wątroba

Oceń
wątroba - 3.0/5. Oddano 1 głosy.

Czym zregenerować wątrobę po alkoholu? Dieta na regenerację wątroby

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Z okazji czegoś czy bez – spożywanie alkoholu w Polsce towarzyszy społeczeństwu niemal na każdym kroku. Jak szkodliwe może być regularne picie napojów alkoholowych? Czy są metody na ograniczenie negatywnego wpływu alkoholu na wątrobę?

Koper włoski – właściwości, cena, gdzie kupić, przepisy

Obecnie wiemy, że większość surowców roślinnych zaliczanych do przypraw zawiera substancje chemiczne, wykazujące działanie farmakologiczne. Na przykład w dolegliwościach bólowych uzębienia  niegdyś zalecano płukać jamę ustną szałwią lub miętą. Na wzdęcia i inne dolegliwości gastryczne podawano bardzo często kminek, wspomnianą już miętę czy koper włoski. Dzisiejszy artykuł postanowiliśmy poświęcić temu ostatniemu z uwagi na szerokie spektrum właściwości. Zapraszamy do lektury!

Motylica wątrobowa – objawy, leczenie

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Niezwykle duży odsetek populacji codziennie spożywa surowe produkty roślinne lub mięso po wykonaniu obróbki termicznej bądź surowe, lecz nie każdy wie, jakie zagrożenia mogą one nieść ze sobą. Nieprawidłowa temperatura przygotowania czy niedokładne oczyszczenie surowca może doprowadzić do rozwoju chorób powstałych w wyniku rozwoju mikroorganizmów, nawet pasożytów. Często przez spożycie bydła czy dziczyzny możemy dostarczyć do organizmu larwy motylicy wątrobowej, której zakażenia są bardzo popularne, także w Polsce. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jakimi objawami charakteryzuje się to schorzenie!

Zioła na wątrobę – oczyszczanie i regeneracja. Jakie zioła na wątrobę?

Agnieszka Pankowska ponad miesiąc temu

Wytwarza żółć biorącą udział w trawieniu tłuszczów, gromadzi, a następnie uwalnia węglowodany, wytwarza białka osocza. Bierze również udział w metabolizmie cholesterolu, inaktywowaniu niektórych hormonów, syntezie prowitaminy D, a także uczestniczy w detoksyfikacji wielu substancji (m.in. alkoholu, leków) [1]. Jak widzimy wątroba jest bardzo ważnym narządem. Jej prawidłową pracę możemy wesprzeć poprzez zdrową dietę, ale również dzięki zastosowaniu odpowiednich ziół.

Regeneracja wątroby – dieta. Jak długo regeneruje się wątroba?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Wątroba to bez wątpienia jeden z najważniejszych organów w organizmie człowieka. Spełnia szereg funkcji, bez których utrzymanie zdrowia, a nawet życia jednostki byłoby niemożliwe. Jest miejscem wielu przemian (np. węglowodanowych), magazynuje wiele składników pokarmowych (np. witaminę D), a także pełni funkcję detoksykacyjną, usuwając wszelkie szkodliwe substancje z ustroju. Niedomaganie wątroby jest niezwykle niebezpieczne i wymaga natychmiastowego działania. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o możliwościach regeneracji wątroby.

Czy kawa jest zdrowa? Kawa na pusty żołądek

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Kawa – razem z popularnością towarzyszy jej mnóstwo wątpliwości. Szkodzi czy służy naszemu zdrowiu? Jaka ilość kawy jest dla nas bezpieczna?

Autoimmunologiczne zapalenie wątroby – objawy i dieta

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

W chorobach autoimmunologicznych główną rolę odgrywają dwa zjawiska równocześnie występujące w organizmie. Pierwszym jest utrata przez tkanki organizmu ich naturalnej autotolerancji. Jej elementy stają się autoantygenami i uczestniczą w reakcjach immunologicznych. Drugim procesem jest atak ze strony komórek układu odpornościowego na zmienione tkanki, czego skutkiem jest rozwój zapalenia.

Kolka wątrobowa – objawy. Dieta przy kolce wątrobowej

Patrycja Nawojowska ponad miesiąc temu

Pojawienie się kolki wątrobowej (kolki żółciowej), powoduje nagły, bardzo silny ból zlokalizowany pod żebrami, który może nie ustępować nawet przez kilka godzin. Przyczyną jego wystąpienia jest zaburzona praca pęcherzyka żółciowego. Jakie objawy mogą wskazywać na atak kolki wątrobowej i co zmienić w diecie, aby jej uniknąć?

Oczyszczanie wątroby – dieta, zioła. Jak zregenerować wątrobę?

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Wątroba – dieta na oczyszczenie wątroby, jakie zioła wspomagają jej pracę?

Kawa a wątroba, ciśnienie, cukrzyca. Czy kawa szkodzi?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Kawa to najczęściej spożywana używka na świecie. Szacuje się, że codziennie wypija się ok. 2,25 mld filiżanek. Jedni cenią ją za smak i aromat, inni za właściwości pobudzające. Nie każdy wie, że kawa, która według niektórych jest szkodliwa, może korzystnie wpływać na nasz organizm. Picie tegoż napoju m.in. służy profilaktyce wystąpienia cukrzycy typu II czy też nadciśnienia tętniczego. Więcej o zaskakujących właściwościach kawy w artykule.

Co to jest glikogen? Funkcje glikogenu w mięśniach, wątrobie. Jak uzupełnić glikogen?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Wiemy, że glukoza jest źródłem łatwoprzyswajalnej energii dla naszego ciała. Czym jednak jest glikogen i co z glukozą ma wspólnego? Gdzie się gromadzi i na jak długi czas wystarczają jego zapasy? Jak uzupełnić braki w naszym energetycznym „magazynie”?

Tarczyca Bajkalska – właściwości, zastosowanie, cena, jak stosować

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Tarczyca bajkalska to roślina od dawna znana we wschodniej medycynie. Związki aktywne w niej zawarte okazują się mieć korzystny wpływ na profilaktykę i leczenie wielu chorób. Jakie właściwości, poza potencjałem antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym posiada tarczyca bajkalska? W jakich chorobach jej stosowanie przyniesie korzyści terapeutyczne?

Kocanka – właściwości, zastosowanie, olej z kocanki, cena

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

W dzisiejszych czasach kocanka kojarzy się ze zbieraniem ziół i kwiatów do bukietu na święto Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny. Mało kto wie, że roślina ta korzystnie wpływa na zdrowie, a olej z niej pozyskany nadaje się do pielęgnacji skóry. Co dokładnie skrywają w sobie kwiaty kocanki?

Wygląd języka a zdrowie – nalot, bolący i piekący język to może być objaw choroby!

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Obserwuj swój język. Występujące na nim niepokojące objawy mogą wskazywać na stan chorobowy.

N-acetylocysteina – niedoceniany suplement

Sonia Walla ponad miesiąc temu

N-acetylocysteina jest znana głównie ze swoich właściwości przeciwutleniających i mukolitycznych. Tymczasem, poza zastosowaniem w zatruciach lekami oraz leczeniem chorób przebiegających z trudnością w odksztuszaniu gęstej wydzieliny, jest pomocna m.in. w terapii chorób z autoagresją i zaburzeń psychicznych. Jakie dodatkowe korzyści mogą wynikać z suplementacji tym związkiem i kiedy należy zachować ostrożność w jego stosowaniu?

Cholestaza – objawy, leczenie i dieta

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Cholestazą nazywamy zastój żółci spowodowany jej nieprawidłową produkcją lub przepływem do dwunastnicy. W wyniku tego stanu dochodzi do upośledzonego trawienia i wchłaniania tłuszczów, uciążliwego świądu skóry i żółtaczki. Co prowadzi do wystąpienia cholestazy, jak ją rozpoznać, jak jej zapobiegać i jak ją leczyć? Czy dieta ma znaczenie w prewencji i terapii zastoju żółci?

Substancje mitochondrialne, czyli dieta wspomagająca mitochondria

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Mitochondria – mikroskopijne struktury komórkowe wielkości kilkunastu nanometrów, okazują się mieć niebagatelny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie całego organizmu, a ich prawidłowa czynność warunkuje wystąpienie i rozwój licznych chorób. Czym jest medycyna mitochondrialna, jakie ma zastosowanie i jak dbać o swoje mitochondria, by zachować zdrowie i dobrą kondycję na dłużej?

Roślina niezawodna w regeneracji wątroby!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Roślina, której nie może zabraknąć w apteczce osób cierpiących z powodu źle funkcjonującej wątroby. To idealny i naturalny sposób na regenerację organu.

Dieta wątrobowa dla osób ze stłuszczeniem wątroby – zasady, produkty zakazane oraz zalecane

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Stłuszczenie wątroby może towarzyszyć cukrzykom, osobom z otyłością, nadużywającym wysokoprocentowe trunki, ale również pojawić się u osób stosujących głodówki, spożywających dietę ubogą w białko lub stosujące pewnego rodzaju leki.