Opinie

  1. Dzięki Panu Jerzemu Ziębie zbadałam poziom homocysteiny, witaminy B12 i B9 (kwas foliowy) ) – ku mojemu zaskoczeniu wyniki mam jak niżej:
    1. badanie 01.10.2016 – Kwas foliowy = 26,86 ng/ml (norma 4,6 – 18,7), Witamina B12 =1095 pg/ml (norma: 189 – 883), Homocysteina = 8,42 µmol/l (norma: 4,44 – 13,56),
    Ponieważ lekarz, którego zapytałam o te zawyżone poziomy witamin odpowiedział, że się z takim stanem nie spotkał i ŻE to nieszkodliwe, więc przyznaję, że po “googlowaniu” zaczęłam się suplementować zmetylowaną wit. B12 – i to chyba nie był najlepszy pomysł bowiem – kolejne badanie mam jak niżej:
    2. badanie 16.03.2017 – Kwas foliowy = 24,20 ng/ml (norma 4,6 – 18,7), Witamina B12 =3535 pg/ml (norma: 189 – 883), homocysteinę zbadałam 07.04.2017 i tu zaskoczenie – w jednym laboratorium Homocysteina = 13,73 μmol/l (norma: 3,70—13,90 Procedura: A PB2119_04_15 wyd.2 / 12.10.2015 metoda CLIA, analizator ADVIA Centaur XP, firma Siemensa) – skontrolowałam w poprzednim laboratorium – tu gdzie wcześniej i (3 dni później ! – Homocysteina = 5,59 µmol/l (norma: 4,44 -13,56 – Badanie wykonana metodą CMIA na aparacie Architect). Moje pytania: co może oznaczać takie przekroczenie witamin B12 i B9 ? Czy poziom Homocysteiny może się tak różnić w przeciągu 3 dni i zależeć od …laboratorium? Nadmienię, że mam 54 lata, od roku jestem wegetarianką, nie zażywam żadnych leków, jem dużo jajek i jestem w okresie menopauzalnym. Będę wdzięczna za interpretację tych wyników. Co więcej, mimo ubezpieczenia za wszystkie badania płacę z własnej kieszeni – i chcę reklamować otrzymane wyniki.

    1. Badanie na homocysteine jest tylko wiarygodne jesli krew zostanie dostarczona w jak najkrotszym czasie do przebadania. Ja musialam czekac na kuriera zanim oddalam krew.

    2. Tak, wynik może zależeć od laboratorium – próbka musi zostać przygotowana w określonym czasie i odstepstwa od procedury mogą powodować zawyżony wynik badania. Najlepiej korzystać z tego samego laboratorium i najlepiej takiego, które badanie robi na miejscu, a nie korzysta z zewnętrzego lab.

    3. Bardzo prosze o odpowiedz czy udało się Pani rozwikłać zagadkę? mój mąz bierze tez zmetylowana B12 B6 i foliat i homocysteina wzrosła o 0.7 w 2 miesiace

  2. dziś odebrałem wynik badania. poziom 17.58. ktoś wie co dalej z tym robić ?

    1. Kwas foliowy wit.B 12 B 6

  3. Za prawidlowy poziom homocysteiny uwaza sie jej poziom ponizej 10 mol/l wiec kazda wartosc powyzej 10 nie jest prawidlowa.Na ten temat warto posluchac wykladow Jerzego Zieby na youtube.Prosze nie pisac ,ze poziom 5-14 jest prawidlowy bo ta bzdury niestety ciagle jeszcze nam wmawiane, a w kazdym miescie w labolatorium maja inne “normy”.

    1. Jerzy Zięba nie jest lekarzem ani naukowcem,nie prowadzi żadnych badań nie pracuje w żadnym instytucie naukowym .Prosze go zapytać jakie badania robił gdzie w jakim instytucie,to zwykły pseudo uzdrowiciel jakich było już w naszym kraju wielu.To jest jego żródło dochodu-nie robi tego charytatywnie

      1. Jerzy Zięba nie jest żadnym, jak go złośliwie, nazywasz, pseudo uzdrowicielem, lecz jest dyplomowanym naturoterapeutą. Jego wiedza jest 100 razy większa niż niejednego lekarza. Pozdrawiam.

      2. Na glupote nie ma rady.Nie tytuly lecza lecz wiedz praktyczna.Historycznie babcie nie mialy tytulow a leczyly i to skutecznie, dlatego, ze byly babciami, a to znaczy ze mialy czas na zgromadzenie doswiadczenia.Nie interesuje mnie czy Jerzy ma tytuly, poniewaz dzieki jego skumulowanego doswiadczenia, pozbylem sie wielu dolegliwosci

      3. Niezależnie od wszystkiego musi pani jedno zauważyć: ile osób wypowiadających się na te tematy publicznie usłyszało o suplementacji, homocysteinie itp. po raz pierwszy od -nazwijmy to- środowiska lekarskiego a ile od Zięby? Kto niejako wyciągnął te tematy na forum publiczne?
        No właśnie.

  4. Dziś odebrałam wynik . Homocysteina 9 to chyba dobry wynik

    1. Jak najbardziej 🙂 Za prawidłowe uważa się stężenie homocysteiny w osoczu krwi w granicach 5-14 mol/l

      1. mam 66lat i wynik 12,8umol/l to źle czy dobrze?jeśli źle to co brać na obniżenie?

        1. Wynik 14.02.2016 Homocysteina 10,70 mol/l . Przeczytałam w internecie , że pogromcą tego aminokwasu jest Wit.B12 . Przez pół roku brałam wit.B12 i to dwa razy dziennie po 1 tabl. Oprócz tego brałam kwas foliowy 1xdz. , B6, B3 , K-2 z 4000 wit.D , wit. C -500 3xdz. . Po półrocznym stosowaniu w/w. witamin tj. dnia 28.04 br. wynik zamiast być mniejszy JEST wyższy czyli 11,80 mol/l . Jak to wytłumaczyć ? ( B12 nie jest pogromcą , a odwrotnie ). ?Uprzejmie proszę o informację co tak NAPRAWDĘ obniża Homocysteinę . Pragnę mieć najwyżej 9 mol/l .

          1. Żeby obniżyć trzeba na prawdę duże dawki witamin , w aptekach nie kupisz takiego preparatu . Szukaj w dobrych firmach suplementacyjnych . Najlepiej B50 lub B 100 . Znajdziesz, w internecie preparaty te mają zwielokrotnione dawki vir z grupy B , kwas foliowy i coś tam jeszcze w zależności od firmy . Wybieraj dobre i znane firmy z suplementami trzeba być czujnym. Na pewno Ci obniży . Dawki apteczne nie mają znaczenia w obniżaniu homocysteiny są zbyt duuuuuzzzzooo za maaaaale

          2. Marta Orłowska: bo tu chodzi o ZMETYLOWANĄ FORMĘ WITAMINY, a ty brałaś syntetyki zapewne. B12 TYLKO METYLOKOBALAMINA, kwas foliowy TYLKO quatrefolic (forma metylowana), i B6 tylko w formie P-5-P.

            Ludzie, kiedy zaczniecie czytać badania naukowe i nie ufać lekarzom.

          3. Może powinna Pani brać metylowe witamin.

          4. Wszystkie witaminy powinny być o wysokim stężeni u inaczej nie są przysfajane a kwas foliowy koniecznie z przepisu lekarza=wysokie stężenie.

          5. Być może przy mutacji MTHFR B12 w postaci cyjanokobalaminy po prostu szkodzi. Kobalamina ma jeszcze 3 postaci metylo, hydroxy i adeno, w naszym pięknym kraju dostępna jest chyba tylko i to na allegro metylowana forma B12. Do tego dochodzi kwas foliowy, który powszechnie wciskany w naszym kraju jest w formie szkodliwej. Powinno się stosować foliany lub/ i metyl folate – również u nas trudno dostępne.

          6. Oprócz łykania tabletem trzeba prowadzić świadomie w miarę zdrowy tryb życia to raz a dwa to, że możesz mieć uszkodzony gen MTHFR
            Zbadaj to, żyj zdrowo i nie licz tylko na cudowne działanie tabletek

        2. Kwas foliowy wit.B 12

  5. Zrobiłam badanie homocysteiny i wynik 27, badanie b12 niecałe 90, więc potwierdza się , że przy niskim poziomie b12 jest wysoka homocysteina Pani doktor rodzinna zdziwiona, że porobiłam prywatnie takie badania.Aktualnie biorę wit.b12 w zastrzykach oraz modulator homocysteiny. Czuję się o wiele lepiej, nie boli głowa,inne myślenie a przede wszystkim niższe ciśnienie..Za 3 m-ce zrobię badania, jak się mają moje wyniki.

  6. Nowoczesna medycyna z trudem odsłania tajniki ludzkiego życia. Jednym z elementów jest wiedza o roli homocysteiny. Prawdopodobnie za lat kilkadziesiąt
    (kilkanaście?) lekarze rutynowo kierować będą na badanie tego parametru. Póki co, przynajmniej w kilkudziesięciotysięcznej Ostrołęce – zapytanie o skierowanie na badanie homocysteiny – budzi lekką konsternację. Z poważaniem Jerzy Brojek z Ostrołęki dnia 19 marca 2016 r

    1. Krajanie -kurpiowski! masz racje ze dla lekarza pierwszego kontaktu to ewenement jak zrobisz sobie prywatnie te badanie,patrza na nas dziwnym ”OKiem”” i mowia po co? ot niedouczeni i nie majacy checi doszkalać się i CZYTAC!! Mieszkalam na ul.Chetnika 50 lat temu

  7. Mój gastrolog polecił mi badanie poziomu homocysteiny we krwi i okazało się, że miał rację.

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *