Dieta przy miażdżycy. Zioła na miażdżycę
Wraz z rozwojem społeczeństwa rośnie dostęp do wysoko przetworzonej żywności, a także produktów typu fast food. Ciągły pośpiech skutkuje pogorszeniem sposobu odżywiania, obniżeniem poziomu aktywności fizycznej i rozwojem nowych schorzeń, nazwanych grupą chorób cywilizacyjnych. Wśród nich znajduje się m.in. miażdżyca, czyli przypadłość naczyniowa prowadząca do pogorszenia jakości życia, a nawet śmierci wielu osób na całym świecie. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o tej podstępnej chorobie!
Sok z karczocha – właściwości, dawkowanie, skutki uboczne. Sok z karczocha na odchudzanie
Karczoch zwyczajny (łac. Cynara scolymus L.) jest rośliną o prozdrowotnych właściwościach, z tego względu stosowany był w lecznictwie europejskim już od XVIII wieku m. in. w terapii miażdżycy, chorób wątroby i problemach trawiennych. Zakres wykorzystania tej rośliny jest bardzo szeroki, godnym polecenia jest sok z karczocha, który wspomaga odchudzanie. Jakie właściwości posiada sok z karczocha i jak go dawkować?
Cholesterol LDL – norma, skutki podwyższonego poziomu. Jak obniżyć cholesterol LDL?
Cholesterol LDL jest to frakcja cholesterolu znana każdemu. Ze względu na coraz większą świadomość społeczeństwa oraz stawianie na profilaktykę wielu chorób, coraz więcej z nas zwraca na niego uwagę. Odbierając wyniki często jest jednym z niewielu parametrów, o którym cokolwiek wiemy i najczęściej sprawdzamy. Czym jest i o czym nam mówi ta lipoproteina, dowiesz się czytając poniższy artykuł.
Leczenie miażdżycy – dieta, zioła. Leczenie naturalne miażdżycy
Miażdżyca tętnic jest chorobą wartą uwagi, gdyż blisko połowa zgonów na całym świecie jest spowodowana właśnie przez nią. Rozwija się powoli i niepostrzeżenie, gdyż początkowe fazy są praktycznie bezobjawowe. Warto wiedzieć, że wdrożenie prawidłowego żywienia i aktywnego trybu życia może całkowicie zniwelować ryzyko wystąpienia tej przypadłości. Dodatkowo, istnieją preparaty roślinne, obecne w każdej kuchni, które działają terapeutycznie i zgodnie z badaniami, doprowadzają nawet do eliminacji farmakoterapii.
Miażdżyca – objawy, przyczyny, dieta. Jak leczyć miażdżycę?
Prawie każdy z nas lepiej lub gorzej potrafi wytłumaczyć, czym jest miażdżyca. Pomimo tej świadomości, rutynowe badania omijamy szerokim łukiem, odrzucając fakt, że problem może dotyczyć też nas. Brak diagnozy i odpowiedniego leczenia prowadzi do poważnych powikłań. Koniecznie sprawdź, czy nie znajdujesz się w grupie ryzyka i dowiedz się, jak chronić swój układ krążenia.
Tarczyca Bajkalska – właściwości, zastosowanie, cena, jak stosować
Tarczyca bajkalska to roślina od dawna znana we wschodniej medycynie. Związki aktywne w niej zawarte okazują się mieć korzystny wpływ na profilaktykę i leczenie wielu chorób. Jakie właściwości, poza potencjałem antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym posiada tarczyca bajkalska? W jakich chorobach jej stosowanie przyniesie korzyści terapeutyczne?
Czosnek niedźwiedzi – czym się różni od zwykłego czosnku?
Pierwszym pokarmem, po który sięgają budzące się z zimowego snu niedźwiedzie, to zielone liście kształtem przypominające liście konwalii, natomiast zapachem czosnek. Ludzie wierzyli, że roślina, która wzmacnia organizm potężnego zwierzęcia musi posiadać korzystne właściwości prozdrowotne również dla nich. Czym różni się czosnek niedźwiedzi od czosnku zwykłego oraz jakie posiada właściwości?
Otręby a płatki owsiane – różnice, zastosowanie
Czy wiesz, czym różnią się płatki od otrębów owsianych? Czy stosujesz te produkty w swojej kuchni? Jakie właściwości niosą ze sobą? Czy warto po nie sięgać? Rozwiej swoje wątpliwości!
Kwas alfa-liponowy – działanie, występowanie
Kwas alfa-liponowy to związek, którego działanie wydaje się być obiecujące w terapii cukrzycy, chorób serca i zespołu metabolicznego. Jakie inne właściwości wykazuje forma R-ALA i gdzie można ją znaleźć?
Cholesterol – HDL, LDL, normy. Jak obniżyć poziom cholesterolu?
Cholesterol – słowo na dźwięk którego drżą pacjenci i ich lekarze. Okrzyknięty winowajcą większości chorób układu krążenia i głównym czynnikiem miażdżycorodnym, tak naprawdę jest związkiem, który nie tylko dostarczamy sobie z pożywieniem, ale również codziennie syntetyzujemy w organizmie. Czym jest cholesterol, jakie są jego rodzaje i czy jest aż tak straszny, jak go malują?
Masło – źródło zdrowia czy zagrożenia?
Ile prawdy kryją w sobie legendy o złych skutkach spożywania masła? Czy rzeczywiście powinniśmy się go wystrzegać?
Dieta niskocholesterolowa – wskazania, skuteczność, produkty zalecane i zakazane
Czy dieta niskocholesterolowa jest więc faktycznie kluczem w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych? Jakie jednostki chorobowe wymagają ograniczenia spożywanego cholesterolu i jaką dietę należy wtedy wprowadzić?
Poznaj sproszkowaną, zieloną herbatę i jej wpływ na zdrowie!
Zdrowotne właściwości zielonej herbaty są już wszystkim dobrze znane. Matcha jednak wyróżnia się spośród innych liściastych herbat. Chroni ona przed wieloma chorobami, a także przed upływem czasu.
Dieta TLC – wskazania, zasady, produkty zalecane i zakazane oraz jadłospis
Dieta TLC – druga, po DASH, najlepsza metoda żywienia w rankingu U.S. News 2016 roku jest gorąco polecana pacjentom z wszelkimi problemami związanymi z układem sercowo naczyniowym. Czy rzeczywiście jest tak zdrowa i skuteczna jak o niej piszą?
Dieta dr Ornisha – założenia, produkty, wskazania, efekty oraz jadłospis
Czy dieta Ornisha jest faktycznie optymalnym narzędziem redukcji tkanki tłuszczowej, czy też kolejnym chwytem marketingowym, na który dają złapać się zdesperowani pacjenci?
Wstań od biurka! To ochroni Cię przed miażdżycą
Siedzący tryb życia jest tak samo niebezpieczny jak nałogowe palenie papierosów. Naukowcy potwierdzają, że znacznie zwiększa ryzyko miażdżycy.
Olej z wiesiołka – skład, zastosowanie, działanie i opinie
Lecznicze właściwości wiesiołka są wykorzystywane już od dawna. Z roku na rok preparaty z oleju wiesiołka zyskują coraz większą popularność i swoich zwolenników. Najbardziej cenne z całej rośliny są nasiona, z których to pozyskuje się prozdrowotny olej. Lista zalet oraz zastosowań jest spora.
Awokado chroni przed 5 chorobami!
Awokado to nie tylko źródło cennych witamin i zdrowych tłuszczów. Jego właściwości zdrowotne skutecznie ochronią Cię przed wieloma chorobami!
Melisa – właściwości i zastosowanie
Melisa to kolejny niezbędnik zarówno w kuchni, jak i w domowej apteczce. Sprawdza się nie tylko jako przyprawa i kulinarna ozdoba potraw, ale oddziałuje pozytywnie na cały organizm. Koi nerwy, relaksuje i poprawia pracę układu pokarmowego. Z liści melisy powstaje olejek, ale można również je zaparzać i pić melisowe herbatki i napary. Poznajmy zastosowania i właściwości melisy lekarskiej.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !