bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Acerola – skład, właściwości i zastosowanie

Acerola – skład, właściwości i zastosowanie

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 4 kwietnia, 2024

Acerola to niewielki okrągły owoc wywodzący się z Wysp Karaibskich. Cechuje się unikatowym składem, dzięki czemu idealnie mógłby wkomponować się w dietę Europejczyków.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Acerola – skład
  • Acerola – zastosowanie

Acerola – skład

Acerola jest bogata w witaminę C. W 100 gramach owocu znajduje się 1677.6 mg kwasu askorbinowego. Biorąc pod uwagę, że średnie dobowe zapotrzebowanie dla dorosłego człowieka wynosi 85 mg, już około 3 sztuki owocu są w stanie dostarczyć dzienną dawkę tej witaminy. Acerola może być zatem świetnym źródłem kwasu askorbinowego, stąd możliwość jej zastosowania jako naturalnego suplementu w stanach niedoborowych lub zwiększających zapotrzebowanie na tę witaminę. Warto włączyć ją do diety w okresie wykonywania wzmożonej aktywności fizycznej, po przebytej chorobie, której towarzyszyły wymioty, u osób starszych, cierpiących na cukrzycę czy nadciśnienie tętnicze.

Wiśnia z Barbados zawiera około 17 związków karotenoidowych, w tym głównie beta-karoten. Karotenoidy to związki nadające roślinom barwę, występują w towarzystwie innego barwnika – chlorofilu. W przypadku aceroli chlorofil ulega degradacji po około 26 dniach od kwitnienia, w związku z czym uwalniane są spore ilości karotenoidów zmieniające zabarwienie na czerwone. Karotenoidy to związki o działaniu antyoksydacyjnym, czyli zmniejszającym aktywność wolnych rodników tlenowych. Ponadto beta-karoten posiada aktywność prowitaminy A, co oznacza, że  może się w nią przekształcać. Szacowana zawartość karotenoidów w 100 g owoców to 371–1881 mg.

Acerola w zależności od miejsca uprawy zawiera rożne antocyjany. Antocyjany to barwniki naturalnie występujące w żywności. Ludzki organizm przyswaja je w niewielkiej ilości, jednak ich działanie nie pozostaje obojętne. Oddziałują pozytywnie, spożywane w dużych ilościach mają działanie ochronne w stosunku do naczyń krwionośnych, korzystnie wpływają na profil lipidowy, stymulują produkcję rodopsyny – substancji niezbędnej w procesie widzenia.

Acerola – zastosowanie

Acerola to niewielki owoc o dużym potencjale prozdrowotnym. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C i barwników przy regularnym spożyciu ma korzystny wpływ na zdrowie. Może stanowić nieoceniony element diety Europejczyków, która niejednokrotnie odbiega od doskonałości. Ogromną stratą dla nas jest fakt, że nie uprawia się jej w naszej szerokości geograficznej. Jest to owoc bardzo delikatny, w związku z czym dociera do nas w formie soków, koncentratów czy suplementów. Za 500 ml takiego soku będziemy musieli zapłacić około 20 złotych. To spory wydatek, warto więc mimo wszystko korzystać z lokalnych dobrodziejstw – borówki, natki pietruszki, porzeczek, agrestu, malin, truskawek (w okresie zimowym mrożonych lub w postaci soków). Od czasu do czasu warto jednak mimo wysokiej ceny wyposażyć się w produkt z aceroli, np. w sytuacjach kiedy szczególnie potrzebna jest nam dodatkowa dawka kwasu askorbinowego – w okresach panujących przeziębień, po treningu fizycznym czy po przebytej grypie żołądkowej.

Owoc Aceroli można nazwać małym cudem natury, ale nie ona jedna kryje w sobie duży potencjał prozdrowotny. Szukajmy takich produktów każdego dnia i niech goszczą na naszych stołach jak najczęściej.

Literatura:

  • Ewa Cieślik, Agnieszka Gębusia; Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych; Postęp Fitoterapii 2/2012
  • Usda.gov
  • Ewa Piątkowska, Aneta Kopeć, Teresa Leszczyńska; Antocyjany – charakterystyka, występowanie i oddziaływanie na organizm człowieka; Żywność.  Nauka. Technologia. Jakość 2011,4
  • Zdzisław E. Sikorski; Chemia Żywności; Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Hetwer
Paulina Hetwer , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Wierzy, że odpowiednie żywienie jest kluczem do zdrowego i długiego życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Witamina C – nie tylko…

Jakie techniki kulinarne zastosować aby zachować jak najwięcej tej cennej witaminy? Czytaj dalej...
odporność

7 sposobów na wzmocnienie odporności…

Dbając o zdrową, pełnowartościową dietę swojego malucha rodzic może poprawić sprawność nie tylko intelektualną, ale i fizyczną dziecka. Wysoka odporność gwarantuje niższą podatność na infekcje, choroby i przeziębienia, dzięki czemu… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    owoce

    Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!

    owoce

    Pigwa. Top 10 korzyści zdrowotnych

    owoce

    Co daje nam jedzenie bananów? Banany a odchudzanie

    owoce

    Garcinia cambogia. Co to jest?

    owoce

    Najbardziej kaloryczne owoce

    owoce

    Co to jest pandan? Gdzie kupić pandan i za ile?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.