Kwas fitynowy – działanie nieporządane, źródła

kwas fitynowy działanie źródło
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 2 stycznia, 2025

Kwas fitynowy to ciemna strona ciemnego pieczywa. Ziarna zbóż, choć bogate w witaminy i pierwiastki, zawierają substancję antyodżywczą – rzeczony kwas fitynowy.

Kwas fitynowy

Kwas fitynowy w swojej budowie chemicznej zawiera sześć grup fosforanowych. Obecny jest nie tylko w ziarnach zbóż, ale także w nasionach roślin strączkowych. Mąki z pełnego przemiału czy grube kasze zawierają go więcej niż produkty oczyszczone. Ludzie, w przeciwieństwie do np. przeżuwaczy, nie są w stanie go strawić. Niestety wysoka zawartość kwasu fitynowego nie jest korzystna dla zdrowia człowieka.

Działanie kwasu fitynowego

Kwas fitynowy posiada zdolność do tworzenia nierozpuszczalnych związków (fitynianów) z pierwiastkami takimi jak magnez, cynk, żelazo, wapń, mangan. Z takich połączeń wymienione składniki odżywcze nie są w stanie uwolnić się i wchłonąć. Co za tym idzie, stają się nieprzyswajalne w naszym przewodzie pokarmowym. Dodatkowo kwas fitynowy może wpływać na działanie enzymów trawiennych blokując ich funkcje. Nieszczęśliwie się składa, że produkty zawierające kwas fitynowy zawierają jednocześnie mnóstwo składników odżywczych. Co zrobić, aby zniwelować niekorzystne działanie kwasu fitynowego?

kwas fitynowy działanie źródła

Wysoka zawartość kwasu fitynowego nie jest korzystna dla zdrowia człowieka

W warunkach domowych wystarczą proste zabiegi, które umożliwią obniżenie niekorzystnej aktywności kwasu fitynowego, np. moczenie płatków owsianych, moczenie nasion roślin strączkowych w wodzie o temperaturze pokojowej z dodatkiem soku z cytryny (należy pamiętać, aby następnie wodę odlać).

Z kolei zakwas stosowany do  produkcji pieczywa także przyczynia się do obniżenia aktywności kwasu fitynowego (bakterie fermentacji mlekowej wytwarzają fitazy – enzymy rozkładające wiązania pomiędzy kwasem fitynowym a innymi pierwiastkami). Zatem chleb pieczony na drożdżach będzie zawierał go więcej niż chleb na zakwasie.

W skrajnych przypadkach monotonna dieta za sprawą kwasu fitynowego może doprowadzić do niedoborów np. magnezu czy wapnia (przykładem może być dieta wegańska oparta na produktach roślinnych i zbożowych z pełnego przemiału). Dobrze zbilansowany, różnorodny jadłospis jest jednak w stanie zapewnić dowóz wszystkich niezbędnych elementów.

Literatura:

Z. Goluch Koniuszy, M. Salmanowicz; Wybrane substancje antyodżywcze występujące w żywności;

http://www.fizjologia-zywienia.zut.edu.pl

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł

Oś czasu publikacji i aktualizacji:

Aktualna wersja

25.05.2017

Autor artykułu:

Paulina Hetwer
Paulina Hetwer

Jestem absolwentką dietetyki klinicznej na Śląskim Uniwersytecie Medycznym. Prowadzę Poradnię Dobry Dietetyk w Wodzisławiu Śląskim. Wierzę, że odpowiednie żywienie jest kluczem do zdrowego i długiego życia czego dowodzą nieustannie prowadzone liczne badania, z którymi staram się być na bieżąco. Odżywianie to nie tylko profilaktyka, ale także leczenie. Jeżeli borykasz się z przewlekłymi chorobami, dolegliwościami trawiennymi, alergią, zaburzeniami hormonalnymi, metabolicznymi  lub po prostu chcesz poprawić jakość swoich posiłków – pomogę Ci w opracowaniu dostosowanej do indywidualnych potrzeb diety.

Dodaj do ulubionych