bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Gluten – co to właściwie jest, w jakich produktach się znajduje i czy rzeczywiście szkodzi?

Gluten – co to właściwie jest, w jakich produktach się znajduje i czy rzeczywiście szkodzi?

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 30 grudnia, 2024

Szkodliwość glutenu na ludzki organizm niewątpliwie jest jednym z najgłośniejszych tematów ostatnich miesięcy. Ciągła dyskusja na tym polu nie przynosi jednoznacznej odpowiedzi, tak więc czy powinniśmy obawiać się tego składnika diety?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Co to jest gluten?
  • W czym jest gluten?
  • Gluten – czy szkodzi?

Co to jest gluten?

Gluten jest rodzajem białka, które najczęściej możemy spotkać głównie w ziarnach żyta, owsa, pszenicy i jęczmienia. U osób chorych na celiakię (będącą chorobą autoimmunologiczną o podłożu genetycznym), uczulonych lub nadwrażliwych na gluten występuje reakcja organizmu. Według różnych statystyk problem ten dotyczy łącznie 3–6% populacji i jest zależny między innymi od szerokości geograficznej i przyzwyczajeń organizmu do spożywania jasnego pieczywa.

Ważne Z alergii na gluten, w przeciwieństwie do celiakii, większość dzieci wyrasta.

Celiakią nazywamy schorzenie genetyczne, w wyniku którego organizm błędnie interpretuje białka (na przykład gluten), w wyniku czego dochodzi do reakcji odpornościowej jelita wywołanej stanem zapalnym. Dochodzi wówczas do zaniku kosmków jelitowych oraz zmniejsza się powierzchnia czynnego wchłaniania składników odżywczych. Celiakia nie jest alergią, choć często jest z nią mylona. Osoba dotknięta tą przypadłością musi stosować całe życie dietę ubogą w gluten. Choroba ta może przebiegać w sposób utajony, skąpoobiawowy (najczęstsza forma)  oraz pełnoobjawowy, dlatego wiele osób nie jest świadomych przyczyny zaobserwowanych u siebie objawów.

W czym jest gluten?

Gluten jest mieszaniną białek zawartych w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia. Jako dodatek spulchniający możemy też znaleźć go w produktach takich jak: parówki, pasztety, mięso mielone, słodycze, wędliny, a także w piwie i produktach mlecznych. Aby w pełni wyeliminować gluten ze swojego jadłospisu należy bazować na pozostałych odmianach mąki, takich jak kukurydziana, ryżowa, gryczana oraz ziemniaczana. Pieczywo, które nie posiada oznaczenia o braku glutenu (przekreślony kłos zboża) zawiera go w swoim składzie, niezależnie od chwytliwej nazwy i reklam.

Gluten – czy szkodzi?

Niewątpliwie osoby chore na zaburzenia wchłaniania lub alergie pokarmowe muszą zachować szczególną ostrożność podczas zakupów oraz spożywania posiłków poza domem.

Objawami spożycia glutenu przez chorych mogą być:

  • bóle brzucha
  • biegunki
  • afty
  • ciągłe zmęczenie
  • ból głowy
  • osteoporoza
  • niski wzrost
  • zanik miesiączki

Natomiast nieleczona nadwrażliwość na gluten może prowadzić do wielu powikłań takich jak:

  • osteoporoza
  • zespół jelita drażliwego
  • nieswoiste zapalenie jelit
  • marskość wątroby
  • cukrzyca
  • anemia

Wynikają one z zaburzenia i upośledzenia wchłaniania, przez co wiele składników pokarmowych nie zostaje wchłoniętych w prawidłowym stopniu.

Osoby, u których przeprowadzono odpowiednie badania potwierdzające celiakię lub nietolerancję na gluten, muszą stosować się do restrykcyjnej diety. Jest to niezbędne, by powrócić do pełni sił fizycznych. Przejście na dietę bezglutenową jest często sporą zmianą nawyków, dlatego muszą być one wprowadzane powoli. Konieczne jest wyszukiwanie zamienników mąki pszennej (bardzo często wykorzystywana jest mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana czy ziemniaczana).

Pamiętajmy jednak, że możemy stosować te kroki jedynie po wizycie u lekarza i przeprowadzeniu badań oraz uzyskaniu potwierdzających wyników! Samodzielne wprowadzanie tak drastycznych zmian bardzo łatwo może doprowadzić nas do stanu wygłodzenia, spowodowanym niewłaściwym stosowaniem zamienników lub wykluczeniem zbyt wielu grup żywnościowych. Nie dajmy się ponieść modzie i najnowszym trendom, jeżeli nie zaobserwowaliśmy dotychczas u siebie ani naszej bliskiej rodziny podobnych objawów, nie powinniśmy mieć powodów do zmartwień. Problemy z tolerancją glutenu są również bezwzględnie wykorzystywane przez osoby odpowiedzialne za marketing, tworzące produkty o zmniejszonej zawartości glutenu, będące znacznie droższe, a niekoniecznie dla nas wskazane. Pamiętajmy że szacowany procent populacji z problemami wywołanymi glutenem wynosi około 3–6%.  

Literatura:

  1. Catassi C., Gluten Sensitivity, „Ann. Nutr. Metab” 2015, nr 67 (suppl 2), s. 16–26.
  2. Michota-Katulska E., Zegan M., Leydy K., Zasadność stosowania diety bezglutenowej, „Medycyna Rodzinna” 2017, nr 4, s. 259-264, http://www.czytelniamedyczna.pl/6184,zasadno-stosowania-diety-bezglutenowej.html [dostęp 08.10.2018].
  3. Myszkowska-Ryciak J., Harton A., Gajewska D., Analiza wartości odżywczej i kosztów diety bezglutenowej w porównaniu do standardowej racji pokarmowej, „MONZ” 2015, nr 21, s. 312-316.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Damian Adamiak
Damian Adamiak , Technolog żywności, trener personalny. Ceni sobie ćwiczenia na świeżym powietrzu, szczególnie z elementami treningu TRX oraz street-workout.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
celiakia objawy przyczyny leczenie dieta

Celiakia – przyczyny, objawy, leczenie,…

Celiakia jest jednostką chorobową, mogącą ujawnić się w każdym wieku. Zmiany zachodzące w naszym organizmie dają różnorodne objawy, których podłoże stanowi niekorzystne działanie glutenu na nasz organizm. Co jest przyczyną… Czytaj dalej...
Produkty zbożowe

Mąki bezglutenowe – nie tylko…

Pszenna i żytnia, to najpopularniejsze z mąk, ale jest mnóstwo innych, którym warto poświęcić chwilę uwagi. Zobaczcie sami... Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Diety lecznicze i eliminacyjne > nietolerancja pokarmowa

    alergia celiakia Dieta bezglutenowa gluten nietolerancja pokarmowa
    Kobieta kicha wśród kwitnących drzew.
    alergia

    Jak radzić sobie z alergią na wiosnę?

    Mądre odżywianie w przypadku nietolerancji laktozy

    Hormon adrenaliny – działanie. Adrenalina na alergię

    uczulenie na czekoladę

    Uczulenie na czekoladę – objawy. Jak leczyć uczulenie na czekoladę?

    mąka z tapioki

    Mąka z tapioki – właściwości, zastosowanie i przepisy

    atopowe zapalenie skóry leczenie domowe zioła
    atopowe zapalenie skóry

    Atopowe zapalenie skóry – leczenie domowe, zioła

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.