bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Co to jest anchois? Właściwości anchois, gdzie je kupić, przepisy

Co to jest anchois? Właściwości anchois, gdzie je kupić, przepisy

Śledzie na desce z przyprawami.
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 29 kwietnia, 2024

Rozwój handlu produktami spożywczymi między krajami europejskimi przyczynił się do zwiększenia dostępności żywności śródziemnomorskiej w Polsce. Coraz częściej można ją nabyć w stałej ofercie sklepów lub w czasie specjalnych promocji. Okazuje się, że nowości żywieniowe cieszą się dużą popularnością, a konsumenci coraz częściej eksperymentują w kuchni wykorzystując kolejne produkty spożywcze. Szerokie grono swoich zwolenników zdobył produkt o tajemniczej nazwie anchois, który na dobre zagościł w kuchni Polaków.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Co to jest anchois?
  • Anchois – właściwości
  • Anchois – gdzie kupić?
  • Anchois – przepisy

Co to jest anchois?

Anchois jest to francuska nazwa określająca przetwory pochodzące z sardeli europejskiej. Ryba ta preferuje ciepłe wody morskie, dlatego występuję głównie na obszarze basenu Morza Śródziemnomorskiego, Czarnego i Oceanu Atlantyckiego. Sardela europejska jest to niewielka ryba, o ościstej strukturze i bardzo intensywnym smaku. Budową przypomina śledzia, ponieważ jej długość sięga jedynie 12–15 cm. Ryba ta ma bardzo duże znaczenie gospodarcze, ponieważ przetwory z niej cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów. Odławiana jest w okresie marca–czerwca oraz na przełomie września i października. Marynowana jest w soli w celu pozbycia się z niej nadmiaru wody i tłuszczu, a także wydobycia specyficznego smaku i zapachu. Sardela uważana jest za rybę bezpieczną, nie zawierającą metali ciężkich, a jej połowy nie wpływają negatywnie na różnorodność biologiczną mórz i oceanów. O bezpieczeństwie przetworów z sardeli może świadczyć fakt, że nie są one przeciwwskazane dla kobiet w ciąży, ponieważ mięso sardeli nie magazynuje rtęci. Największe pokłady sardeli eksportowane są z krajów tj. Peru, Chile, Hiszpania, Portugalia i Francja. Obecnie anchois można kupić na całym świecie, głównie w postaci konserwowanych przetworów, a ich przydatność do spożycia wynosi zazwyczaj 12 miesięcy.

Anchois można serwować na wiele sposobów np. w postaci koreczków, pikantnych sosów, solonych przegryzek, past sardelowych, dodatków do sałatek czy pizzy. Doskonale komponuje się i podkreśla smak makaronów, jaj i awokado.

Do klasycznych dań wzmacnianych aromatem anchois należą:

  • włoski sos putanesca (z dodatkiem anchois, kaparami i chili)
  • włoskie vitello tonato (cielęcina w sosie sardelowym)
  • hiszpańska tapenada do kanapek
  • hiszpańska przekąska pincho [1].

Anchois – właściwości

Potrawy z dodatkiem anchois wykazują dużą wartość odżywczą, dlatego polecane są do spożycia w ramach urozmaiconej diety. W 100 g sardeli znajduje się 210 kcal energii oraz 10 g tłuszczu, w którego składzie znajdują się głównie kwasy tłuszczowe nienasycone. Dodatkowo sardela jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, ponieważ 100 g tego produktu dostarcza 30 g składnika odżywczego. Należy wspomnieć, że anchois nie dostarcza węglowodanów oraz błonnika pokarmowego. Sardela bogata jest w żelazo, wapń i witaminę D. Spożywanie tego produktu wzmacnia kości oraz zapobiega rozwojowi anemii. Jednak zaleca się, żeby osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze ograniczały spożycie tego wyrobu ze względu na dużą zawartość w nim soli.

Anchois – gdzie kupić?

W Polsce sardele można kupić obecnie w każdym sklepie wielkopowierzchniowym w sprzedaży ciągłej lub podczas specjalnych dni poświęconych kuchni śródziemnomorskiej. Dostępna jest ona najczęściej w postaci zakonserwowanych filecików rybnych. Jej cena waha się w granicach 4–7 zł za 100 g produktu. Dodatkowo sklepy internetowe posiadają również w swojej ofercie tego typu produkty, dlatego jeśli w danym momencie będą one ciężko dostępne stacjonarnie, wtedy warto skorzystać z zakupów online.

Przy zakupie warto zwrócić uwagę na kolor anchois, ponieważ świadczy on o świeżości produktu. Korzystnie jest wybierać sardele o brązowo-różowym zabarwieniu, natomiast odrzucać te w kolorze ciemniejszym lub żółtym [2].

Anchois – przepisy

Przepis na tapenadę do kanapek

Składniki:

  • 30 czarnych, wypestkowanych oliwek
  • 10 filecików anchois
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • cebula
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie: wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Tak powstałą pastę nakładać na kanapki.

rozwiń
Przepis na makaron z tuńczykiem i anchois

Składniki:

  • paczka makaronu spaghetti
  • puszka tuńczyka w oleju roślinny
  • puszka filecików anchois w oleju
  • mały słoiczek kaparów
  • czarne oliwki bez pestek
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia

Przygotowanie: makaron gotować przez 15 minut w osolonej wodzie aż do uzyskania konsystencji al dente . Na patelni podsmażyć pozostałe składniki, czyli tuńczyka i anchois, kapary oraz oliwki. Gotowym sosem polać makaron. Udekorować listkami bazylii.

rozwiń
Przepis na sałatkę z dodatkiem anchois

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
  • opakowanie sera feta
  • 5–6 filetów anchois
  • 3 łyżki zielonych oliwek lub kaparów
  • 6 czarnych oliwek
  • natka pietruszki
  • ocet balsamiczny
  • 2 ząbki czosnki

Przygotowanie: papryki umyć, oczyścić oraz pokroić w kostkę. Ser feta odcedzić i również pokroić, a następnie czosnek obrać i przecisnąć przez prasę. Do przygotowanych składników dodać filety rybne, kapary, oliwki, natkę pietruszki i całość polać octem balsamicznym.

rozwiń

Przetwory wytwarzane z sardeli europejskiej cieszą się w ostatnim czasie coraz większą popularnością również w naszym kraju. Wynika to nie tylko z ich pożądanego smaku czy aromatu, ale również z cennych wartości odżywczych, których dostarczają.

Literatura:

  1. https://kuchnia.wp.pl/anchois-zastosowanie-w-kuchni-wlasciwosci-zdrowotne-wartosci-odzywcze-6109394124138113a [dostęp 20.03.18]
  2. http://www.ksiazka-kucharska.pl/news/96/ [dostęp 20.03.18]
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
5/5 - (1 głosów)
Autor artykułu:
Justyna Paroń
Justyna Paroń , Dyplomowany dietetyk kliniczny i doradca żywieniowy. Specjalizuje się w leczeniu żywieniowym chorób dietozależnych i autoimmunologicznych. Autorka bloga zamalocukru.pl.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
tuńczyk właściwości z puszki
Ryby i owoce morza

Tuńczyk – świeży czy z…

Wiadomo nie od dziś, iż mięso ryb posiada wyjątkowe zalety żywieniowe, z uwagi na obecność niezbędnych w naszej diecie składników. Tuńczyk, choć jest gatunkiem drapieżnym z pewnością zadomowił się w… Czytaj dalej...

Ryba w puszce nie czuje…

Wszyscy dobrze wiemy, że ryby jeść trzeba. Zawierają bowiem bardzo dużo cennych składników. Ale czy wiemy, które wybrać? Czym się tak naprawdę różni ryba surowa od tej w puszce? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Ryby i owoce morza

    Ryby i owoce morza
    Ryby i owoce morza

    Panga – co to za ryba i czy jest zdrowa?

    kuchnie świata

    Czy sushi jest zdrowe? Jak zrobić sushi?

    Ryby i owoce morza

    Wartości odżywcze ryby Sola. Przepisy na rybę Solę

    1
    Ryby i owoce morza

    Sardynki – właściwości. Czy sardynki w puszce są zdrowe?

    ogórek morski działanie
    2
    Ryby i owoce morza

    Ogórek morski (swanson) – właściwości i zastosowanie

    sandacz jak przygotować sandacza
    Ryby i owoce morza

    Ryba sandacz – właściwości, przepisy. Jak przyrządzić sandacza?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.