiększając objętość mas kałowych, chroni przed zaleganiem w jelitach niestrawionej treści pokarmowej, której obecność powoduje wzdęcia oraz uczucie ciężkości, bólu w nadbrzuszu.
Snake fruit dostarcza sporej ilości węglowodanów, w ilości podobnej do banana. Jeden lub dwa owoce zjedzone po wysiłku fizycznym, dadzą zmęczonemu organizmowi szybki zastrzyk cennej energii i przyspieszy odbudowywanie zużytych zapasów glikogenu mięśniowego oraz wątrobowego. Nie należy jednak przesadzać z wężowym owocem, gdyż jeśli zjemy go zbyt dużo możemy mieć problem z biegunką.
Wartości odżywcze salaku
Salaka możemy zakwalifikować do kalorycznych owoców. W 100 g dostarcza ok. 82 kcal praktycznie w całości z węglowodanów – 21 g. Snake fruit nie zawiera imponujących ilości protein czy tłuszczu, gdyż ilość wymienionych nie jest większa niż 1 g na 100 g owocu. Zwrócę uwagę natomiast na włókno pokarmowe. Wyżej wymieniona gramatura dostarcza ok. 3 g cennego błonnika, czyli ok. 13% dziennego zapotrzebowania, zgodnie z aktualnymi normami IŻŻ.
Jak smakuje salak?
Salak to owoc tropikalny, który po obraniu z wężowej, lekko twardej, brązowej skórki ma barwę kremową. Wewnątrz kryje się niejadalna, mała i czarna pestka. Zapach, który ulatnia się z oczyszczonego miąższu przypomina lekko przejrzałego ananasa. Smakiem salak przypomina winne jabłka, gruszki bądź bardzo dojrzałego, lekko sfermentowanego ananasa.
Zastosowanie salaku
Salaka najczęściej spożywa się w formie surowej, jako składnik owocowej sałatki lub osobno jako przekąska. Możemy go wykorzystać do przygotowania deserów czy też ciast. Sprawdzi się ponadto w przetworach domowych, np. jako dodatek do gruszek w occie.
Gdzie kupić salak?
W Polsce niestety trudno będzie dostać nam salaka. Warto poszukać go w specjalistycznych sklepach z egzotycznymi owocami i warzywami, co niekiedy może zakończyć się sukcesem.
Owoce tropikalne najlepiej próbować w rodzimych krajach, w których rosną. Będą się wówczas charakteryzowały największą wartością smakową oraz odżywczą.