Poznaj 20 rodzajów makaronów i wybierz swój ulubiony!
Aktualizacja: 4 kwietnia, 2024
Niewątpliwie uwielbiane przez nas makarony to domena włoskiej kuchni. Istnieje ponad 300 odmian makaronów, a tak naprawdę jest ich tyle, ile wymyślą włoskie gospodynie. Ich nazwy najczęściej wywodzą się od kształtu jaki przybierają.
Rodzaje makaronów
Bigoli
Makaron gryczany lub produkowany z pełnego ziarna pszenicy. Wyglądem przypomina spaghetti, ale jest bardziej mięsisty i grubszy. Grube nitki idealnie komponują się z gęstymi sosami. Najczęściej spotkać go można w regionie Veneto.
Cannelloni
Ich nazwa oznacza „duże rury” bądź „duże trzciny”. Inna nazwa tego makaronu to manicotti („rękaw”). Te duże rurki o średnicy 3 cm i długości ok. 8 cm produkowane są ręcznie i maszynowo. Cannelloni zazwyczaj nadziewa się farszem z mięs, warzyw i serów, zalewa sosem i zapieka – nie gotuje się ich przed pieczeniem.
Capelli d’angelo, Capellini
Capelli d’angelo czyli „włosy anioła” to cienki, długi, owalny makaron, który zazwyczaj jest uformowany w gniazda. Produkowany jest z pszenicy, czasem także z gryki. Capellini dodaje się najczęściej do zup i dań dla dzieci; dobrze smakuje także z mięsem.
Conchiglie/ Conchigliette
Jest to makaron w kształcie muszli o różnorodnej wielkości, nazywany również Jumbo Shells. To bardzo uniwersalny typ makaronu, mający szerokie zastosowanie w daniach na całym świecie Najmniejsze świetnie pasują do zup, a większe można faszerować i piec. Stanowią też bardzo dobrą bazę do sałatek i zapiekanek.
Makaron ten wytwarza się z pszenicy durum, czasem aromatyzuje się oliwą z oliwek czy ziołami.
Coqulliettes
Makaron kształtem przypomina niewielkie „kolanka”. Dodaje się je do zup, ciężkich, mięsnych sosów mięsnych i serowych.
Farfalle
Makaron ten ma kształt kokardki, a farfalla po włosku oznacza „motyl”. To jeden z najstarszych rodzajów włoskich makaronów. Prawdopodobnie pierwsze farfalle zrobiono w XVI wieku w północnych Włoszech. Obecnie jest bardzo popularny na całym świecie. Farfalle wbrew pozorom są łatwe do zrobienia w domu przy pomocy prostego sprzętu. Pasują przede wszystkim do potraw z pomidorami, śmietaną lub mięsem. Zasadą jest aby składniki sosu podawanego z farfalle nie były za bardzo rozdrobnione.
Fettuccine
Po włosku „fettuccine” oznacza „małe wstążki”. Ten rodzaj makaronu jest spokrewniony z tagliatelle i tak samo kształtem przypomina wstążki. Makaron ten wykonuje się z pszenicy durum, co nadaje mu grubość i sprężystość. Z reguły gotuje się go w wersji al dente. Fettuccine jest jednym z najbardziej znanych makaronów na całym świecie. Popularny jest szczególnie wiosną w restauracjach, gdzie makaron robiony jest własnoręcznie. Tradycyjne fettuccine to dosyć grube wstążki serwowane z lekkimi i średnimi sosami (pomidorowe, kremowe, śmietanowe, serowe i inne w zależności od upodobań). Podawane są także z krewetkami i z kurczakiem, a także świetnie nadają się do zapiekanek.
Fusilli
Jest to makaron w kształcie świderków, Produkowany najczęściej z pszenicy durum. Można stosować je do dań, które trzeba odgrzewać. Mogą być używane do dań głównych, sałatek i zup. Dzięki swojemu skręconemu kształtowi pasują zarówno do lekkich, jak i ciężkich, mięsnych sosów.
Lasagne
Nazwą tą określa się zarówno makaron, jak i przyrządzane z niego potrawy. Lasagne makaron to szerokie, długie i płaskie płaty, które doskonale nadają się do zapiekanek z mięs, serów i pomidorów.
Orecchiette
Po włosku słowo „orecchiette” oznacza dokładnie „małe uszy” lub „uszka”. Tradycyjne orecchiette robi się z mąki semolina. Jest cieńszy w środku i grubszy na zewnątrz. Charakterystyczny kształt uzyskuje się wypychając kciukiem zagłębienia w wykrojonych krążkach ciasta. Ten typ makaronu jet bardzo popularny w regionie Apulia (Puglia) w południowej części Włoch, ale korzeniami sięga do francuskiej Prowancji. Orecchiette doskonale smakuje w towarzystwie warzyw w różnego rodzaju sałatkach, łączy się je również z ciężkimi mięsnymi i warzywnymi sosami. W południowych regionach często podaje się uszka z brokułami.
W Chinach robi się makaron o podobnym kształcie, nazywany Maoerduo, co znaczy „kocie uszy”.
Lumache
Kształtem przypominają muszlę ślimaka, a są to po prostu złożone na pół, puste w środku rurki. Dostępne są lumache w wersji smakowej gładkiej i karbowanej. Mniejsze lumache doskonale nadają się do zup i zapiekanych makaronów, średnie do sosów, a te największe mogą być nadziewane (np. ricottą, mozzarellą, sosem pomidorowym, pesto, mięsem lub warzywami) bądź zapiekane.
Pappardelle
Jego nazwa wywodzi się od włoskiego „pappare” co oznacza „pożerać”. Jest to cienki i płaski makaron, cięty na szerokie, długie wstążki, pod względem szerokości mieści się między tagliatelle a lasagne. Bazą ciasta tego makaronu są jajka, dlatego jest on taki puszysty i chłonny.
Popardelle jest podawane najczęściej zimą z ciężkimi sosami, a także z gulaszem na dużym talerzu bądź w szerokiej misce.
Penne
Nazwa pochodzi od włoskiego słowa „pen” („penne” to liczba mnoga) co znaczy pióro. Jest to jeden z najbardziej znanych i popularnych makaronów w kształcie skośnej rurki, w wersji gładkiej i karbowanej. Pochodzą z regionu Kampanii w południowej części Italii. Czasem penne zwane jest także mostaccioli. Mogą być produkowane zarówno z pszenicy durum, jak i ryżu czy kukurydzy. Znajduje zastosowanie w wielu potrawach. Nadaje się do zup, sałatek i zapiekanek, a także do gulaszu.
Ravioli
To odmiana nadziewanego makaronu w kształcie „poduszki” (owalnej, kwadratowej lub prostokątnej). Danie jest tak samo popularne we Włoszech, jak i poza granicami kraju. Pierwsze ravioli powstało w średniowieczu we Włoszech, gdzie obecnie można spotkać ten typ makaronu z różnorodnym nadzieniem: mięsnym, serem ricotta, owcami morza, a także z wszelkiego typu warzywami, dynią i szpinakiem włącznie, a także z sezonowymi grzybami. Według tradycji ravioli to potrawa wegetariańska a pierwotny przepis na farsz do ravioli zawiera ser i warzywa z dodatkiem znanych przypraw takich jak np. gałka muszkatołowa czy cynamon.
Rigatoni
“Rigati” po włosku znaczy „pasiasty”, co nawiązuje do powierzchni prostej rurki z prążkami po zewnętrznej stronie tuby. Ten typ makaronu jest najczęściej serwowany w środkowych i południowych Włoszech. Rigatoni podawane jest przede wszystkim z czerwonym, mięsnym sosem. Wierzch zwykle posypuje się serem mozzarella bądź romano. Można również wykorzystać go do zapiekanek.
Ruote
Makaron bardziej znany pod nazwą „kółka”, kształtem przypomina koła samochodowe, Bardzo chętnie dodawany jest do zup i sałatek. Ruote serwowany jest często z zawiesistymi sosami.
Spaghetti
To okrągły, długi i cienki makaron, tzw. „małe sznurki”, „sznureczki”. Najpopularniejszy typ makaronu oraz nazwa dania nie tylko w Polsce. Na całym świecie jest mnóstwo różnych odmian spaghetti, a najbardziej popularne są dwa rodzaje – podstawowy (typowy, paczkowany dostępny w każdym sklepie) oraz nieco cieńszy. Nitki spaghetti mogą mieć różnorodną długość.
Wytwarzany jest z mąki pszennej lub mąk smakowych, do których dodaje się pieprz czy warzywa/ by uzyskać różnorodny i ciekawy wygląd oraz smak. Jada się go najczęściej z sosem neapolitańskim, bolońskim lub carbonara.
Tagliatelle
Pierwszye tagliatelle zostało stworzone w Północnych Włoszech, w regionie Emilia Romania. To typowy włoski makaron w kształcie wstążki używany do różnego rodzaju potraw i sosów. Istnieje kilka rodzajów tagliatelle, różniące się grubością i rozmiarem, ale zawsze jest to makaron płaski i szorstki. Sprzedawany w dwóch kolorach: naturalnym i zielonym. Tagliatelle najlepiej podawać z gęstymi sosami. Ten typ makaronów w wielu przepisach zastępuje spaghetti. Obecnie makaron ma bardzo szerokie zastosowanie, jeśli chodzi o zakres potraw.
Makaron chiński jajeczny
Jest podstawą wielu chińskich dań. Głównym składnikiem tego makaronu są jajka i jest dostępny w wersji świeżej i suszonej. Przy produkcji tego makaronu używa się przede wszystkim mąki pszennej, z domieszką soli, skrobi kukurydzianej i odrobiną oleju. Można go smażyć, dodawać do sałatek i polewać sosem.
Makaron ryżowy
Wywarzany jest z ryżu lub mąki ryżowej. Może przyjmować różne kształty i rozmiary, ale w żadnym wypadku nie zawiera glutenu. Doskonały składnik dań pochodzących z kuchni azjatyckiej. Sprawdza się jako dodatek do mięs czy sałatek.
farfalle i penne to szczyt humanitaryzmu. resztę też można jeść, ale po co, skoro w tym samym czasie można zjeść farfalle lub penne