mięso

Fenyloalanina – działanie i występowanie

Aminokwasy stanowią grupę związków niezwykle istotnych biologicznie, wchodzą bowiem w skład białek, bez których funkcjonowanie organizmu byłoby wręcz niemożliwe. Część z nich nasz organizm jest w stanie wytworzyć samodzielnie (endogennie), część zaś w celu uzupełnienia pełnej puli ustrojowej musi być dostarczana wraz z pożywieniem. Jednym z takich aminokwasów jest fenyloalanina, wokół której krąży wiele, często sprzecznych teorii. W dzisiejszym artykule postanowiliśmy opisać dla państwa funkcję, jaką pełni w ustroju oraz źródła w diecie, z których możemy ją pozyskać. Zapraszamy do lektury!

Co to jest glicyna? Właściwości glicyny

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Glicyna jest najprostszym aminokwasem o najniższej masie cząsteczkowej. Jakie są jej właściwości i znaczenie dla zdrowia i życia człowieka?

Karnozyna – działanie, występowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Na początku ubiegłego wieku rosyjski badacz Gulewicz jako pierwszy wyizolował z materiału biologicznego karnozynę, której strukturę chemiczną ustalono kilka lat później. Obecnie wiadomo, że tytułowa substancja stanowi główny i podstawowy dipeptyd wchodzący w skład mięśni człowieka i zwierząt.

Mięso z kaczki – właściwości. Przepis na kaczkę

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Czy mięso z kaczki jest zdrowe? Jakie ma właściwości? Przepis na delikatną kaczkę

Mięso z królika – właściwości, potrawy. Potrawka z królika dla dzieci

Justyna Paroń ponad miesiąc temu

Osobom przestrzegającym zasad zdrowego żywienia zaleca się spożywanie chudych mięs obejmujących produkty pochodzące z kurczaka, indyka, wołowinę, cielęcinę oraz mięso z królika i zająca. O ile pierwsze gatunki są powszechnie znane, to mięso z królika i zająca rzadko konsumowane jest na co dzień. Związane jest to zapewne z mniejszą dostępnością tego produktu, ale mimo to powinien on na stałe zagościć w każdej kuchni ze względu na niezwykłe właściwości odżywcze.

Wędliny tradycyjne i dojrzewające. Jak przechowywać wędliny?

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Okres przygotowań do świąt czy to Wielkiej Nocy czy Bożego Narodzenia jest to czas niezwykły w polskiej tradycji religijnej. Jednakże jest to również czas, gdy konsumenci skłonni są do zakupu droższych produktów, niejednokrotnie przygotowywanych według staropolskich receptur przekazywanych w nienaruszony sposób od wielu pokoleń.

Mrożone owoce, warzywa, mięso – jak mrozić? Jak szybko rozmrozić mięso?

Karolina Ruszkiewicz ponad miesiąc temu

Mrożenie produktów spożywczych jest świetnym sposobem przedłużania ich trwałości i pozwala na zrobienie zimowych zapasów. Szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku sezonowych owoców i warzyw. Dzięki mrożeniu możemy cieszyć się smacznymi i pełnowartościowymi potrawami nie tylko latem, ale praktycznie przez cały rok.

Zepsute mięso – jak rozpoznać, zagrożenia. Czy zamrożone mięso może się zepsuć?

Dominika Suślik ponad miesiąc temu

Zapewne niektórym z was, zdarzyło się kiedyś włożyć na sam tył lodówki porcję mięsa, następnie przykryć je innymi zakupami i w konsekwencji o nim zapomnieć. Po kilku dniach wyciągamy takie mięso i nie jesteśmy do końca pewni czy nadaję się ono w ogóle do spożycia. Inną kwestią jest zakup nieświeżego mięsa w sklepie. Jak zatem rozpoznać czy jest ono świeże, czy nadaje się jedynie do wyrzucenia? I jakie zagrożenia na nas czyhają w wyniku zjedzenia zepsutego mięsa?  

Cielęcina – właściwości. Cielęcina dla dziecka. Jak przyrządzić cielęcinę?

Magdalena Olejnik ponad miesiąc temu

Cielęcina w polskich domach występuje bardzo rzadko, ponieważ mięso to jest dość drogie i trudne w obróbce kulinarnej. Natomiast odpowiednio przyrządzone i przyprawione jest doskonałe w smaku. To delikatne, dietetyczne oraz lekkostrawne mięso, które częściej powinno gościć na naszych stołach.

Czy mięso jest zdrowe? Czym zastąpić mięso?

Mięso to źródło białka i wielu innych składników odżywczych. Jednak czy jest ono wskazane dla każdego? Czy zawiera związki, których można się obawiać? W jaki inny sposób można zastąpić mięso, żeby pokryć zapotrzebowanie organizmu na białko?

Wątróbka drobiowa – właściwości, odchudzanie, przepis. Jak przygotować wątróbkę drobiową?

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Wątróbkę drobiową, podobnie jak inne podroby, charakteryzuje specyficzny smak i konsystencja. To właśnie te cechy sprawiają, że wywołuje skrajne uczucia – całkowitą niechęć lub nawet uwielbienie. Również jej skład jest wyjątkowy – dla niektórych zalecany, a dla innym przeciwwskazany. Czy wartość dietetyczna wątróbki jest niska jak jej cena, czy raczej występuje odwrotna zależność?

Suszona wołowina – przepis. Gdzie kupić suszoną wołowinę?

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Suszona wołowina, czyli wysokobiałkowa przekąska z długim terminem ważności do spożycia, wymyślona została przez północnoamerykańskich Indian. Stanowi doskonałą propozycję na długie wycieczki oraz przekąskę między posiłkami.

Nadmiar i niedobór serotoniny. Jak podnieść poziom serotoniny?

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Kiedy po raz pierwszy na początku XX wieku wyizolowano serotoninę zaczęto zastanawiać się nad rolą, a także powiązaniem jej niskiego poziomu z zaburzeniami nastroju oraz występowaniem stanów depresyjnych. Wraz z dopaminą uznawana jest za „hormon szczęścia”. To właśnie ona sprawia, że człowiek czuje się szczęśliwy, odczuwa przyjemność i euforię, a jej brak jest często powodem zaburzeń pracy wielu układów.

Podroby – wartości odżywcze, przepisy. Czy podroby są zdrowe?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

U jednych wywołują dreszcze obrzydzenia, innym cieknie ślinka na samą o nich myśl. Obiektywnie o podrobach.

Mięso w diecie dziecka – rodzaje, przepisy. Co zrobić, gdy dziecko nie chce jeść mięsa?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Mięso zwierzęce stanowi ważny element w żywieniu dzieci i powinien zostać wprowadzony do diety niemowlęcia stosunkowo wcześnie. Mięso charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą, ponieważ stanowi źródło pełnowartościowego białka, które dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów, zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, PP i B12), cynk, żelazo kwas arachidonowy oraz karnitynę. Jakiego rodzaju mięso powinno znaleźć się w diecie dziecka, a jakie podawać dziecku sporadycznie?

Witamina B12 w diecie dziecka – działanie, występowanie, niedobór suplementacja

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Witamina B12 jest jedyną witaminą produkowaną wyłącznie przez komórki prokariotyczne. Równocześnie jest istotnym składnikiem codziennej diety ludzi i zwierząt, który zapobiega rozwojowi anemii złośliwej.

6 sposobów na zwiększenie przyswajalności białka

Marcin Grzelak ponad miesiąc temu

Niestety wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że zła obróbka termiczna, czy zbyt szybkie jedzenie pokarmu może zredukować wyżej wymienioną zależność. Jeśli chcesz się dowiedzieć jak poprawić przyswajanie protein, to koniecznie przeczytaj ten artykuł.

Wędliny – produkcja, skład, przepisy

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Przetwory mięsne od zawsze cieszą się dużą popularnością. W sklepach możemy dostać najróżniejsze rodzaje wędlin, a dla niektórych stanowią one nieodłączny element codziennej diety. Czym właściwe są wędliny i czy warto je spożywać?

L-karnityna i lecytyna a ryzyko chorób serca

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

O L-karnitynie i lecytynie zwykło mówić się w superlatywach. Okazuje się, że oprócz swoich dobrych stron kryją w sobie potencjał do niekorzystnych procesów w ludzkim organizmie. Wszystko to za sprawą bakterii zasiedlających jelita.