Kwas foliowy w ciąży – działanie i dawkowanie. Czy brać kwas foliowy przed ciążą?
Czas przed ciążą oraz w trakcie jej trwania to okres w życiu kobiety wymagający od niej zadbania o prawidłową i zbilansowaną dietę, dostarczającą wszystkich składników odżywczych w wystarczającej ilości. Folacyna jest jedną z ważniejszych witamin dla kobiet planujących macierzyństwo oraz kobiet w ciąży, której niedobór zaburza prawidłowy rozwój cewy nerwowej u płodu, sprzyjając powstawaniu wad wrodzonych.
Dieta płodności dla mężczyzn – zalecane produkty, jadłospis
Kluczem do walki z problemem niepłodności jest zmiana trybu życia i nawyków żywieniowych. Sprawdź, których witamin i składników mineralnych nie może zabraknąć w twojej diecie.
Kwas foliowy – rola, objawy i skutki niedoboru, źródła
Kwas foliowy najczęściej kojarzony jest z ciążą i warunkiem prawidłowego rozwoju płodu. Jednak związek ten jest niezbędny dla naszego organizmu nie tylko w tym okresie. Dlaczego warto pamiętać o kwasie foliowym, nie tylko w czasie planowania ciąży?
Anemia u niemowląt – przyczyny, objawy, wskazówki dietetyczne
U niemowląt można wyróżnić zasadniczo trzy grupy niedokrwistości spowodowane odmiennymi czynnikami. Stawiając diagnozę anemii u niemowlaka, należy wziąć pod uwagę wiek oraz masę urodzeniową jego ciała.
Wskazówki żywieniowe dla osób z depresją
Czy depresję można leczyć tylko środkami farmakologicznymi i przy pomocy psychoterapii? Jaki wpływ ma odżywianie na naszą kondycję psychiczną? Przekonaj się sam!
Zalety i wady spożywania awokado
Zielony owoc, kształtem przypominający gruszkę, jest podstawą dla guacamole oraz innych znanych potraw. Awokado jest tłustym produktem, który z tego powodu często uważany jest za niekorzystny dla naszego zdrowia. Nic bardziej mylnego! Poznajmy wady oraz zalety amerykańskiej rośliny.
Niedobory składników mineralnych i witamin w dietach wegetariańskich
Diety wegetariańskie, w zależności od stopnia rygoru dotyczącego eliminacji mięsa, produktów pochodzenia zwierzęcego i jaj, stanowią zagrożenie licznych niedoborów zarówno składników mineralnych i witamin pochodzenia zwierzęcego.
(Nie)pożądany kwas foliowy w diecie kobiet
Naukowcy z St. Michael’s Hospital w Kanadzie przeprowadzili badania, które ukazują negatywne skutki nadmiaru kwasu foliowego. Okazuje się, że może on przyspieszyć rozwój raka piersi. Jest to niezwykle istotna wiadomość dla kobiet, którym właśnie kwas foliowy polecany jest przed i w czasie ciąży.
Natka pietruszki – właściwości, wartości odżywcze, przechowywanie i zastosowanie
Wszystkim znana, ale często niedoceniana i zapomniana w codziennej diecie. Wystarczy jej bardzo niewiele, aby dostarczyć niezbędnych substancji regulujących pracę organizmu. Poznajmy właściwości lecznicze natki z pietruszki.
Zielona papryka – właściwości, wartości odżywcze, witaminy i przepis
Dzisiaj skupimy się na papryce zielonej, która stanowi doskonałe źródło witamin, a ponadto pozwala nadać koloru niejednej potrawie.
Czarna i czerwona porzeczka – właściwości, zastosowanie
Czy czarna i czerwona porzeczka to ten sam owoc? Jakie mają właściwości? Poznaj skład kwaśnego, ale jakże cennego owocu.
Papryka peperoni – wartości odżywcze, właściwości i sposoby jedzenia
Papryka peperoni idealnie sprawdza się do wszelkiego rodzaju dań. Jej słodko-ostry smak nada ognistego temperamentu Twoim daniom.
Zdrowa i zbilansowana dieta najlepszym sposobem na piękne włosy
Nie musisz kupować drogich kosmetyków, aby cieszyć się pięknymi i zdrowymi włosami. Wystarczy, że wprowadzisz do swojej diety zdrowe produkty i zadbasz o odpowiednią podaż wiamin.
Dlaczego pszenica twarda jest lepsza od innych?
Z pewnością nieraz widzieliście na półkach sklepowych makarony wykonane z pszenicy durum. Czy wiecie czym one się różnią od makaronów wykonanych ze zwykłej mąki? Jeśli nie, przeczytajcie artykuł Klaudii Niemiry, a Wasze zakupy staną się o wiele prostsze.
Homocysteina. Rola, szkodliwość, badanie, normy, dieta, modulatory i czynniki ryzyka
Pomidor malinowy – właściwości, witaminy, wartości odżywcze i przepis na sałatkę
Malinowe pomidory idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju sałatek. Posiadaja także wiele cennych dla zdrowia składników, które poprawią funkcjonowanie całego organizmu.
Żywienie osób starszych – zmiany związane z żywieniem, niedobory
Osoby starsze powinny zmienić swoje nawyki żywieniowe. Ich organizmy zmieniają się, z tego powodu zmieniają się również ich wymagania dietetyczne. Szczególnie należy zadbać o odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych, których niedobory są bardzo częstym problemem osób starszych.
Papryka biała. Właściwości, witaminy i wartości odżywcze
Jest żółta, zielona i czerwona. Teraz czas na białą paprykę! To idealny gatunek, który nadaje się do faszerowania!
Ogórek kiwano. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy i zastosowanie
Wygląd tej rośliny przywodzi na myśl egzotyczne plaże. Ta niezwykła tropikalna roślina oprócz pięknego wyglądy skrywa jednak wiele cennych substancji. Poznaj ogórek kiwano!
Łuszczyca. Bez zmiany w diecie się nie obędzie!
Jeśli dokucza Ci łuszczyca nie zwlekaj, możesz mieć ogromny wpływ na przebieg tej choroby i objawy. Na początek musisz zadbać o swoją dietę. Dowiedz się co jeść a czego unikać.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !