orzechy

Oceń
orzechy - 1.0/5. Oddano 1 głosy.

Orzechy włoskie przypominają swoim kształtem mózg i dobrze, bo teraz łatwiej będzie nam zapamiętać, że zawierają mnóstwo magnezu, który poprawia jego funkcjonowanie. Migdały pomogą w zwalczaniu złego cholesterolu, a pistacje zawierają dużo błonnika, który z pewnością pomoże osobom na diecie redukcyjnej. Orzechy świetnie nadają się jako przekąska i zdrowy zamiennik słodyczy, a nawet dodatek do domowego musli na śniadanie. Posiadają wiele cennych składników np. witaminę E, selen, tiaminę. Z artykułów poniżej dowiecie się o nich wielu ciekawych rzeczy oraz tego, że wcale nie musimy unikać masła orzechowego, a wręcz przeciwnie!

Zastosowanie orzecha czarnego – nalewka, krople, olej

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Czarny orzech, jego zastosowanie i właściwości. Przepis na nalewkę z czarnego orzecha

Wyciąg z czarnego orzecha – skutki uboczne. Czarny orzech na pasożyty

Paulina Grupa ponad miesiąc temu

Pochodzący zza oceanu czarny orzech jest w Polsce mało znany. Najczęściej kojarzony jest z działaniem przeciwko pasożytom. Czy wyciąg z czarnego orzecha faktycznie jest skuteczny?

Czarny orzech – cena, gdzie kupić? Właściwości czarnego orzecha

Justyna Paroń ponad miesiąc temu

Klienci poszukują nowości na rynku ze zdrową żywnością, które mogłyby realnie wpłynąć na ich zdrowie oraz samopoczucie. Jednym z takich produktów jest czarny orzech występujący naturalnie na terenie Ameryki Północnej, którego właściwości doceniane są przez rzesze zwolenników zamieszkujących tamte tereny.

Orzechy na odchudzanie

Już jedna garść orzechów dziennie pomoże w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Orzechy posiadają wiele cennych właściwości, które wspomagają proces odchudzania. Dzięki nim, nie sięgniemy po inne, słodkie przekąski.

Kokos – właściwości, wiórki i płatki kokosowe. Jak otworzyć kokosa?

Dominika Suślik ponad miesiąc temu

Kokos już w czasach starożytności wykorzystywany był jako bardzo skuteczny lek na wiele schorzeń. Jednak wielu ludzi wciąż nie zna właściwości zdrowotnych tego egzotycznego owocu. A kto chociaż raz próbował swoich sił w jego otwieraniu, wie, że może okazać się to niełatwym zadaniem. Jak zatem zrobić to szybko i wydobyć z niego jak najwięcej dobroci?

Orzeszki piniowe (piniole) – właściwości, gdzie kupić. Czym zastąpić orzeszki piniowe?

Karolina Ruszkiewicz ponad miesiąc temu

Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne orzechy jadalne powinny być nieodłącznym składnikiem diety człowieka. Najczęściej spożywane są orzechy włoskie, laskowe, ziemne i pistacjowe, ale na naszym rodzimym rynku nie brakuje bardziej egzotycznych przysmaków, jak orzechów nerkowca, pecan, brazylijskich, makadamia oraz pinii.

Olej arachidowy – właściwości lecznicze i zastosowanie w kosmetyce

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Olej arachidowy to produkt niezwykle aromatyczny i szeroko stosowany w kuchni azjatyckiej. Produkowany jest z orzechów ziemnych, które zwykle podjadane są podczas wieczorków filmowych czy w barach przy piwie. Nie każdy wie, jakie korzyści przynieść może stosowanie oleju wytworzonego właśnie z tych surowców i jak zdrowy może być to produkt! Koniecznie przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej.

Orzechy – zastosowanie

Orzechy włoskie nie tylko świetnie sprawdzają się w kuchni. Z dodatkiem mleka i miodu można z nich zrobić świetną maseczkę do twarzy. Nie bez powodu mówi się również o orzechowym kolorze włosów, sok z liści orzechów włoskich to naturalna farba do włosów!

Orzeszki ziemne – właściwości, uprawa. Czy orzeszki ziemne są zdrowe?

Agnieszka Pankowska ponad miesiąc temu

Każdego roku na świecie produkowane są miliony ton orzeszków ziemnych. Dostępne są one w postaci całych ziaren, słodyczy, masła orzechowego, oleju, a także innych pokarmów. Stanowią niedrogie źródło białka, dlatego producenci znajdują dla nich coraz to nowsze zastosowanie w produktach spożywczych. Jaki wpływ na nasze zdrowie mają fistaszki? Czy warto po nie sięgnąć?

Migdały – właściwości, na zgagę, w ciąży Czy migdały są zdrowe?

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Migdały są jednym z najzdrowszych produktów żywnościowych świata. Dziś o ich właściwościach i o tym na jakie dolegliwości warto je stosować.

Orzeszki ziemne – solone, prażone, w ciąży. Czy orzeszki ziemne są zdrowe?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Orzeszki ziemne inaczej arachidowe lub fistaszki są jednymi z najpopularniejszych i chętnie spożywanych orzechów. Posiadają szereg składników mineralnych oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe, których spożycie zbawiennie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego. Niestety orzechy arachidowe zawierają również białko będące bardzo silnym alergenem, stąd wątpliwości czy kobiety w ciąży powinny je spożywać.

Orzechy – kalorie

Często się mówi, aby włączyć do diety garść orzechów, ale ile właściwie ma to kalorii? Dla przykładu garść (liczmy 30 g) orzechów włoskich to ok. 193 kcal, pistacji ok. 170 kcal, a migdałów ok. 174 kcal. Z pewnością jednak, nie są to puste kalorie!

Produkty kokosowe – kokos, mleczko, olej, tłuszcz, woda

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Produkty kokosowe charakteryzują się ciekawym tropikalnym smakiem oraz wyjątkowym aromatem, a owoc palmy kokosowej jest jednocześnie bogaty w niezbędne dla zachowania zdrowia składniki odżywcze. Bez względu na to czy wybierzesz surowy owoc w łupinie lub obrany, kokosowe mleczko, olej w słoiku lub tłuszcz kokosowy w kostce, czy też wodę kokosową, przetwory z niego wytworzone dostarczają podobnych wartości odżywczych jednak w zmienionych proporcjach, co sam orzech kokosowy.

Masło orzechowe – składniki i najlepszy domowy przepis

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Produkt być może niedoceniany, uważany za bardzo kaloryczny, przez niektórych nawet za niezdrowy. W moim przekonaniu jest jednak wręcz przeciwnie. Spożywany w odpowiednich ilościach może mieć pozytywny wpływ na nasz organizm. Jeśli nie jesteśmy na nie uczuleni, to może ono stanowić pożywny i wartościowy dodatek do diety, pozwalający przełamać rutynę.

Najlepsza przekąska – niedocenione orzechy laskowe

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dlaczego wciąż mówi się tylko o orzechach włoskich zapominając o innych rodzimych gatunkach orzechów? Dziś przyjrzymy się orzechom laskowym – cennym, lecz nadal niedocenianym.

Prawidłowe prażenie nasion, czyli jak ograniczyć utratę cennych składników odżywczych

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Dobrze przeprowadzone prażenie w wysokiej temperaturze, pozwoli cieszyć się aromatycznym składnikiem bez nadmiernych strat wartości odżywczej. Jak więc prażyć poprawnie?

Kasztany jadalne – właściwości, wartości odżywcze i przepisy

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Kasztany nie wszystkim kojarzą się jako opcja dania czy przekąski. Dla większości osób są to piękne drzewa spotykane w parkach czy przy ulicach, kwitnące na wiosnę oraz dające jesienią charakterystyczne, brązowe owoce, w kolczastej skorupce. Kasztany jadalne są owocami pochodzącymi od całkiem innego drzewa.

10 zasad mądrego wykorzystywania tłuszczów w diecie

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Używaj tłuszczów mądrze i wspieraj swoje zdrowie.

Zdrowe przepisy na niskokaloryczne przekąski

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Szybkie i proste przepisy na niskokaloryczne i zdrowe przekąski.

10 najlepszych dodatków do porannej owsianki lub musli

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Przedstawiamy Wam najlepszy sposób na pożywne śniadanie. Owsianka, którą z pewnością wielu z Was kojarzy z dzieciństwa, również dobrze i dziś może spełniać swoje funkcje.

Kuchnia gruzińska – charakterystyka, tradycje, przepisy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Gruzja jest dość popularnym krajem wśród Polaków. Wielu z nas właśnie tam planuje swój urlop. Nic dziwnego, kraj ten dostarcza wszystkiego, czego spragniona dusza turysty potrzebuje.

Kokos – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Kokos posiada niezwykle twardą skorupę, czy warto męczyć się i ją przebijać? Dowiedz się, jakie skarby dla naszego organizmu skrywa jego wnętrze.