Salak – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie wężowego owocu

16 18 20

Niewielki owoc, którego miąższ pokryty jest twardą skórką wyglądającą jak skóra węża. Kształtem podobny jest do główki czosnku, choć nieco mniejszy. Popularny jest w Azji Południowej, ale największe hodowle tego owocu można znaleźć w Indonezji, na wyspie Jawie oraz Sumatrze. Przyjrzyjmy się bliżej nietypowemu owocu w brązowej skórce z włoskami!

Właściwości salaku

Mieszkańcy Indonezji uważają salaka za wyjątkowy owoc głównie z powodu jego właściwości. Zbity miąższ zawiera wiele cennych składników odżywczych w imponujących ilościach. Salak jest bogatym źródłem witaminy C chroniącej organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników i jednocześnie wzmacniającej odporność organizmu. Kolejną obecną w owocu witaminą jest retinol (witamina A). Powszechnie wiadomo, że wpływa ona na poprawę jakości wzroku oraz działa korzystnie na cerę. Nie należy zapomnieć o cennych dla zdrowia składnikach mineralnych. Spożywając salaka dostarczymy organizmowi wapnia niezbędnego do budowy twardych  kości i prawidłowego funkcjonowania mięśni, a także mniej korzystnego dla zdrowia fosforu (w diecie dostarczamy nadmiar tego składnika) oraz roślinnego pochodzenia żelaza, ważnego pierwiastka niezbędnego w procesie tworzenia elementów morfotycznych krwi erytrocytów.

Podczas podróży do krajów Południowej Azji, gdzie salak natywnie porasta palmy rosnące na tamtejszych terenach, warto włączyć go do diety, gdyż stymuluje on prawidłową pracę i wspiera pasaż jelitowy. Zawarty w nim błonnik pokarmowy, zapobiegając zaparciom oraz zwiększając objętość mas kałowych, chroni przed zaleganiem w jelitach niestrawionej treści pokarmowej, której obecność powoduje wzdęcia oraz uczucie ciężkości, bólu w nadbrzuszu.

Snake fruit dostarcza sporej ilości węglowodanów, w ilości podobnej do banana. Jeden lub dwa owoce zjedzone po wysiłku fizycznym, dadzą zmęczonemu organizmowi szybki zastrzyk cennej energii i przyspieszy odbudowywanie zużytych zapasów glikogenu mięśniowego oraz wątrobowego. Nie należy jednak przesadzać z wężowym owocem, gdyż jeśli zjemy go zbyt dużo możemy mieć problem z biegunką.

Wartości odżywcze salaku

Salaka możemy zakwalifikować do kalorycznych owoców. W 100 g dostarcza ok. 82 kcal praktycznie w całości z węglowodanów – 21 g. Snake fruit nie zawiera imponujących ilości protein czy tłuszczu, gdyż ilość wymienionych nie jest większa niż 1 g na 100 g owocu. Zwrócę uwagę natomiast na włókno pokarmowe. Wyżej wymieniona gramatura dostarcza ok. 3 g cennego błonnika, czyli ok. 13% dziennego zapotrzebowania, zgodnie z aktualnymi normami IŻŻ.

Jak smakuje salak?

Salak to owoc tropikalny, który po obraniu z wężowej, lekko twardej, brązowej skórki ma barwę kremową. Wewnątrz kryje się niejadalna, mała i czarna pestka. Zapach, który ulatnia się z oczyszczonego miąższu przypomina lekko przejrzałego ananasa. Smakiem salak przypomina winne jabłka, gruszki bądź bardzo dojrzałego, lekko sfermentowanego ananasa.

Zastosowanie salaku

Salaka najczęściej spożywa się w formie surowej, jako składnik owocowej sałatki lub osobno jako przekąska. Możemy go wykorzystać do przygotowania deserów czy też ciast. Sprawdzi się ponadto w przetworach domowych, np. jako dodatek do gruszek w occie.

Gdzie kupić salak?

W Polsce niestety trudno będzie dostać nam salaka. Warto poszukać go w specjalistycznych sklepach z egzotycznymi owocami i warzywami, co niekiedy może zakończyć się sukcesem.

Owoce tropikalne najlepiej próbować w rodzimych krajach, w których rosną. Będą się wówczas charakteryzowały największą wartością smakową oraz odżywczą.

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Salak – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie wężowego owocu - 3.8/5. Oddano 36 głosy.
Autor artykułu:
, Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.