bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Salak – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie wężowego owocu

Salak – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie wężowego owocu

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 6 maja, 2024

Niewielki owoc, którego miąższ pokryty jest twardą skórką wyglądającą jak skóra węża. Kształtem podobny jest do główki czosnku, choć nieco mniejszy. Popularny jest w Azji Południowej, ale największe hodowle tego owocu można znaleźć w Indonezji, na wyspie Jawie oraz Sumatrze. Przyjrzyjmy się bliżej nietypowemu owocu w brązowej skórce z włoskami!

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Właściwości salaku
  • Wartości odżywcze salaku
  • Jak smakuje salak?
  • Zastosowanie salaku
  • Gdzie kupić salak?

Właściwości salaku

Mieszkańcy Indonezji uważają salaka za wyjątkowy owoc głównie z powodu jego właściwości. Zbity miąższ zawiera wiele cennych składników odżywczych w imponujących ilościach. Salak jest bogatym źródłem witaminy C chroniącej organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników i jednocześnie wzmacniającej odporność organizmu. Kolejną obecną w owocu witaminą jest retinol (witamina A). Powszechnie wiadomo, że wpływa ona na poprawę jakości wzroku oraz działa korzystnie na cerę. Nie należy zapomnieć o cennych dla zdrowia składnikach mineralnych. Spożywając salaka dostarczymy organizmowi wapnia niezbędnego do budowy twardych  kości i prawidłowego funkcjonowania mięśni, a także mniej korzystnego dla zdrowia fosforu (w diecie dostarczamy nadmiar tego składnika) oraz roślinnego pochodzenia żelaza, ważnego pierwiastka niezbędnego w procesie tworzenia elementów morfotycznych krwi – erytrocytów.

Podczas podróży do krajów Południowej Azji, gdzie salak natywnie porasta palmy rosnące na tamtejszych terenach, warto włączyć go do diety, gdyż stymuluje on prawidłową pracę i wspiera pasaż jelitowy. Zawarty w nim błonnik pokarmowy, zapobiegając zaparciom oraz zwiększając objętość mas kałowych, chroni przed zaleganiem w jelitach niestrawionej treści pokarmowej, której obecność powoduje wzdęcia oraz uczucie ciężkości, bólu w nadbrzuszu.

Snake fruit dostarcza sporej ilości węglowodanów, w ilości podobnej do banana. Jeden lub dwa owoce zjedzone po wysiłku fizycznym, dadzą zmęczonemu organizmowi szybki zastrzyk cennej energii i przyspieszy odbudowywanie zużytych zapasów glikogenu mięśniowego oraz wątrobowego. Nie należy jednak przesadzać z wężowym owocem, gdyż jeśli zjemy go zbyt dużo możemy mieć problem z biegunką.

Wartości odżywcze salaku

Salaka możemy zakwalifikować do kalorycznych owoców. W 100 g dostarcza ok. 82 kcal praktycznie w całości z węglowodanów – 21 g. Snake fruit nie zawiera imponujących ilości protein czy tłuszczu, gdyż ilość wymienionych nie jest większa niż 1 g na 100 g owocu. Zwrócę uwagę natomiast na włókno pokarmowe. Wyżej wymieniona gramatura dostarcza ok. 3 g cennego błonnika, czyli ok. 13% dziennego zapotrzebowania, zgodnie z aktualnymi normami IŻŻ.

Jak smakuje salak?

Salak to owoc tropikalny, który po obraniu z wężowej, lekko twardej, brązowej skórki ma barwę kremową. Wewnątrz kryje się niejadalna, mała i czarna pestka. Zapach, który ulatnia się z oczyszczonego miąższu przypomina lekko przejrzałego ananasa. Smakiem salak przypomina winne jabłka, gruszki bądź bardzo dojrzałego, lekko sfermentowanego ananasa.

Zastosowanie salaku

Salaka najczęściej spożywa się w formie surowej, jako składnik owocowej sałatki lub osobno jako przekąska. Możemy go wykorzystać do przygotowania deserów czy też ciast. Sprawdzi się ponadto w przetworach domowych, np. jako dodatek do gruszek w occie.

Gdzie kupić salak?

W Polsce niestety trudno będzie dostać nam salaka. Warto poszukać go w specjalistycznych sklepach z egzotycznymi owocami i warzywami, co niekiedy może zakończyć się sukcesem.

Owoce tropikalne najlepiej próbować w rodzimych krajach, w których rosną. Będą się wówczas charakteryzowały największą wartością smakową oraz odżywczą.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
5/5 - (1 głosów)
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
owoce

Jabłko budyniowe – najsmaczniejszy, egzotyczny…

Wiele smaków innych owoców w jednym. Czerymoja to egzotyczny owoc, który zaspokoi nawet najbardziej wymagających łasuchów. Czytaj dalej...

Grejpfrut – owoc wspomagający odchudzanie

Zgodnie ze starym powiedzeniem „gorzki lek najlepiej leczy”, warto dowiedzieć się, dlaczego sprawdza się ono również w stosunku do egzotycznego, cytrusowego owocu. Czytaj dalej...

Warzywa i owoce suszone –…

Jedną z metod utrwalenia jarzyn i słodkich plonów jest suszenie. Jak ta metoda wpływa na wartość odżywczą produktu oraz jakie zmiany możemy zaobserwować w ich strukturze oraz jakości? Czy warto… Czytaj dalej...
owoce

Arbuz – idealny owoc na…

Latem pamiętaj o piciu wody, która ochroni Cię przed odwodnieniem. Możesz także sięgnąć po arbuza, który dodatkowo zapobiegnie niedoborom składników mineralnych i witamin. Czytaj dalej...

Znaczenie kolorów warzyw i owoców…

Aktualizacja: 6 maja, 2024Owoce i warzywa to niezbędny składnik codziennej... Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce

    owoce

    Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!

    owoce

    Pigwa. Top 10 korzyści zdrowotnych

    owoce

    Co daje nam jedzenie bananów? Banany a odchudzanie

    owoce

    Garcinia cambogia. Co to jest?

    owoce

    Najbardziej kaloryczne owoce

    owoce

    Co to jest pandan? Gdzie kupić pandan i za ile?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.