szpinak

Czy szpinak jest zdrowy? Czy można jeść szpinak na surowo?

Dominika Suślik ponad miesiąc temu

Świeże liście szpinaku nie mają zbyt wiele wspólnego z zieloną papką, którą większości z nas wpychano niegdyś w dzieciństwie. Kojarząc go tylko pod taką postacią, niejedna osoba nawet nie dopuszcza myśli, aby uwzględnić go w swojej codziennej diecie. A szkoda, bo jest on potężną dawką witamin i składników mineralnych.

Szpinak – właściwości, mrożony, świeży, potrawy ze szpinakiem. Jak przyrządzić szpinak?

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Szpinak – dawniej nie cieszył się dużym zainteresowaniem. Teraz staje się coraz bardziej popularny na polskich stołach. Jakie posiada właściwości i jak najlepiej go przyrządzić?

Kwas foliowy – rola, objawy i skutki niedoboru, źródła

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Kwas foliowy najczęściej kojarzony jest z ciążą i warunkiem prawidłowego rozwoju płodu. Jednak związek ten jest niezbędny dla naszego organizmu nie tylko w tym okresie. Dlaczego warto pamiętać o kwasie foliowym, nie tylko w czasie planowania ciąży?

Szpinak i jego rola w ochronie wzroku

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Szpinak – czy wiesz o nim wszystko? Przeczytaj za co warto go cenić.

Kwas-alfa-liponowy – preparaty, skutki uboczne, cena

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Kwas alfa-liponowy to suplement pomocny w takich jednostkach chorobowych jak cukrzyca, insulinooporność czy nadciśnienie. Czy istnieją skutki uboczne i przeciwwskazania do stosowania tego związku? Pod jakimi postaciami i w jakiej cenie można go nabyć na polskim rynku?

Dorsz ze szpinakiem i Mozzarellą

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Ryby są bogatym źródłem składników mineralnych, białka, witaminy D oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, jednak wciąż spożywamy ich zbyt mało. Często słyszę od swoich pacjentów, że nie jadają ryb, ponieważ ich nie lubią lub nie mają pomysłu na przyrządzenie. Moja dzisiejsza propozycja to smaczne, szybkie w przygotowaniu oraz pożywne danie, czyli dorsz ze szpinakiem i Mozzarellą, który zasmakuje nawet najbardziej wybrednym.

Kotlety z kaszy jaglanej, szpinaku i słonecznika

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Kotlety z kaszy jaglanej to bezglutenowa, wegetariańska oraz wegańska wersja tradycyjnych mielonych. Z pewnością będą jednak smakowały również zagorzałym mięsożercom, jako urozmaicenie codziennego jadłospisu.

Luteina i zeaksantyna – źródła i wpływ na narząd wzroku

Marta Konował ponad miesiąc temu

Oczy są niezwykle delikatnym narządem, szczególnie narażonym na różnego rodzaju zmiany chorobowe. Luteina i zeaksantyna to związki zawarte z warzywach i owocach, które wykazują działanie ochronne na narząd wzroku.

Tagliatelle ze szpinakiem i piersią z kurczaka

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Moją dzisiejszą propozycją na danie z makaronem jest Tagliatelle ze szpinakiem. To szybkie w przygotowaniu, pożywne oraz sycące danie, które zaspokoi kubki smakowe niejednego smakosza.

Przepis na zupę krem ze szpinakiem i awokado

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Wiosna coraz bliżej, dlatego czas na lekki, smaczny oraz pożywny posiłek jakim jest zupa krem ze szpinakiem i awokado. Danie, które jest doskonałym źródłem wielu witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Kurczak z makaronem i szpinakiem

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Przerwy pomiędzy posiłkami nie powinny być dłuższe, niż około 3 godziny, dlatego warto zakupić lunchbox i przygotować pełnowartościowy posiłek. Szybkie, smaczne, danie, które możecie zabrać ze sobą do szkoły lub pracy to kurczak z pełnoziarnistym makaronem oraz szpinakiem.

Pierś z kurczaka ze szpinakiem

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Pierś z kurczaka ze szpinakiem, serem Mozzarella oraz pomidorami i bazylią to idealna propozycja obiadowa. Jest to proste oraz szybkie w przygotowaniu danie, które urozmaici Wasz jadłospis.

Żelazo – zapotrzebowanie i wchłanianie niezbędnego składnika mineralnego

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Żelazo jako niezbędny transporter tlenu o utrudnionym wchłanianiu.

Szpinak - zielone szczęście na talerzu

Marek Stróżyk ponad miesiąc temu

Chyba każdy z nas pamięta te dziecięca lata, gdy zarówno rodzice, jak i przedszkolanki zachwalały szpinak, jako źródło żelaza, witamin, kwasu foliowego oraz siły, czyli jednego z najzdrowszych dań. Ale czy na pewno lubiliśmy raczyć się tym zielonym przysmakiem?