bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. 7 zdrowotnych właściwości mleka gryczanego

7 zdrowotnych właściwości mleka gryczanego

mleko gryczane właściwości
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Mleko gryczane jest roślinną alternatywą dla napojów mlecznych pochodzenia zwierzęcego. Zawarte w gryce składniki odżywcze sprawiają, iż dorównuje ono, pod względem wartości odżywczej, mleku krowiemu. Poznaj zdrowotne właściwości płynące z konsumpcji mleka gryczanego.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Mleko gryczane (napój gryczany)
  • 7 zdrowotnych właściwości mleka gryczanego 

Mleko gryczane (napój gryczany)

Mleko gryczane jest produktem otrzymywanym z ziaren gryki. Gryka należy do zbóż bezglutenowych, dlatego też mleko gryczane polecane jest osobom, które z powodu celiakii, nietolerancji glutenu lub nadwrażliwości na gluten, muszą stosować dietę bezglutenową. Mleko gryczane polecane jest również osobom, które ze względów zdrowotnych nie mogą spożywać mleka krowiego, a wiec mającym alergie na białko mleka krowiego bądź nietolerancję laktozy. Może być także składnikiem diety wegan.

Mleko gryczane jest produktem odpowiednim dla dorosłych oraz dzieci, które ukończyły 3. rok życia. Smak mleka jest nieco słodkawy o posmaku gryki, natomiast barwa napoju jest lekko brunatna i raczej nie przypomina mleka. Mleko gryczane można stosować jako samodzielny napój lub jako dodatek do owsianki, koktajli, kawy, sosów, zup, ciast oraz mlecznych deserów.

W sprzedaży dostępne jest mleko gryczane w proszku lub gotowy napój gryczany. Koszt zarówno opakowania mleka gryczanego o masie 400 g, jaki i 1 l napoju gryczanego kształtuje się na podobnym poziomie i wynosi ok. 10–12 zł.

Mleko gryczane można również samemu przygotować w domu. Należy pół szklanki kaszy gryczanej zalać wodą i moczyć przez noc. Następnie odsączoną kaszę gryczaną wsypać do garnka i zalać dwoma szklankami wody. Kaszę gotować do miękkości. W trakcie gotowania dla poprawy smaku należy dodać 2 łyżeczki cukru waniliowego. Następnie całość zblendować, później przelać przez gazę. Otrzymane mleko gryczane przechowuj w lodówce.

7 zdrowotnych właściwości mleka gryczanego 

Gryka odgrywa ważną rolę w żywieniu człowieka ze względu na zawarte składniki odżywcze, dlatego też mleko gryczane odznacza się cennymi zdrowotnymi właściwościami, do których należą:

  1. profilaktyka chorób dietozależnych – gryka zaliczana jest do żywności funkcjonalnej, czyli takiej, której poza podstawowym zadaniem, jakim jest odżywianie, posiada udowodniony, korzystny wpływ na jedną lub wiele funkcji organizmu. Dzięki zawartym substancjom gryka wzmacnia naczynia krwionośne, obniżając ciśnienie krwi oraz utrzymując w niej niski poziom cukru. Wykorzystywana jest także w profilaktyce cukrzycy, nowotworów oraz chorób układu krążenia;
  2. obniża poziom cholesterolu we krwi – gryka odznacza się niskim stosunkiem aminokwasów lizyny do argininy oraz metioniny do argininy. To właśnie ta cecha odpowiedzialna jest za właściwość obniżającą cholesterol. Gryka zawiera dosyć dużo białka ( 8,5–19%), o dobrze zbilansowanym składzie aminokwasowym, najkorzystniejszym pod względem żywieniowym spośród wszystkich zbóż. Białka gryki wykazują silny efekt obniżający poziom cholesterolu i posiadają wysoką wartość biologiczną;
  3. profilaktyka nadciśnienia, miażdżycy, otyłości – mleko gryczane nie zawiera tłuszczów zwierzęcych, charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, co pożądane jest zarówno w codziennej diecie, jaki w profilaktyce chorób dietozależnych. Spośród 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych, ponad 40% stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
  4. działanie prebiotyczne – gryka może być brana pod uwagę jako składnik pozytywnie oddziałujący na skład mikroflory jelita, poprzez selektywną stymulację wzrostu i aktywności korzystnych bakterii w jelicie grubym (np. z rodzaju Lactobacillus oraz Bifidobacterium), jednocześnie hamujący rozwój mikroorganizmów patogennych poprzez stworzenie niekorzystnych warunków środowiskowych (obniżenie pH treści jelitowej);
  5. działanie przeciwutleniające – mleko gryczane zapobiega powstawaniu wolnych rodników, odpowiedzialnych za przedwczesne starzenie się organizmu, osłabienia odporności oraz rozwój chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, a także nowotworów. Główną grupą związków w gryce o charakterze przeciwutleniającym są polifenole, m.in. flawonoidy, flawony, kasy fenolowe, taniny, fitosterole oraz witamina E. Flawonoidy wykazują również działanie przeciwzapalne oraz poprawiają elastyczność żył i wspomagają układ krążenia;
  6. bomba składników mineralnych – gryka jest skarbnicą składników mineralnych, zawiera sporą dawkę magnezu i potasu, który jest pomocny w obniżaniu ciśnienia tętniczego oraz selenu korzystnie wpływającego na pracę tarczycy. Mleko gryczane zawiera również cynk, który zadba o piękny wygląd włosów, skóry i paznokci. Poza tym w mleku gryczanym znajdziemy również żelazo, wapń, miedź, mangan, fosfor oraz rzadkie pierwiastki takie jak bor czy kobalt.
  7. regeneruje układ nerwowy – gryka i otrzymywane z niej produkty bogate są w witaminy, zwłaszcza z grupy B, które mają korzystny wpływ na układ nerwowy. Ponadto witaminy z grupy B w połączeniu z magnezem obniżają poziom stresu i przeciwdziałają depresji.

Podsumowując, mleko gryczane to doskonały zamiennik mleka krowiego dla wegan, osób z nietolerancją laktozy czy na diecie bezglutenowej. Mleko gryczane wpływa korzystnie na organizm człowieka poprzez prebiotyczne działanie oraz wspomaganie funkcji układu nerwowego. Może być wykorzystywane również w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworów, cukrzycy oraz stanów zapalnych.

Literatura:

  1. Chłopicka J., Gryka jako żywność funkcjonalna [W:] „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, 41(3) 2008, s. 249-252.
  2. Christa K., Żywieniowo-profilaktyczna wartość ziarniaków gryki oraz produktów gryczanych [W:] „Przegląd Zbożowo-Młynarski”, 2008, s. 29-30.
  3. Prestamo G., Pedrazuela A., Penas E., Lasuncion M.A., Arroyo G., Role of buckwheat diet on rats as prebiotic and healthy food [W:] „Nutrition Research”, 23/2003, s. 803-814.
  4. Zarzecka K., Gugała M., Mystkowska I., Wartość odżywcza i możliwości wykorzystania gryki [W:] „Postępy Fitoterapii”, 1/2014, s. 28-31.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Dominika Suślik
Dominika Suślik , Dyplomowany dietetyk i Diet Coach.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
mleko jaglane właściwości

7 zdrowotnych właściwości mleka jaglanego

Alternatywą dla mleka krowiego stały się napoje roślinne, a mamy ich do wyboru całkiem sporo: migdałowe, orzechowe, kokosowe, sojowe, ryżowe, owsiane czy jaglane. Jedne są bardziej znane i co za… Czytaj dalej...
mleko czy napój roślinny?

Mleko roślinne a napój roślinny…

Aktualnie napoje roślinne cieszą się dużą popularnością. Ze względu na rozszerzający się rynek wegański mleka roślinne na stałe goszczą w jadłospisach. Również wydają się być ciekawą alternatywą przy alergiach na… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    Dieta bezglutenowa mleko
    Produkty zbożowe

    Właściwości czarnego ryżu. Jak gotować czarny ryż?

    Płatki ryżowe – właściwości, przepisy. Jak gotować płatki ryżowe?

    mleko jaglane właściwości
    2

    7 zdrowotnych właściwości mleka jaglanego

    mleko owcze właściwości mleko owcze a laktoza
    mleko

    Mleko owcze – właściwości. Czy mleko owcze zawiera laktozę?

    zsiadłe mleko właściwości zastosowanie przepisy
    nabiał

    Poznajmy właściwości zsiadłego mleka. Jak zrobić zsiadłe mleko i z czym je jeść?

    mąka z tapioki

    Mąka z tapioki – właściwości, zastosowanie i przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.