Zdrowie
Objawy celiakii – skórne, neurologiczne. Jakie badania na celiakię?
Celiakia to choroba, w wyniku której dochodzi do zaniku kosmków…
Synbiotyk – preparaty, dla dzieci. Synbiotyk a probiotyk
Przewód pokarmowy zdrowego człowieka jest skolonizowany przez ogromną liczbę bakterii…
Szczeć – właściwości, nalewka. Szczeć pospolita na boreliozę
W średniowieczu rozpowszechniona przez św. Hildegardę z Bingen. Kiedyś stosowana…
Cukrzyca typu 2 – objawy, normy cukru we krwi. Co jeść przy cukrzycy?
Cukrzyca typu 2 – szybkie rozpoznanie, postępowanie w chorobie
Zioła na włosy – na wypadanie, na porost, na siwe. Wcierki do włosów
Każdy z nas chciałby mieć piękne, gęste, lśniące i zdrowe…
Macierzanka piaskowa – właściwości, zastosowanie
Macierzanka to roślina znana w medycynie ludowej od wieków. Możemy…
Magnez – rola w organizmie, niedobór, skutki niedoboru. Co wypłukuje magnez?
Składniki mineralne należą do związków niezbędnych, czyli egzogennych. Oznacza to,…
Kminek – właściwości. Kminek na odchudzanie i wzdęcia
Kminek – dla jednych zmora dzieciństwa, dla drugich niezawodne panaceum.…
Arnika – właściwości. Maść arnikowa i olej z arniki
Choć arnika od wielu lat znana jest jako zioło lecznicze,…
Barwniki – syntetyczne, naturalne. Jak zrobić barwnik spożywczy?
Nie od dziś wiadomo, że cechy organoleptyczne produktu determinują jego…