Smoczy owoc (pitaja) – właściwości, zastosowanie, smak
Aktualizacja: 8 kwietnia, 2024
Pitaja, inaczej nazywana ,,smoczym owocem’’ lub ,,truskawkową gruszką’’ to tropikalny oraz smaczny owoc o unikatowym wyglądzie. Ze względu na wysoką wartość odżywczą pitaja zaliczana jest często do „super-żywności” (z ang. „SuperFoods”). Ten egzotyczny owoc powoli staje się coraz bardziej popularny zatem włączenie go do diety niesie za sobą szereg korzyści zarówno dla zdrowia, jak i dla sylwetki.
Pitaja – smoczy owoc
Pitaja powszechnie znana jako smoczy owoc to roślina z rodziny kaktusowatych. Uznawana jest za jeden z najbardziej odżywczych i najładniejszych egzotycznych owoców. Smoczy owoc uprawiany jest głównie w Azji Południowo-Wschodniej, Meksyku, Izraelu oraz w Ameryce Środkowej i Południowej. Wyróżniamy 3 rodzaje pitaji: różową z białym miąższem, różową z czerwonym miąższem oraz żółtą z białym miąższem. Kwiaty pitaji są dość duże, zazwyczaj koloru białego o intensywnym zapachu. Kwitną jedynie w nocy, dlatego często nazywane są ,,Księżycowym Kwiatem’’ lub ,,Królową Nocy”. Pitaja jest niskokaloryczna (100 g owocu dostarcza zaledwie 50 kcal), podobnie jak większość owoców tropikalnych zawiera ponad 80% wody.
Smoczy owoc – właściwości zdrowotne
Pitaja należy do produktów o niezwykle wysokiej wartości odżywczej. Smoczy owoc jest bogaty w przeciwutleniacze, dostarcza sporej dawki witaminy C, która naturalnie opóźnia procesy starzenia się skóry. Ze względu na zawartość witaminy A (karoten) pitaja ma pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie fotoreceptorów siatkówki oka. Obecność witamin z grupy B, a także wielu minerałów takich jak fosfor, żelazo i wapń wzmacnia układ odpornościowy oraz wspomaga utrzymanie zdrowych kości oraz zębów, a także przyśpiesza gojenie się ran. Nasiona pitaji są zasobne w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3 i omega-6) które obniżają poziom trójglicerydów we krwi, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Owoc ten bogaty jest w błonnik, który reguluje motorykę przewodu pokarmowego, wspomaga organizm w wydalaniu szkodliwych oraz toksycznych substancji (takich jak metale ciężkie) oraz obniża poziom cholesterolu całkowitego oraz frakcji lipoprotein o niskiej gęstości (LDL). Likopen zawarty w smoczym owocu wykazuje silny potencjał antyoksydacyjny, który neutralizuje działanie wolnych rodników, chroni przed chorobami nowotworowymi oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia raka prostaty.
Smoczy owoc – zastosowanie
Pitaja ma szerokie zastosowanie kulinarne. Smak miąższu jest znakomitym dodatkiem do lodów, tortów, kremów, koktajli, a nawet musów. Z owoców produkuje się soki oraz wino natomiast z suszonych liści można przyrządzić pyszny, a także orzeźwiający napar, który może być wykorzystywany przy bólach mięśniowych. Pitaja sprawdza się znakomicie także jako przekąska w ciągu dnia. Wysoka zawartość błonnika zmniejsza łaknienie i obniża poposiłkową glikemię, co jest korzystne dla odchudzających się osób. Owoc ten również znalazł swoje zastosowanie w kosmetyce. Pitaja może być wykorzystywana jako dodatek do naturalnych peelingów oraz maseczek, które znakomicie nawilżają oraz odżywiają skórę twarzy. Mało tego udowodniono, iż wyciąg z pitaji zapobiega starzeniu się naszej skóry, redukując przy tym ryzyko pojawienia się wczesnych zmarszczek.
Smoczy owoc – gdzie kupić i ile kosztuje?
Pitaja dostępna jest w dużych sklepach spożywczych, jak i również w wielu marketach. Cena za kilogram wynosi około 10–12zł (w zależności od sklepu). Dojrzały smoczy owoc będzie miał gładką skórkę, a także będzie lekko uginał się pod naciskiem palca. Twarda skórka oznacza, że owoc nie jest gotowy do spożycia. Ze względu na atrakcyjny wygląd pitaja z pewnością przykuwa uwagę kupujących.
Smoczy owoc – jak smakuje?
Pitaja w smaku przypomina mieszankę kiwi oraz melona. Miąższ jest słodki i soczysty, a czasem nawet lekko kwaskowaty. Smoczy owoc smakuje wyjątkowo dobrze, gdy jest schłodzony przez co często wykorzystywany jest jako dodatek do deserów lodowych.
Pitaja to owoc wyjątkowy, nie tylko ze względu na atrakcyjny wygląd i specyficzny smak, ale także wartości odżywcze, zatem idealnie nada się jako urozmaicenie codziennego menu.