bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Masło orzechowe – składniki i najlepszy domowy przepis

Masło orzechowe – składniki i najlepszy domowy przepis

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 28 stycznia, 2025

Produkt być może niedoceniany, uważany za bardzo kaloryczny, przez niektórych nawet za niezdrowy. W moim przekonaniu jest jednak wręcz przeciwnie. Spożywany w odpowiednich ilościach może mieć pozytywny wpływ na nasz organizm. Jeśli nie jesteśmy na nie uczuleni, to może ono stanowić pożywny i wartościowy dodatek do diety, pozwalający przełamać rutynę.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Masło orzechowe
  • Masło orzechowe – składniki
  • Jak wybrać dobre masło orzechowe?
  • Masło orzechowe – domowy przepis

Masło orzechowe

Masło orzechowe to głównie tłuszcze, ale te nienasycone, czyli mające pozytywny wpływ na organizm. Spożywając masło orzechowe jako przekąskę będzie towarzyszyło nam dłuższe uczucie sytości. Dzięki temu będziemy spożywali mniej posiłków, a w szczególności niezdrowych przekąsek. Masło orzechowe świetnie nadaje się do smarowania pieczywa (w tym chrupkiego) czy różnego rodzaju wafli. Dzięki temu może być oryginalną propozycją na śniadanie. Sprawdza się również w roli dodatku do ciast i deserów.   

Masło orzechowe – składniki

Masła orzechowe mogą być sporządzane z różnego rodzaju orzechów. Będą się wtedy różnić delikatnie konsystencją, walorami zapachowymi i smakowymi, a nawet barwą samego masła. To prawdziwe powinno składać się przynajmniej w 90% z orzechów, a najlepiej tylko i wyłącznie z nich. Mimo iż kaloryczność masła orzechowego jest duża, a w głównej mierze są to tłuszcze, nie należy się ich obawiać. Są to nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym bardzo ważny tłuszcz oleinowy i linolowy należących do rodziny omega- 6 i 9. Jeśli zawartość orzechów w gotowym produkcie jest już niższa niż wspomniane wcześniej 90% możemy być pewni, że resztę będą stanowiły emulgatory, cukier, barwniki, konserwanty i inne dodatki, które najlepiej ograniczać. Ponadto orzechy same w sobie zawierają dużo witamin i minerałów. Masło orzechowe może odznaczać się gładką konsystencją, bądź możemy również zakupić takie, które będzie zawierało chrupiące kawałki orzechów.   

Jak wybrać dobre masło orzechowe?

Na półkach sklepowych można znaleźć mnóstwo różnych słoiczków z masłem orzechowym. Mimo iż może nam się wydawać, że wszystkie są podobne, to składy mogą czasami znacznie różnić się między sobą. Najzdrowsze i najbardziej wartościowe będzie to masło orzechowe, które w swoim składzie zawiera tylko orzechy. Sól jest też charakterystycznym składnikiem gotowego produktu. Natomiast całkiem niezrozumiałym faktem jest dodawanie przez producentów do masła orzechowego cukru lub nawet tłuszczu. Jeśli chodzi o wizualne cechy to masło orzechowe powinno posiadać złocisty kolor, niekiedy odrobinę jaśniejszy lub ciemniejszy w zależności od użytych orzechów do produkcji. Konsystencja powinna być gęsta – podczas przechylania słoika jego zawartość nie powinna się przelewać. Natomiast po otwarciu słoiczka powinniśmy wyczuwać zdecydowany zapach orzechów (lecz o tym przekonujemy się dopiero, gdy dokonamy już zakupu).

Masło orzechowe – domowy przepis

Gotowych produktów jest sporo, ale czasami warto (nawet dla czystej przyjemności) zrobić własne, prawdziwe masło orzechowe i mieć świadomość, że znajduje się w nim wyłącznie to, co sami dodamy. Masło orzechowe nie zawsze musi nam się kojarzyć z tym wykonanym z orzeszków ziemnych. Doskonale można użyć do tego celu inne orzechy, np. laskowe. Wykonanie domowego masła orzechowego nie jest czasochłonne i skomplikowane. Poniżej opcjonalny przepis na masło z orzechów laskowych:

Przepis na masło orzechowe

Składniki:

  • 300g orzechów laskowych
  • odrobina syropu z agawy

Przygotowanie:

  • Orzechy należy wyprażyć w piekarniku lub na suchej patelni około 20 minut.
  • Ostudzone orzechy staramy się w miarę dokładnie obrać ze skórek.
  • Orzechy umieszczamy w malakserze i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji tłustego kremu.
  • Gotową masę przekładamy do słoiczka i szczelnie zakręcamy.

Wskazówka: orzechy będą lepiej miksowały się, jak będą jeszcze lekko ciepłe.

Takie masło orzechowe na pewno nie jest gorsze od tego z orzechów ziemnych. Jest natomiast zupełnie inne w smaku i bardziej aromatyczne.

rozwiń

Jak widać wyjątkowość masła orzechowego polega nie tylko na wartościach odżywczych w nim zawartych, ale także na smaku. Dodatkowym atutem jest wszechstornność jego zastosowania. Nadaje się nie tylko na kanapki, ale także do deserów, a nawet dań wytrawnych w roli bazy do pysznych sosów.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Damian Adamiak
Damian Adamiak , Technolog żywności, trener personalny. Ceni sobie ćwiczenia na świeżym powietrzu, szczególnie z elementami treningu TRX oraz street-workout.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Orzechy laskowe. Właściwości, wartości odżywcze…

Orzechy kojarzone są głównie z ich właściwościami pozytywnie wpływającymi na pracy mózgu, zawartością cennych kwasów tłuszczowych i innych składników odżywczych wspierających pracę organizmu. Jak na tym tle wypadają orzechy laskowe?… Czytaj dalej...

Omega-9 (kwas oleinowy) – charakterystyka,…

Dla zachowaniu dobrej kondycji zdrowia niezbędne są kwasy omega. Dziś o nieco mniej popularnym, ale równie istotnym kwasie tłuszczowym omega 9. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    orzechy
    wyciąg z czarnego orzecha
    10

    Wyciąg z czarnego orzecha – skutki uboczne. Czarny orzech na pasożyty

    czarny orzech właściwości zastosowanie

    Czarny orzech – cena, gdzie kupić? Właściwości czarnego orzecha

    palma kokosowa kokos wiórki kokosowe

    Kokos – właściwości, wiórki i płatki kokosowe. Jak otworzyć kokosa?

    orzeszki piniowe właściwości przepisy
    1
    orzechy

    Orzeszki piniowe (piniole) – właściwości, gdzie kupić. Czym zastąpić orzeszki piniowe?

    olej arachidowy właściwości zastosowanie cena
    Oleje i tłuszcze

    Olej arachidowy – właściwości lecznicze i zastosowanie w kosmetyce

    orzeszki ziemne właściwości czy orzeszki ziemne są zdrowe?
    1
    orzechy

    Orzeszki ziemne – właściwości, uprawa. Czy orzeszki ziemne są zdrowe?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.