Nadmiar potasu – objawy, leczenie. Jak obniżyć potas?

Potas jest podstawowym pierwiastkiem wnętrza komórek. Odpowiada za utrzymanie w nich wody. Uczestniczy w wielu przemianach metabolicznych cukrów i energii oraz aktywuje działanie wielu enzymów. W chorobach nerek często zachodzi potrzeba ograniczenia potasu (nawet o połowę), jego wysokie stężenie zagraża życiu.
Spis treści
- Potas – norma
- Badanie potasu
- Nadmiar potasu
- Nadmiar potasu – objawy
- Nadmiar potasu – leczenie
- Jak obniżyć potas?
- Źródło potasu
- Co ma najwięcej potasu?
- Wysoki potas – co jeść?
Potas – norma
W jakim stężeniu powinien występować w organizmie potas? Norma dla dorosłego człowieka w surowicy krwi wynosi 3,5–5,0 mmol/l.
Badanie potasu
Możliwe jest ocenienie stężenia potasu w organizmie. Badanie potasu, jak i innych elektrolitów jest dość powszechne i można wykonać je w każdym punkcie diagnostycznym. Oznaczenie jego ilości dokonuje się na próbce krwi. Badanie nie wymaga specjalnego przygotowania, nie trzeba być na czczo.
Nadmiar potasu
Mimo, iż potas to ważny składnik odżywczy, to jego nadmiar może być niebezpieczny dla zdrowia. Hiperkalemia (nadmiar potasu) jest częstym zjawiskiem w chorobach nerek, przez ich nieprawidłowe działanie zostaje on w nadmiarze zgromadzony we krwi, stan ten może wywołać zaburzenia czynności serca, aż do całkowitego zatrzymania akcji serca.
Wyróżnia się 3 rodzaje hiperkalemii:
- łagodną (5,5–6 mmol/l),
- umiarkowaną (6,1–7 mmol/l),
- ciężką (≥7 mmol/l).
Nadmiar potasu – objawy
Objawy łagodnej hiperkalemii są zwykle niezauważalne, dlatego też do wykrycia nadmiaru potasu często dochodzi przypadkowo, np. przy okazji innych badań diagnostycznych.
Można jednak zauważyć w organizmie nadmiar potasu. Objawy to:
- osłabienie mięśni,
- drętwienie,
- mrowienie,
- mdłości.
Ciężka hiperkalemia natomiast wymaga szybkiej interwencji, gdyż może powodować kołatanie serca, duszność, ból w klatce piersiowej, nudności lub wymioty, jest to stan zagrażający życiu, którego nie należy lekceważyć.
Nadmiar potasu – leczenie
Leczenie nadmiaru potasu jest zależne od stężenia pierwiastka w organizmie, przyczyny zaburzenia, a także tempa jego narastania. Leczenie ma na celu unormowanie poziomu potasu we krwi, usunięcie jego nadmiaru z przestrzeni zewnątrzkomórkowej i zapobieganie powikłaniom.
W łagodnej lub umiarkowanej hiperkalemi nadmiar można zniwelować zmianami w diecie oraz stosowaniem środków moczopędnych, w przypadku ciężkiej hiperkalemi konieczna jest hospitalizacja i zastosowanie środków takich jaki: salbutamol, wodorowęglan sodu, furosemid, glukoza z insuliną, żywice jonowymienne i chlorek wapnia.
Czasami, gdy terapia ta jest nieskuteczna lub gdy poziom potasu zagraża życiu i nie ma czasu na leczenie zachowawcze, konieczne jest wykonanie dializy. W trakcie leczenia nadmiaru potasu co jakiś czas sprawdzane są jego efekty poprzez badanie stężenia pierwiastka w organizmie.
Jak obniżyć potas?
Należy unikać substytutów soli, ziołowych lekarstw i suplementów (mogą mieć składniki, które podnoszą poziom potasu).
Zalecana jest dieta ubogopotasowa, która polega na ograniczeniu lub wyeliminowaniu produktów bogatych w potas. Potrawy powinny być sporządzane metodą gotowania, duszenia, pieczenia w pergaminie,folii i smażenia bez tłuszczu. Należy również pamiętać, aby kupować napoje z niską zawartością potasu.
Źródło potasu
Potas powszechnie występuje w żywności, jednak jego zawartość w poszczególnych produktach jest zróżnicowana. Źródłem potasu są produkty roślinne, owoce suszone, nasiona roślin strączkowych oraz surowe warzywa i owoce.
Co ma najwięcej potasu?
Zawartość potasu w poszczególnych produktach:
Produkt | Zawartość potasu[mg]/100 g |
Suszone morele | 1900 |
Figi suszone | 938 |
Gorzka czekolada | 830 |
Łosoś | 628 |
Biała fasola | 561 |
Szpinak | 558 |
Pieczone ziemniaki | 535 |
Awokado | 485 |
Słodkie ziemniaki | 475 |
Kotlet wieprzowy | 449 |
Brukselka | 389 |
Banany | 358 |
Jogurt | 234 |
Pomidory | 282 |
Sok pomarańczowy | 200 |
Mleko | 154 |
Wysoki potas – co jeść

W 100 g suszonych moreli znajduje się nawet 1900 mg potasu
Wiadomo, że lepiej unikać produkty o dużej ilości potasu. Jednak jest pytanie, które zadają sobie osoby mające wysoki potas – co jeść? Istnieje również sposób na obniżenie zawartości potasu w warzywach, nazywany „metodą podwójnego gotowania“. Gotowanie jarzyn w bardzo istotny sposób, może obniżyć w nich zawartość tego pierwiastka.
- Jarzyny drobno posiekać
- Zalać gorącą wodą w proporcji 10 części wody na 1 część jarzyn
- Wymoczyć jarzyny przez 30 min.
- Odlać wodę, potem wypłukać pod bieżącą wodą
- Czynność płukania powtórzyć kilkakrotnie
- Zalać jarzyny wodą i gotować przez 3–6 min.
- Odlać wodę i ponownie zagotować
Nadmiar potasu we krwi może mieć poważne skutki zdrowotne, często jest objawem nieprawidłowego funkcjonowania nerek dlatego też nie należy lekceważyć objawów hiperkalemii. Pomocna będzie dieta ubogopotasowa, jednak co do szczegółowego leczenia należy pilnie skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Równie niebezpieczny dla zdrowia może być niedobór potasu.
Literatura:
- Krzysztof Ślusarczyk, Hiperkaliemia – leczenie przedszpitalne i szpitalne, [dostęp on-line] https://repozytorium.ka.edu.pl/bitstream/handle/11315/2769/%C5%9Alusarczyk%20Krzysztof%20Hiperkaliemia%20leczenie%20przedszpitalne%20i%20szpitalne%202015.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Marek Zaremba, Edward Franek, Andrzej Rydzewski, Hiperkaliemia, Choroby Serca i Naczyń 2006, tom 3, nr 1, 36–40, [dostęp on-line] https://journals.viamedica.pl/choroby_serca_i_naczyn/article/download/12180/10058
- Andrzej Chamienia, Gospodarka potasowa — podstawy teoretyczne i codzienna praktyka lekarska, Choroby Serca i Naczyń 2004, tom 1, nr 2, 97–107, [dostęp on-line] https://journals.viamedica.pl/choroby_serca_i_naczyn/article/viewFile/12229/10107
- Adam Kwieciński, Potas a choroby układu krążenia, [dostęp on-line] http://fpn.sum.edu.pl/archiwum/publikacje/2007/publikacja2_nr1112_2007.pdf
- MARCIN RYBAKOWSKI, MAGDALENA WITT, KAROL JUSKOWIAK, TOMASZ MAŁKIEWICZ, MAREK BARANOWSKI, RAFAŁ ŚLÓSAREK, HIPERKALIEMIA JAKO BEZPOŚREDNI STAN ZAGROŻENIA ŻYCIA.
WCZESNE POSTĘPOWANIE LECZNICZE W OPARCIU O WYTYCZ, Nowiny Lekarskie 2012, 81, 6, 658–663, [dostęp on-line] http://www.nowinylekarskie.ump.edu.pl/uploads/2012/6/658_6_81_2012.pdf - www.su.krakow.pl/dietetyczny-plan-na-zdrowie
- Źródło tabeli:http://advances.nutrition.org/content/3/6/820/T3.expansion.html

Potas to oprócz sodu jeden z najważniejszych makroelementów całkowicie niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania w organizmie. Jego niedobór pojawia się coraz częściej, a objawy są często bagatelizowane. Jest to niepokojące, gdyż skutkiem tegoż stanu są liczne choroby i schorzenia układu sercowo-naczyniowego, co może zakończyć się zatrzymaniem czynności serca, a więc śmiercią. czytaj więcej
Spośród elektrolitów, szczególną uwagę warto zwrócić na potas. Jest to bardzo ważny składnik mineralny wspierający prawidłową pracę organimzu. czytaj więcej
Opinie
Napisz swoją opinię
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !
Artyk€l pomocny tylko prosze mi powiedziec co jesc ma osoba z wysokim cholesterolem i nadmiarem potasu. Produkty w jednej i drugiej sie wykluczaja . Porad jest duzo ale łaczacej zywienie w obu tych chorobach ngdzie niemoge znależć. Moze Wy mi pomożecie.?
Prosiłabym bardzo o informacje co mam robić i czego nie jeść w podwyższonym stężeniu potasu we krwi 5,8. I jakie zrobić dodatkowe badania. Dziękuje Mój e-mail [email protected]
Też mam taki poziom potasu 5,9 czy jest to możliwe gdy pije 3 litry wody i 5 kaw dziennie która powinna wypłukiwac potas?
A wapno w normie ? Proszę zrobić sobie jonogram . Bo często stężenie jednego , może być powodem niskiego drugiego elektrolitu.